Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Teenagere saboterede Trumps rally – men det får ingen betydning for hans kampagne

Trump-kampagnen havde tidligt slået fast, at de ville få et fremmøde i tusindvis til Trumps rally i Tulsa, Oklahoma, men da vælgermødet endelig løb af stablen lørdag, var det foran mange tomme sæder i det store stadion lejet til lejligheden. Ifølge New York Times er det teenage-brugere på det sociale medie TikTok, der har en finger med i spillet. Det får dog næppe betydning for Trumps samlede præsidentkampagne, måske kan det ligefrem få den modsatte effekt.

Præsident Trumps rally lørdag aften amerikansk tid var slået stort op.

Ikke alene havde Trump-kampagnen slået fast, at de havde solgt “næsten en million billetter” til vælgermødet, der dog blev holdt i et stadion i Tulsa, Oklahoma med plads til kun 19.000 mennesker.

Samtidigt var vælgermødet oprindeligt sat til afholdelse dagen før – fredag d. 19. juni, også kendt som “Juneteenth” i USA – en dag, der markerer frigivelsen af slaverne i USA.

Med de seneste ugers mange Black Lives Matter-markeringer og til tider voldsomme sammenstød i USA efter politidrabet på George Floyd, faldt det dog mange for brystet, at netop Trumps vælgermøde skulle ske på denne dag og så tilmed i Tulsa, Oklahoma, som har lagt rammerne om et af USAs værste angreb på netop sorte amerikanere.

De tog historier smeltede således sammen, da TikTok-brugeren Mary Jo Laupp, en 51-årig bedstemor og skolelærer fra Iowa, brugte sin TikTok-profil med omkring 1.000 følgere til at opfordre andre brugere til at bestille billetter til vælgermødet for derefter ikke at dukke op. 

Trump skulle ikke have fornøjelsen af at afholde vælgermødet på netop Juneteenth og i Tulsa, mente Mary Jo Laupp, og det her stunt ville efterlade ham på scenen foran et speget publikum.

Og det gjorde det. Det skriver New York Times. 

Opfordring blev til ’challenge’
Ifølge flere amerikanske medier og billeder fra eventet, der senere blev flyttet til lørdag aften efter megen kritik, stod Trump rigtig nok på scenen foran et – efter hans rallies øvrige standarder – relativt småt publikum.

Og ifølge New York Times og andre medier var det takket være Mary Jo Laupp og andre TikTok-brugere.

Brugerne på det sociale medie TikTok starter nemlig ofte såkaldte ‘challenges’, og Mary Jo Laupps video-opfordring til at købe fiktive billetter til Trumps rally blev således hurtigt en TikTok-challenge, som flere tusinde brugere deltog i.

Således blev flere tusinde fiktive billetter også bestilt til Trumps rally. Og på selve dagen dukkede færre altså op, end hvad de oprindelige billet-bestillinger havde forudset.

Men selvom stuntet således rent teknisk placerede Trump foran et halvtomt publikum, så får det næppe den store betydning for hans samlede præsidentkampagne.

For det første er disse Trump-rallies ofte bygget op som “first come, first serve”-events. Der frigives altså flere billetter, end der er pladser til det pågældende rally. 

Det sker, ifølge Trumps egen kampagne, fordi de er vant til, at “venstrefløjen forsøger at sabotere deres events”. 

De TikTok-brugere, der har meldt sig til online for at få en plads til Trumps rally for så senere ikke at dukke op, har altså reelt set ingen betydning for Trump-kampagnen. Det er de vant til. Og dog.

Trump-kampagnen høster data
Selve tilmeldingen til Trumps rallies – og mange andre initiativer fra Trump-kampagnen – foregår nemlig ofte via Facebook-annoncer eller gennem hans hjemmeside.

Når du som bruger melder dig til, bliver du ofte bedt om at udfylde en række informationer om dig selv. F.eks. telefon-nummer, adresse, køn, alder osv. 

Det er samtidigt data, som ryger direkte ned i data-banken hos Trump-kampagnen, der senere kan bruge det i deres kampagne, når de skal sende budskaber ud til vælgerne.

Ifølge New York Times og andre medier valgte flere TikTok-brugere også at bruge falske telefonnumre for netop ikke at kunne blive sporet af Trump-kampagnen, men de TikTok-brugere, der alligevel endte med at bruge deres egne numre, melder til flere amerikanske medier, at de siden er blevet nærmest decideret spammet af Trump-kampagnen med budskaber. 

Sidst, men ikke mindst, er det udbredt i amerikansk valgkampsstrategi at logge geolocations på disse brugeroplysninger – også kendt under fænomenet ‘geo-fencing’. 

Fordi de fleste af os i dag render rundt  med en smartphone i lommen, som udsender signaler til satellitter m.m., kan Trump-kampagnen på den måde købe data fra teleselskaber, der har “indhegnet” præsidentens rally lørdag aften, og dermed har de data på, hvem der rent faktisk dukkede op til eventet.

Det betyder, at hvis du er en hvid, middelklasse-kvinde fra Dallas, Texas, som melder dig til Trump-rallyet og oplyser disse informationer samt dit telefonnummer for at få din gratis billet til vælgermødet, og dukker du rent faktisk op til rallyet, så kan Trump-kampagnen sammenstille dine oplysninger, som du frivilligt har overgivet for at få din billet, med dit telefonnummer, som, de kan se, har været til stede på den pågældende aften.

