Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Sidder fremtidens medarbejdere derhjemme?

“Work from Home” er blevet til “Work from Anywhere”. Det er et stort demografisk skifte, som vi vil se udfolde sig over de kommende år – ikke blot i Silicon Valley, hvor tech-medarbejderne er på vej ud af byen, men i alle større byer, hvor husleje, privat som kontor, har nået urimelige priser.

Det vil få betydning for rekruttering af talent og forhandling af løn, give flere mulighed for at tage jobs, der før var uden for deres rækkevidde, og det vil have stor betydning for byerne selv.

2020 er det største Work From Home-eksperiment nogensinde sat i gang af, ikke den allerede ulmende trend, men af den nye Corona-virus, der endnu spreder sig over verden som en steppebrand. Eksperimentet har ikke blot effekt på vores arbejdsliv, men også for rammen om arbejdslivet – byerne.

Byen er epicenteret for rigdom i form af penge, tankevirksomhed, innovation og talent. Men det er også her, ulighed og klasseskal viser sig i den stærke kontrast mellem de hjemløse på gaden og habitterne på 30. etage ikke mindst i San Francisco. Her står kontorbygningerne stadig tomme, downtowns fremtid uvis. Det påvirker ikke kun virksomhederne selv. Det påvirker hele økosystemet – transport, caféer, rengøring, parkering, catering. Virksomhederne må nu beslutte sig for, om de vil vende tilbage til deres kontorer og i hvilken grad. 

De store tech-virksomheder var de første til at sende samtlige medarbejdere hjem tidligere end Staten satte os alle i karantæne. Busserne til Hacker Way 1 er stoppet med at køre, Google’s food trucks har barrikeret vinduerne, og Apples campus ligger øde. I årevis har co-working spaces og storkontorer verden over kigget mod “The Big Five” og deres imponerende arbejdspladser indrettet som byer i byerne opsat på at kopiere de bedste dele og motivere medarbejderne til at blive lidt længere. 

For nylig har giganter som Facebook, Twitter og Google så meddelt, at hvis medarbejderne ikke ønsker at vende tilbage, kan de vælge at arbejde hjemmefra halvdelen af tiden eller permanent. Men når vi taler om at arbejde hjemmefra, taler vi i virkeligheden om at arbejde fra hvor som helst, og med urimelige huslejer og lang transporttid er tech-medarbejderne begyndt at forlade de dyre byer for et liv med mere plads for pengene og højere til himlen. Og mange har ikke planer om at vende tilbage. Frygten for en anden bølge lurer stadig, og måske er den normal, vi taler om at skulle tilbage til, ikke den bedste mulighed?

Byer har længe haft et dårligt ry, når det kommer til spredning af sygdomme. Ikke mindst i denne omgang. At holde social distance kan vise sig at blive en vigtig del af offentlig sundhed. Så giver storkontorer, kontorhoteller og co-working spaces ikke længere mening hverken for sundhed eller budget, ligesom at fragte millioner af mennesker fra forstæder ind til centrum dag ud og dag ind bliver noget unødvendigt klimasvineri. Aldrig før har så mange fundet ud af, at deres arbejde ikke er bundet til kontoret, og det har sat tingene i perspektiv. 

Ligesom medarbejdere nu kan arbejde alle vegne fra, kan virksomheder også hyre vide og bredt. Mængden af talent vil stige, når dem der før var uden for fysisk rækkevidde af et job i en dyr by, kan søge det samme job fra en billigere forstad. Det vil drive konkurrencen op, men også drive lønningerne ned. Så de tech-folk, der nu flytter ud af San Francisco og nyder at deres løn når længere, vil måske se pengeposen tilpasset til udgifterne i det billigere område. Det kan udviske noget ulighed, men spørgsmålet er, hvor besparelser og skat ender.

Covid har øget mængden af remote arbejde og bevist, at det i store træk kan fungere. Men det har ikke øget den sociale mobilitet. Dét, der gør vores storbyer storslåede er, at de driver social kapital og social mobilitet. Det er her, innovation vokser sig stærk. Dét, som vi bygger i de kommende år og årtier skal tage hensyn til det og brede det ud over bygrænserne. 

Byen er en af de vigtigste konstanter i menneskets historie. Den vil bestå. Men den er under forandring. Nogle gange glemmer vi det, men vi styrer hvilken retning forandringen tager, og hvad der bliver den nye normal. 

Written By

Simone Okkels er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole med speciale i tech, innovation og startup. Forfatter til e-bogen 'Støvet I Californien'. Bor til daglig i den nordlige del af Californien og er tilknyttet Kongressen.com som tech-analytiker. Sokkels@gmail.com

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen