Han var en af de mest centrale personligheder i beslutningerne om at støtte USA’s krige i Irak og Afghanistan. I en velskrevet erindringsbog bringer Per Stig Møller os med til samtaler, møder og konferencer gennem sine mange år som udenrigsminister. Helt centralt står venskabet til USA.
Per Stig Møller sad som udenrigsminister fra VK-regeringen kom til magten i 2001 og frem til Lars Løkke Rasmussen lavede en regeringsrokade i 2010. Dermed dækker Per Stig Møllers tid på Asiatisk Plads nogle af de mest tumultøse år i dansk udenrigspolitisk historie. Han var bl.a. udenrigsminister, da Danmark gik med i Irak-krigen og under Muhammed-kriserne. Alt dette bliver beskrevet i den 450 sider lange bog.
Selvfølgelig er der tale om et partsindlæg i diskussionerne om de år i dansk udenrigspolitik. Hvis man forventede andet, bør man finde en anden genre end erindringer at læse.
Eksempelvis føres læseren med rolig fortælling gennem regeringens (selvfølgelig især Per Stig Møllers) overvejelser op til den danske deltagelse i Irak-krigen. Her efterlades ingen tvivl om at den tidligere udenrigsminister absolut ikke mener, at den daværende opposition levede op til sine egne udsagn, hverken til forhold til behovet for FN-mandat til sådanne operationer eller truslen fra Saddam Hussein.
Læseren føres igennem debatterne om Irak-krigen blandt politikerne på Christiansborg, og noget af den formodede spænding mellem Anders Fogh Rasmussen og hans udenrigsminister aflives også. Det er også noget bogen bliver brugt til: At aflive myter, bl.a. om kontroverserne mellem Anders Fogh Rasmussen og Per Stig Møller i optakten til Irak-krigen, eller til COP15 topmødet i København. Det skal ikke forstås sådan, at der ikke er stikpiller til Fogh, men der aflives også formodninger om spændinger.
Der er selvsagt mange andre dele af dansk udenrigspolitik, som behandles i bogen, og dette er med til at give et billede af kompleksiteten af opgaven som udenrigsminister – selv for et lille land som Danmark.
Hele vejen igennem bogen er det tydeligt, hvor meget vægt den tidligere konservative udenrigsminister lægger på et godt dansk forhold til USA. Det inkluderer også at Danmark står last og brast med USA i for eksempel krigen i Irak. For som Per Stig Møller skriver, hvis Danmark forventer at USA tropper op når vi har brug for dem, så må Danmark troppe op når USA har brug for det.
De positive effekter af Danmarks opbakning til USA, vises i løbet af bogen af et godt samarbejde med især Condoleezza Rice. Forholdet til Obama-holder virker ikke så rosenrødt, men dog får man alligevel indtryk af en privilegeret stilling for vores lille land hos storebror på den anden side af andedammen.
Man oplever ind i mellem at der henvises til begivenheder, som lige kræver lidt forklaring – eller der springes tid fordi en given erindring er relevant for den fortælling som er i gang. Men overordnet set så er det en utrolig velskrevet erindringsbog, som leder læseren med i overvejelser om dansk udenrigspolitik i 10 skelsættende år. En klart anbefalelsesværdig bog hvis man vil have et sådan indblik.
You must be logged in to post a comment Login