Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Picnic med Pizzolatto – manden bag ‘True Detective’

‘True Detective’ har taget verden med storm og katapulteret manden bag serien, Nic Pizzolatto, fra ukendt underviser til Hollywood hotshot. Kongressen.com var med, da Pizzolatto onsdag aften fortalte om serien hjemme hos den amerikanske ambassadør, Rufus Gifford, i Rydhave

Han ligner ikke en mand, der er tynget af forventningspresset, som han sidder der på tæppet på den store græsplæne sammen med sin kone. Der ville ellers ikke være noget at sige til det, hvis det var tilfældet. For lige nu venter fans over hele verden på at se, hvordan 38-årige Nic Pizzolatto har tænkt sig at gribe anden sæson af successerien ‘True Detective’ an.

En serie, der siden premieren i begyndelsen af året, har høstet bunker af anmelderroser og som ligger lunt i svinget, når der næste mandag skal uddeles Emmy statuetter. Her er serien nomineret som bedste dramaserie, Pizzolatto nomineret som bedste manuskriptforfatter og begge de mandlige hovedrolleindehavere, Matthew McConaughey og Woody Harrelson, er med i kampen om at bedste mandlige hovedrolle.

Indtil videre har Pizzolatto holdt kortene tæt til kroppen omkring den nye sæson. Men visse ting ligger dog allerede fast. Hvor serien i første omgang havde Pizzolattos hjemstat, Louisiana, som rammerne for den 17 år lange krimi-odysse, de to kriminalbetjente, Rust Cohle (McConaughey) og Marty Hart (Harrelson) arbejder på at opklare, bliver posen rystet godt og grundigt i den nye sæson.

De mange rygter om den nye sæson
Denne gang bliver rammerne Pizzolattos nuværende hjemstat, Californien, og meget mere ved vi faktisk ikke rigtig. Pizzolatto har i et interview nævnt, at der nok blev tale om tre hovedroller i den nye sæson, modsat to i den første sæson. Men hvem der skal spille dem, er endnu ikke offentliggjort. Rygter er der imidlertid masser af. Hollywood-stjernen Colin Farrell bliver flittigt nævnt, nøjagtig som Elisabeth Moss, kendt for rollen som Peggy i ‘Mad Men’ og Zoey Bartlet i ‘The West Wing’ er det.

Nic Pizzolatto har ikke været i Danmark før, og er stadig lidt jetlag ramt denne onsdag aften på græsplænen i Rufus Giffords ambassadørbolig, Rydhave, nord for København. Den amerikanske ambassadør, der selv har en fortid i filmbranchen, har inviteret cirka 500 mennesker til ‘True Detective’-picnic i sin have. Der er sat storskærm op og i bedste danske skovtursstil sidder folk på tæpper og drikker kølige øl i den lune august aften. Stemningen er afslappet og aftenens æresgæst falder da også lynhurtigt ind i den danske hygge-mentalitet.

Selv om han ikke har været i Danmark før, så kender han allerede en hel del til Danmark. Og danske tv-serier i særdeleshed. Han var i sin tid med til at skrive den amerikanske udgave af ‘Forbrydelsen’ og så kommer en af hans favoritkomedieserier fra Danmark. Således fortæller hans kone, Amy, at de elsker ‘Klovn’ og at gemalens svar faldt prompte, da han blev spurgt om der var nogen, han gerne ville møde, når han var i Danmark: ‘Frank and Casper!’ Og Frank Hvam er da også blandt de mange gæster denne aften i Rydhave.

Fra universitetet til Hollywood
Ud over hustruen, har Nic Pizzolatto en af sine gamle undervisere med til picnic. En lidt ældre, gråskægget mand ved navn Michael, der i sin tid underviste Pizzolatto i ‘creative writing’ på universitetet i Arkansas. Og den gamle underviser er stolt af sin tidligere elev, der på rekordtid er blevet en af de mest anerkendte manuskriptforfattere. Som han meget præcist udtrykker det, så har han ‘haft mange gode studerende gennem årene, men det Nic har opnået, det overgår alt.’

