Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Interview

Trevor Noah og den tunge arv efter Jon Stewart

I aften sætter Trevor Noah sig for første gang i stolen som ny vært på The Daily Show. Arvtageren til Jon Stewarts værtsrolle kommer fra en hård opvækst i et sydafrikansk Township. Og bruger sin blandede race som drivkraft.

En opvækst i Sydafrika har givet ham en smag for de finere nuancer af racisme. I et nyligt comedy show beskriver han sig selv som ”racism connoisseur”. Han forsatte med at forklare forskellen på amerikansk og sydafrikansk racisme “I don’t mean to brag, but South African racism is “export quality.”

Og den ellers ret så markante amerikanske racisme blegner da også ved siden af Trevor Noahs opvækst i det apartheids styrede Sydafrika.

Hans far var schweizisk og hvid og hans mor sort afrikaner. Da hans forældre fandt sammen, og fik ham, var det ulovligt for sorte og hvide at være i et forhold og hans mor blev konstant idømt bøder og endda fængslet. Det var ikke tilladt for forældrene at bo sammen, eller blive set offentligt med deres barn. Han har tidligere joket med, at han var en født forbrydelse og endda opkaldt et af sine komedie-show ”Born a Crime.”

Fra Township til kometkarriere
Selv om han var relativt ukendt for de trofaste fans af The Daily Show da den 31-årige Sydafrikaner blev introduceret som Jon Stewarts efterfølger i marts i år, så har han en lang karriere i underholdningsbranchen med sig. Han startede som 18 årig som skuespiller og blev senere radiovært og endelig en kendt stand-up komikere i sit hjemland. I en tid, hvor det stort set ikke eksisterede som genre i Sydafrikas spirende demokrati. Han flyttede i 2011 til USA og optrådte i 2012 som den første afrikanske komiker i The Tonight Show med Jay Leno og blev 2014 ansat som en del korrespondent-korpset på The Daily Show. En post han kun havde i kort tid, før det blev annonceret, at han ville overtage værtsrollen efter Jon Stewart.

Nyt satirisk syn på politisk liv
De 16 år The Daily Show har været under Jon Stewarts styre, har programmet ændret sig fra at være et morsomt, men ikke specielt indflydelsesrigt, aftenshow til at være en af de vigtigste kilder til politisk satire på amerikansk tv. Og den primære kilde til for nyheder for gruppen af seere under 30 (endda mere faktuelt korrekte nyheder end mange af de store amerikanske tv-station formår).

Trevor Noah har flere gange sagt at The Daily Show fortsat vil være The Daily Show, men bare med ham som vært. Han er ikke amerikansk statsborger og kan derfor ikke stemme til valg. Og det vil formentlig give ham større frihed til at revse det mildest talt problemramte politiske system i USA. Han beskriver i et interview med CNN sig selv som ”outsideren der kigger ind,” og samtidig et mere internationalt perspektiv til det globale publikum som The Daily Show har.

Tidlig kritik
Når han sent i aften, amerikansk tid, skal forsøge at fylde Jon Stewarts ret så imponerende sko, har han ikke kun en massiv global fanbase over hele kloden, der skal overbevises. Han har også alle de der allerede har taget nej-hatten på. Valget af Trevor Noah har nemlig allerede mødt en del modstand. Blandt andet fra The Washington Posts race- og kulturblogger Wendy Todd, der anklager ham for at fornærme sorte amerikanere. Og allerede få timer efter det var blevet annonceret, at han overtog værtsrollen, lød der en forstemmet skæppen fra folkedybet på Twitter, Facebook og andre sociale medier. Et par gamle kiksede jokes, om kvinder og jøder, som Trevor Noah havde Tweedet var hurtigt blev gravet frem, og holdt op i lyset som bevis på hans uegnethed. Både Trevor og Comedy Central tog afstand til kritikkens præmis. Men det er bestemt ikke en nem jobstart, når Trevor Noah i aften overtager kontorstolen bag bordet i The Daily Show.

Written By

Mette Kjærsgaard er uddannet Cand.comm. i journalistik fra Roskilde Universitet. Hun har arbejdet som både tv- og avisjournalist og har rejst meget i USA, blandt andet under valget i 2008, hvor hun lavede en dokumentarfilm om tredjepartikandidaten Ralph Nader. Mette er freelancejournalist og underviser blandt andet i Journalistik på Roskilde Universitet og på Krogerup Højskole. Redaktør på bogen ‘Fiktionens Magt’ og desuden blandt bidragyderne til ‘Fem År Med Obama – Forandring Vi Kunne Tro På?’, ‘Glimt Af Amerika’ og senest ‘Den Amerikanske Drøm’. Dækker amerikansk kultur for Kongressen.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen