Rigmanden Donald Trump buldrer videre og er lige nu favorit til at vinde den republikanske nominering. Og kan allerede lukke det republikanske bal om 14 dage på ´Little Super Tuesday´
Konklusionen efter primærvalgenes Super Tuesday er klar. Donald Trumps buldrende eksprestog af vrede vælgere virker ustoppeligt, og den midtersøgende fraktion hos republikanerne er i stadig dybere krise, personificeret ved Florida-senatoren Marco Rubio. Hvis vi ser på tallene fra tirsdag, så snuppede Trump sejren i syv af 11 delstater, hvor republikanere stemte. I meningsmålingerne stod han til at rydde bordet og snuppe 10 af 11 stater. Det kunne umiddelbart opfattes som et lille nederlag for rigmanden. Men i virkeligheden har han god grund til at være tilfreds, for Trump udbyggede sin føring og firedoblede antallet af delegerede. Desuden vandt han flere stater solidt og fik omkring 40 procent af stemmerne i flere konservative sydstater som Georgia, Alabama og Tennessee, og snuppede endda næsten halvdelen af stemmerne i Massachusetts mod nordøst. Dermed overrasker byggematadoren endnu en gang de politiske analytikere, som havde spået, at hans maksimale vælgerloft lå omkring 30 procent.
Ted Cruz havde et fint Super Tuesday-valg. Han vandt tre delstater, de to traditionelt konservative stater Alaska og Oklahoma, såvel som hjemstaten Texas. Cruz havde uden tvivl håbet på endnu mere i Bibelbæltet, hvor mange af hans evangelisk kristne kernevælgere holder til, og hvor hans kampagne havde sat alt ind på at hive stemmer hjem, men han måtte også give fortabt til Trump-toget. På forhånd blev valget i Texas set som et ’make it or break it’-øjeblik for Cruz, som næppe kunne have holdt live i kampagnen, hvis han havde tabt sin egen hjemstat. Han vandt dog en solid sejr og sikrede sig 99 af den enorme stats delegerede. Dermed konsoliderer han sin andenplads blandt republikanerne og titlen som førsteudfordrer til Trump. På trods af dette, vil Cruz dog få det svært fremover. I modsætning til Trump, synes Cruz at have opnået et vælgerloft på omtrent 20 procent af stemmerne, og vælgerne i de kommende moderate stater mod vest og nord får svært ved at sluge hans konfrontatoriske og værdipolitiske budskaber.
De kommende 14 dage er derimod mere i Marco Rubios favør. Den unge senator fra Florida har også i den grad brug for mere medvind i sejlene efter tirsdagens skuffende valg, hvor han måtte nøjes med sejren i den nordlige delstat Minnesota. Hvad værre er, så tabte Rubio ikke alene til Trump, men også til Cruz, og måtte tage til takke med ikke mindre end otte tredjepladser. Super Tuesday var på forhånd lagt op til en kamp mellem Cruz og Rubio om partiets andenplads. Den tabte Rubio, som nu halter gevaldigt efter begge sine partikonkurrenter. Det er et enormt slag i maven for ledelsen i det republikanske parti, der har sat deres lid til den mere moderate Rubio, og havde håbet at Super Tuesday kunne være vende billedet i forsøget på at vælte demagogen Trump. Sådan gik det ikke. Trump har nu 316 delegerede, Cruz har 226, og Rubio har blot 107. Det kræver som bekendt 1237 delegerede at opnå det republikanske partis nominering ved konventet i Cleveland i slutningen af juli.
Og det bringer os frem til primærvalgene om 14 dage, som meget vel kan afgøre om Trump bliver republikanernes præsidentkandidat. Her skal vælgerne i de befolkningstunge swingstater Ohio, Florida, Illinois og North Carolina til valgurnerne. Dette bliver nok Rubio og det republikanske establishments sidste chance for at vende skuden og slå Trump. Selvom sandsynligheden for dette er lille, så er den stadig til stede. Det skyldes ikke mindst, at de delegerede i Florida og Ohio – i alt 165 – fordeles efter winner-takes-all princippet. Hvis Rubio vinder de to stater og klarer sig godt i både Illinois og North Carolina, vil han kunne få omkring 200 delegerede og dermed indhente det forspring, som Trump har brugt måneder på at opbygge. Derfra vil valgene bevæge sig op til de moderate republikanere i det nordøstlige hjørne af USA med stater som New York, Pennsylvania, Delaware og Connecticut, hvor Rubio har en større tiltrækningskraft. Det kan være med til at vende primærvalgene på hovedet til fordel for Florida-senatoren.
Til gengæld vil et nederlag om 14 dage i Florida og Ohio formentlig slukke lyset for Rubio. Ikke mindst et nederlag i hjemstaten Florida vil have stor symbolsk betydning for Rubio. Og meningsmålingerne ser ikke gode ud. Ifølge RealClearPolitics står Trump til 40 procent af de republikanske stemmer i Florida, hvilket er 20 procentpoint mere end Rubio. I Ohio ser det heller ikke positivt ud for Rubio, som ikke alene halter efter Trump, men også efter Ohio-guvernøren John Kasich, som forventes at blive i kapløbet indtil valget på hjembanen 15. marts. Marco Rubio skal med andre ord håbe på lidt af et politisk mirakel: At John Kasich trækker sig øjeblikkeligt fra præsidentkapløbet. At hans vælgere søger mod Rubio, som samtidig får skabt begejstring og momentum. Og at de negative reklamer og den republikanske partitops kampagne mod Trumps kandidatur vil virke. Ellers kan Donald Trump lukke ballet om 14 dage.
You must be logged in to post a comment Login