Og det er da også noget af en eventyrhistorie, der kunne skrives om Nic Pizzolatto. For ganske få år siden underviste han i ‘creative writing’ på et lille universitet i Indiana, langt fra Hollywood, stjernestøv og Emmy-nomineringer. Men det skulle der hurtigt blive lavet om på. For Pizzolatto havde et manuskript i støbeskeen, der skulle vise sig at blive et karrieremæssigt kvantespring. ‘True Detective’ lød titlen på historien om familiefaren Marty og enspænderen Rust. Begge mænd, der kæmpede med deres indre dæmoner, men lod det komme til udtryk på vidt forskellige måder. Og begge kriminalbetjente i drabsafdelingen i Louisiana State Police. Men ellers ikke med ret meget til fælles. Marty har i flere år været gift og er far til to små piger. Han forsøger at leve inden for de regler, han selv mener, man som menneske bør følge. Men det kniber, hvilket betyder, at daglige whisky-sjusser og elskerinder er blevet en del af tilværelsen for den ellers vellidte politimand. Rust har modsat Marty ikke ret mange regler. I hans optik er tilværelsen meningsløs, hvilket den har været fra det øjeblik hans lille datter døde nogle år før han blev Martys makker. Og hvilket han på ingen måder forsøger at skjule. Tværtimod lader han med jævne mellemrum Marty forstå, at det ville være bedre, hvis menneskeheden sluttede. En gang for alle.

Det blev dette manuskript, der katapulterede Nic Pizzolatto hele vejen til Hollywood. Matthew McConaughey har i et interview fortalt, hvordan han læste de første to afsnit og straks meldte sig klar til at spille rollen som Rust. Nøjagtig som Woody Harrelson sagde ja til at spille Marty.

‘Den er stadig lige god’
Serien kørte hen over februar og marts og var så populær, at HBO’s streamingservice havde problemer med at klare presset, den dag det ottende og sidste afsnit i første sæson blev frigivet. Hvornår den nye sæson er klar, og hvem der spiller med i den, bliver vi ikke klogere på, denne aften i Rydhave. For da omkring 21.15 rejser sig fra tæppet og går op på scenen for at præsentere seriens første afsnit, bliver kortene fortsat holdt tæt til kroppen. Få minutter kører seriens intro over det store lærred og Pizzolatto sætter sig hen til sin kone på tæppet.

Hans gamle underviser, Michael, har rejst sig for en stund og står nu under et af de store træer i haven med en øl i hånden. Han tager en tår af sin øl, og smiler lidt over en af McConaugheys mange kyniske livsanskuelser:
‘Jeg ved snart ikke, hvor mange gange, jeg har set det her afsnit, men det er stadig lige godt.’
De mange andre gæster i haven synes at være enige. I hvert skorter det hverken på klapsalver eller rosende ord til Pizzolatto, da afsnittet er slut en time senere og aftenens arrangement lakker mod enden.

Haven ryddes så småt for mennesker, og på vej ud, får jeg og vores kulturskribent, Mette Kjærsgaard, en hurtig snak med aftenens æresgæst. Han skal lige bruge et par forsøg, før han lærer at sige ‘Mette’, men da først den hurdle er passeret, er han yderst snaksaglig. Ganske vist ikke om den nye sæson, men da han hører vi er journalister, vil han hellere tale om journalistik og hvordan han håber at niveauet er bedre her i Danmark end det han kender hjemme fra USA. Og han lyser op i et stort smil, da han hører, at Mette sågar underviser i journalistik.
‘Well, good luck with 2. season.’
Han smiler skævt.
‘Thanks. I appreciate it.’
Hans kone har gjort os selskab. Det er tid for aftenens æresgæst at sætte kursen mod hotellet, inden han de næste dage skal se, hvad Danmark har at byde på. Og hvem ved, måske begynde at overveje, hvad han vil sige, hvis han mandag den 25. august skal et smut på scenen og modtage en Emmy.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen