Ørsteds nye havvindmøllepark skal skabe værdi i New Jersey for over 30 mia. kr. og bringe havvindforsyningskæden til New Jersey og USA.
“There are good days and there are great days. And today is one of the great days”.
Sådan skriver Ørsteds topchef Mads Nipper i et LinkedIn-opslag som en reaktion på, at Ørsted har hevet en stor kontrakt i land i New Jersey. Her har man vundet retten til at opføre en havvindmøllepark med en kapacitet på 1.148 MW, der skal i drift i 2029.
Med Ocean 2-projektet, som er selskabets 7. havvindprojekt i USA, sidder Ørsted i alt på en kapacitet på over 4 GW i USA. Det er mere end nogen anden udvikler, ifølge en pressemeddelelse. Og det giver Ørsted en fordel, når det gælder synergier inden for indkøb, opførelse og drift.
Sejren i New Jersey falder på et tørt sted for Ørsted og selskabets stadig relativt nye CEO Mads Nipper. Han har erkendt, at det to år efter selskabets seneste store kontrakt var på tide at vinde et stort udbud på det vigtige amerikanske marked.
Lokal milliard-værdi og amerikansk forsyningskæde
En medvirkende årsag til, at Ørsted har vundet kontrakten er uden tvivl, at den medfører omfattende investeringer i New Jersey.
Samlet set vil projektet udløse omfattende investeringer, som skaber værdi i New Jersey for netto over 4,8 mia. dollars (ca. 30 mia. kr.) og bringe havvindforsyningskæden til New Jersey og USA, skriver Ørsted i en pressemeddelelse.
Det involverer samarbejde med flere amerikanske selskaber. GE Renewables (GE) vil således placere et af landets første montageanlæg til en af komponenterne i en vindmølle, kaldet nacelle, i New Jersey. På anlægget skal nacellerne til Ocean Wind 2 og andre havvindprojekter i USA samles.
Med en investering på 250 mio. dollars (ca. 1,6 mia. kr.) og en forventning om næsten 500 jobs bliver et andet anlæg i Paulsboro, New Jersey, ejet af EEW, desuden en hjørnesten i den amerikanske forsyningskæde inden for havvind, ifølge Ørsted.
Udbygningen af anlægget betyder, at alle faser i produktionen af stålmonopæle til fundamentet for havvindmøllerne kan håndteres i New Jersey, herunder bukning, valsning, sandblæsning, svejsning og maling.
Bidrager til New Jerseys mål for vedvarende energi
Når både Ocean 1 og Ocean 2 står færdige, vil de levere strøm til over 1 mio. amerikanske husstande. De vil desuden reducere udledningen af drivhusgasser med 5 mio. ton årligt. Staten New Jersey har et mål om at opnå 50 pct. vedvarende energi i 2030, skriver Børsen.
Ud over Ørsted skal et partnerskab mellem franske EDF og hollandske Shell også opføre en havvindmøllepark, som bliver større end Ørsteds, skriver Berlingske.
Ligesom Ørsted selv har undergået en transformation fra det olie- og gasbaserede Dong til vedvarende energi, er en række olieselskaber fra norske Equinor til britiske BP med flere i gang med en lignende øvelse. Konkurrencen om det amerikanske marked er derfor hårdere end nogensinde.
Foto: Ørsted