Dermed har de altså data på, at hvide middelklasse-kvinder fra Dallas, Texas er potentielle vælgere, der måske er interesseret i at stemme på Trump.

Har du samtidigt oplyst dit telefonnummer og måske e-mail, så kan Trump-kampagnen blive ved med at sende dig sms’er og e-mails, og interagerer du med dem, bliver du måske bedt om at udfylde ekstra informationer om dig selv. Måske handler disse e-mails om våbenlovgivningen eller abort-rettigheder, som er noget, der får dig op i det røde felt, og du svarer derfor på spørgsmålene i mailen, mens du giver endnu flere informationer om dig selv.

Alt dette kan Trump-kampagnen derefter bruge til at bygge en vælger-profil: “hvide middelklasse-kvinder fra Dallas, Texas er for abort-rettigheder, men imod våbenlovgivning”.

De oplysninger kan Trump-kampagnen så igen bruge til at skræddersy deres budskaber, som de så på ny sender ud til en særlig målgruppe, f.eks. på Facebook, kun bestående af hvide middelklasse-kvinder fra Dallas, Texas – og måske også fra andre byer, der minder om Dallas.

Med andre ord: et enkelt stunt fra TikTok-brugerne, der bestiller fiktive billetter for derefter ikke at dukke op får ikke den store betydning. Tre brugere, der har meldt sig til rallyet, og som har opgivet deres informationer, og som rent faktisk dukker op, er vigtigere for kampagnen end 300 TikTok-brugere, der giver falske oplysninger og alligevel ikke dukker op.

TikTok-gimmick passer til Trumps narrativ
Hvad TikTok-stuntet dog kan forudse, er en politisk bevægelse hos unge, amerikanere.

TikTok er særligt brugt af unge amerikanere mellem 18 og 34 år. Og det er interessant, fordi de unge fra Millennials- og Generation Z vil være den største vælger-gruppe til november-valget, hvor de vil udgøre 37 procent af de stemmeberettigede amerikanere. 

Hvis de altså dukker op på valgaftenen og sætter deres kryds ved en kandidat, for de er samtidigt notorisk dårlige til rent faktisk at stemme. 

Det seneste stunt fra TikTok-brugerne er ikke første gang, sådanne bevægelser og politiske ‘challenges’ er opstået på det sociale medie. 

Det – og andre politiske bevægelser på platformen – kan derfor måske være med til at rykke ved netop den her store vælgergruppe, hvoraf mange for første gang i deres liv skal sætte et kryds på en stemmeseddel til november. 

Samtidigt ændrer det dog næppe det store hos Trump-kampagnen og deres kernevælgere. Det kan måske ligefrem få den modsatte effekt.

For det første driver Trump-kampagnen altså en af de største data-operationer i USA og i USAs valghistorie, og det har de gjort siden 2016. 

Trump har ligeledes siden sin første præsidentkampagne i 2016 holdt lange taler om de såkaldte “fake news” og mediernes eliter, herunder de sociale medier. 

Det seneste TikTok-stunt passer som hånd i handske på Trumps narrativ om en venstrefløjs medie-elite, der vil ham til livs og som vil gøre alt for at undgå et genvalg til november.

Samtidigt kan Trump-kampagnen netop forme deres narrativ, som de vil på grund af netop de sociale medier, akkurat som de unge kunne på TikTok.

Kigger vi på Facebook her i dagene efter lørdagens rally, afslører Trumps Facebook-profil f.eks. lidt andre billeder, end dem der kører i de traditionelle medier som f.eks. New York Times og Washington Post, der viser tomme sæder og et relativt speget fremmøde.

I stedet er Trump filmet på scenen under sin tale i et close-up med masser af folk strategisk godt placeret bag sig. Det giver dermed et indtryk af, at der har været et godt fremmøde på dagen.

Og på Trumps egne sociale medier, hvor han altså selv vælger, hvilken følgetekst på sådan en video eller et billede, skal lyde, og hvilken kontekst de skal give brugerne, så kan Trump blot sende en video i close-up med mange deltagere i baggrunden ud på de sociale medier med ordene, at “det er den tavse majoritet, der er stærkere end nogensinde før”.

Det er altså samtidigt det budskab, Trumps supportere og de vælgere, der muligvis overvejer at stemme på ham, får serveret i deres feed. 

TikTok-eventet ændrer dermed i sidste instans ingenting. 

Der er dog ingen tvivl om, at vi vil se mange flere lignende ‘gimmicks’ fra brugerne på platformen i nær fremtid.

Katrine Villarreal Villumsen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og cand.mag. i Amerikanske Studier fra samme sted. Hun har tidligere boet, studeret og arbejdet i Californien, været ansat på Berlingske og i DR Nyheder, og er nu selvstændig og specialiserer sig i at rådgive medier, organisationer og virksomheder i at præstere bedre på sociale medier. Hun underviser desuden i sociale medier i både Danmark og i Norge, ligesom hun har deltaget i en lang række foredrag, oplæg og konferencer om emnet. Tilknyttet Kongressen.com som SoMe-analytiker. Tlf. 3160 5020 E-mail: katrinevillumsen@gmail.com

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen