Den danske udenrigsminister Anders Samuelsen var onsdag på lynvisit i Washington D.C. for at mødes med sin amerikanske kollega Rex Tillerson og senator John McCain. Kongressen.com mødte Samuelsen til en kort samtale på Capitol Hill om øvelsen med at navigere politisk i et noget turbulent udenrigspolitisk miljø
WASHINGTON D.C.: Den danske udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) var onsdag på lynvisit i Washington D.C. Og selv om den tætpakkede dag bød på fredelige møder med blandt andet udenrigsministerkollega Rex Tillerson og senator John McCain, så var Samuelsen helt på det rene med, at han var kommet til den amerikanske hovedstad i en tid, hvor de politiske bølger går højt, både nationalt og globalt.
Hver dag byder på nye Trump-skandale historier i øjeblikket. Og meldingerne der kommer fra både ministerkontorerne og Capitol Hill er ofte noget divergerende i forhold til de ting, præsidenten ytrer over 140 tegn på Twitter.
Kongressen.com mødte den danske udenrigsminister på Capitol Hill i forbindelse med mødet med John McCain til en samtale om mulighederne for et fortsat tæt samarbejde mellem Danmark og USA, Twitter-diplomati og vigtigheden af at kunne lukke larmen ude og fokusere på de reelle amerikanske handlinger i øjeblikket.
Det er ikke nogen hemmelighed, at det er rimelig turbulente tider, du lander ned midt i her i Washington. Hvordan navigerer du som udenrigsminister i det farvand? Hvordan skelner man mellem al det larm der kommer fra Det Hvide Hus og så de reelle muligheder, der er for politisk samarbejde mellem USA og Danmark?
“Jeg tror, det er vigtigt at huske på at selv præsidenten kun er én mand. Og der er altså et lovgivningssystem også. Der er checks and balances på alting. Det er også det, jeg hører fra de amerikanske politikere jeg møder, at vi måske ikke skal være så bekymrede, som der har været lagt op til i en periode, hvor det primært har været Twitter-diplomati, som har været gældende. Når det kommet til stykket, så viser det sig at amerikanerne stadig bakker op om NATO, stadig bakker op om en hård linje i forhold til Rusland, stadig bakker op om kampen mod ISIL. Tre kernefelter, hvor det ser ud til at vi fortsætter det gode samarbejde.”
Der er i Europa – heriblandt i Danmark – en stor vrede imod den nye amerikanske præsident. I hvor høj grad påvirker det mulighederne for rent faktisk at kunne samarbejde politisk?
“Der er meget vrede, som også kører rundt i medierne, vil jeg sige. Og der er vi som politikere vant til at prøve at skelne mellem hvad der bliver sagt og hvad der bliver handler. Og det er det sidste, der er afgørende. Hvad gør man helt konkret. Og det er også det, jeg selv prøver at holde snuden i sporet på, at det er der, vi skal have fokus. Og der synes jeg, at der er mange af de ting, der er kommet ud trods alt, den sidste måned som peger i retning af, at det ikke er sådan at vi er på vej til at se et kæmpemæssigt brud.”
Det er ikke nogen hemmelighed, at en af de folk, du mødes med her i Washington, nemlig senator John McCain, har et noget andet syn på udenrigspolitik end præsident Trump. Hvad er grunden til, at du vælger at mødes med ham også?
“Det kan tilføre nogle yderligere perspektiver på, hvor amerikansk politik er lige nu. Det er klart, at det ved John McCain ret meget om. Al hans erfaring og det han har været igennem. Så det er et af en række møder på denne korte tur, som giver et endnu bedre indblik i, hvad situationen er og hvor vi er på vej hen.”
You must be logged in to post a comment Login