Præsident Obama udpegede sent onsdag aften dansk tid den 67-årige Janet Yellen som ny chef for den amerikanske centralbank. Dermed afløser den nuværende næstformand sin nuværende chef, Ben Bernanke, på posten. Og hun vil formentlig fastholde den økonomiske kurs, Bernanke har lagt, vurderer ekspert
Stoltheden og glæden lyste ud af Janet Yellen, da hun ved en kort seance i Det Hvide Hus, onsdag aften dansk tid, blev formelt indstillet til jobbet som chef for den amerikanske centralbank. Den 67-årige Yellen har ved flere lejligheder været bragt i spil som en af de mest oplagte kandidater til posten, men onsdag blev det så officielt – præsident Obama ønsker Yellen som afløser for Ben Bernanke. Og dermed har USA udsigt til at få sin første kvindelige centralbankchef. Såfremt altså at Yellen klarer den formelle godkendelsesproces i Senatet.
Det er en erfaren kvinde, der nu sætter sig til rette på USA’s pengekasse. Yellen, der er ph.d. i økonomi fra Yale University, har blandt andet været Bill Clintons økonomiske rådgiver tilbage i 1990’erne og undervist i økonomi på både Harvard og Yale, inden hun blev ansat i Centralbanken. Her har hun siden foråret 2010 indtaget posten som ’vice-chair’ under Ben Bernankes ledelse.
Fra nummer to til nummer et
Nu tager Yellen så det store skridt op fra at være nummer to til nummer et. Men det var langt fra givet, at det skulle være Yellen, der endte med at få præsident Obamas støtte til at afløse Bernanke. Hen over sommeren har der været gættet flittigt på, hvem der kunne være mulige afløsere for den erfarne FED-chef, når han trak sig tilbage. Blandt de varmeste navne i gættekonkurrencen var Lawrence Summers. Den tidligere præsident for Harvard University har været tilknyttet både Clinton- og Obama-administrationen som en af regnedrengene, og blev i flere kredse nævnt som et godt bud. Men ikke alle var lige begejstrede for udsigten til, at den næste centralbankchef skulle hedde Larry Summers, og som sommeren skred frem, blev hans kandidatur stadig mere tvivlsomt, og til slut endte han med at trække sig ud af ræset.
Derefter var det svært at se, hvem der skulle stå i vejen for Janet Yellen. Ganske vist blev der i enkelte hjørner pippet lidt om muligheden for at den tidligere finansminister under Obama, Timothy Geithner kunne være et bud, ligesom håbet om at Bernanke ville tage en tørn mere, er blevet luftet.
Vil fastholde Bernankes kurs
De mange gætterier er nu forbi og pilen peger på Janet Yellen. Og hvad kommer det så til at betyde for den økonomiske politik i USA? Formentlig ikke det helt store, vurderer makroøkonom i Jyske Bank og fast økonomisk analytiker her på Kongressen.com, Kim Fæster:
”Det bliver business as usual. Hele vejen igennem. Hun er blevet ansat for at sikre kontinuitet. Hun er måske en smule mere due-agtig end Bernanke. Det vil sige, at hun er lidt mere bekymret for, at arbejdsløsheden stiger. Så hun ligger måske lidt mere til den bløde side, i forhold til Bernanke. Men det er ikke særlig meget.”
Ingen paladsrevolution
Der bliver altså ikke tale om nogen paladsrevolution, når Yellen tager over efter Bernanke. Det bliver dog spændende at se, hvordan Yellen vil gribe landingen af den amerikanske økonomi an. Netop fordi Yellen er kendt for at repræsentere en meget lempelig kurs i forhold til den økonomiske politik, forklarer Kim Fæster:
”Det bliver ingen paladsrevolution med Yellen ved roret. Hun vil fortsætte den kurs, Bernanke har lagt. Hun har været så tæt på Bernanke, at hun vil fortsætte deres fælles arbejde. Også i forhold til landingen af den amerikanske økonomi. Nu har de så valgt at udskyde landingen lidt, men det starter inden så længe. Der, hvor der måske kan være lidt forskelle mellem hende og Bernanke er, at hun måske er lidt mindre villig end Bernanke til at trappe ned. Men det er stadig på et marginalt niveau. De er meget på linje generelt.”
You must be logged in to post a comment Login