Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Sejren i Iowa har tre fædre og en papmor

Det amerikanske primærvalg blev skudt i gang med både gys og overraskelser i Iowa. Hos Republikanerne har Ted Cruz og Marco Rubio grund til de største smil, mens Hillary Clinton og Bernie Sanders efter en tæt fight begge vil forsøge at udlægge resultatet som en sejr.

´Sejren har 1000 fædre, mens nederlaget er forældreløst,´ lyder et gammelt Kennedy-citat. Skal man omskrive dette ud fra resultatet af nattens caucus i Iowa vil det lyde noget i retning af, at sejren har tre fædre og en papmor. Og nederlaget, ja, det har foreløbig kun to vedstået sig.

De tre sejrene herrer er republikanerne Ted Cruz og Marco Rubio, samt demokraten Bernie Sanders. Papmoren er Hillary Clinton. Hvorfor, vender vi tilbage til.

For lad os starte med Republikanerne, hvor alles øjne var rettet mod Donald Trump. Den kontroversielle byggematador har længe ført i målingerne, både i Iowa og nationalt, og derfor var det helt store spørgsmål, om han kunne levere varen. Det kunne han ikke. Tværtimod måtte The Donald se sig overhalet inden om at Tea Party-kandidaten Ted Cruz, og samtidig sande, at establishment-favoritten Marco Rubio blot var en enkelt procent fra at overtage andenpladsen.

Langt fra det udfald, Trump havde håbet på, og selv om han forsøgte at italesætte andenpladsen som et godt resultat, var det tydeligt, at det her ikke var en del af Trump-planen. For Trump har fra det øjeblik han meldte sig ind i valgkampen sidste sommer, gjort en dyd ud af at fremstille sig selv som vinderkandidaten. Som ham, der kom, så og ville sejre. Det skete bare ikke. Selv om målingerne ellers havde indikeret det. Det betyder derfor også, at Trump nu er under pres forud for næste tirsdags primærvalg i New Hampshire. For hvis vinderfortællingen fortsat skal kunne fungere for Trump, så skal han til at levere sejre. Om han så gør det, ja, det er så spørgsmålet.

Trumps to primære rivaler, Ted Cruz og Marco Rubio, kom nemlig begge langt bedre fra Iowa end Trump. Cruz som vinder, og Rubio som stærk tre´er, der leverede et langt bedre resultat end forventet. Derfor vil både Cruz og Rubio i den kommende uge kunne bygge videre på det momentum, deres kampagner nu har fået i Iowa, mens Trump skal bevise, at Iowa var en svipser. Af samme grund bliver den kommende uge også en benhård og brutal dyst mellem de tre herrer. Med folk som Jeb Bush, Chris Christie og John Kasich som ihærdige spillere, der forsøger at komme ind i kampen. For hverken Bush, Christie eller Kasich kom godt fra Iowa, og skal derfor levere kraftpræstationer ud over det sædvanlige i New Hampshire, hvis deres kampagner skal fortsætte. Om end det i skrivende stund er vanskeligt at se, at nogle af de tre, vil kunne true Rubios position som establishment-favorit.

Hos Demokraterne var vi vidne til en sand gyser, da Bernie Sanders´ tilhængere satte handling bag ordene og mødte så talstærkt op, at Bernie Sanders definitivt lukkede hullet til Clinton og tabte på målfoto til den tidligere udenrigsminister. Hvorfor er Sanders så alligevel en vinder, når han tabte – ganske vidst knebent – til fru Clinton?

Fordi han for få måneder siden var cirka 30 procent efter Hillary i Iowa og formåede at spille uafgjort. Og dermed leverede et resultat langt over forventning. Og ydermere beviste, at han kunne få sine tilhængere til at stemme på ham. Resultatet i Iowa giver et yderligere rygstød til Sanders-kampagnen, som om en uge – ifølge RealClearPolitics – kan se frem til en klar sejr i New Hampshire, hvor stillingen lige nu er 55-37 i Sanders´ favør.

En slags sejr kan man vel godt kalde det, Hillary Clinton fik i Iowa. Om end den var så lille, at det af samme grund giver bedst mening at kalde hende papmor til sejren. For ja, Hillary fik brudt sin Iowa-forbandelse, men kun lige akkurat. Det kunne bestemt have været bedre, hvilket de godt selv er klar over i Clintonlejren. Men at hun nu kan sige, at hun vandt Iowa, er ikke desto mindre vigtigt i forhold til hendes videre fortælling om, at hun vinder denne gang. Modsat sidste gang, tilbage i 2008.

Nederlaget har foreløbig kun to forældre, nemlig demokraten Martin O´Malley og republikaneren Mike Huckabee, der begge trak sig efter elendige resultater i nat. Om flere følger i de kommende dage, kan bestemt ikke afvises. For der var som sagt flere kandidater, der kom forslåede ud af Iowa.

Status efter nattens drama i Iowa er således, at Hillary Clinton fortsat er favorit til at vinde den demokratiske nominering, men at Bernie Sanders med sin stærke præstation kommer til at gøre livet surt for hende længere end hun kunne ønske det. Og hos Republikanerne, ja, der har Ted Cruz og Marco Rubio for alvor fået vind i sejlene, mens Donald Trump er presset til sejr i New Hampshire.

Der er langt op til et drama med adskillige fronter i de kommende dage og uger. Og kedeligt, det bliver det næppe.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen