Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Nu kan college-atleter tjene penge på ”likeness” – eller kan de?

Det er estimeret at NCAA (National Collegiate Athletic Association) hvert år har en indtægt på omkring 1 milliard dollars, men ikke en dollar går til de atleter, der skaber showet. I årevis har der været en vedvarende diskussion om, hvorvidt college-atleter skulle have løn for det arbejde, de laver. Svaret på diskussionen har altid været et rungende nej, og derfor har atleterne ikke haft mulighed for at tjene penge – lige indtil for nyligt.

NCAA besluttede i slutningen af oktober, at give universitetsatleter mulighed for økonomisk at drage fordel af deres navne, billeder og ”likeness” – de nye regler skal implementeres i januar 2021. 

Men hvad betyder det, at atleterne kan tjene penge på deres likeness? 

Kommer universitetsatleterne til at tjene kolde kontanter? Nej, desværre ikke siger Ramogi Huma, National College Players Association’s direktør:

”Desværre ser det ud til at være det røgslør, vi har mistænkt i flere måneder,” siger Huma og henviser til NCAA’s afgørelse og fortsætter:
”Det ser ud til, at de ville begrænse ”lønnen” til ikke-kontanter og direkte kompensation (computere og andre materielle ting, red.) Det er ikke, hvad folket tror, det er – jeg ville ønske, det var det, men det er et ikke”, sagde Huma få dage efter afgørelsen i oktober måned.

NCAA er en nonprofitorganisation, som hvert år cirka har en indtægt på en milliard dollars. Indtægterne kommer hovedsageligt via lukrative tv-rettigheder og markedsføringsaftaler, og de er længe blevet kritiseret for ikke at dele pengene med sine største generatorer – de tusinder af studerende atleter på tværs af USA’s universiteter og colleges.

Det har i mange år afledt en kæmpe kritik af NCAA.

Nogle af fortalerne for løn til universitetsatleterne tæller atleter og politikere som LeBron James, Richard Sherman, senatorer Chris Murphy og Bernie Sanders, som alle er af samme overbevisning – alle fire har nemlig udtrykt sin klare støtte til at give studerende mulighed for at tjene penge i løbet af deres college-karriere. 

På den anden side har oftest stået college- og atletikadministratorer, som har været imod ideen.

Imens Bernie Sanders har sagt, at ”college-atleter er arbejdere”, så har Mark Emmert, præsident for NCAA (National Collegiate Athletic Association) altid sagt, at ”college-atletik handler om college-studerende, der spiller imod andre college-studerende, ikke ansatte, der spiller mod andre arbejdere,”.

Men med beslutningen i oktober skulle man tro, at Mark Emmert og resten af NCAA muligvis åbnede en dør på klem for fremtidig lønning af universitets-atleter, da man gav dem lov til at drage fordel af deres berømmelse, men sådan ser det altså desværre ikke ud, siger eksperten Huma.

Huma mener, at NCAA-reglerne stadig forbliver restriktive sammenlignet med Californiens nyligt vedtagne Fair Pay to Play Act, en lov, der snart vil give college-atleter i Californien mulighed for at tjene penge på deres navn, image og lighed samt underskrive reklameaftaler. (NCAAs beslutning inkluderer ikke reklameaftaler.) 

“Jeg troede virkelig, at der ville være mere klarhed og dybde i dette,” siger David Carter, udøvende direktør for Marshall Sports Business Institute ved University of Southern California (USC). 

NCAA-bestyrelsen og bestyrelsesformand Michael Drake skrev i forbindelse med beslutningen en pressemeddelelse i slutningen af oktober, hvor der stod at ”alle ændringer skal sikre, at studerende-atleter har de samme muligheder for at tjene penge som andre studerende, som har et job, opretholde prioriteterne for uddannelse og den kollegiale oplevelse, og at reglerne er gennemsigtige, fokuserede og håndhævelige, mens det ikke skaber en konkurrencedygtig ubalance,” står der i pressemeddelelsen skrevet af NCAA og Michael Drake, som fortsætter:

”Vi må omfatte ændringer for at give den bedst mulige oplevelse for universitetsatleter. Ekstra fleksibilitet på dette område kan og skal fortsætte med at støtte college-sport som en del af den videregående uddannelse. Denne modernisering for fremtiden er en naturlig forlængelse af de mange skridt, som NCAA-medlemmer har taget i de senere år for at forbedre støtten til studerende-atleter, herunder fulde udgifter til deltagelse og garanterede stipendier.”, skriver NCAA og Drake.

Men der er allerede forskellige syn på, hvad det er for en beslutning, som NCAA har taget, for den giver ikke penge til atleterne.

NBA-stjernen LeBron James, der havde Californiens guvernør Gavin Newsom i sit program “The Shop” for at underskrive “Fair Pay to Play Act”, mener at NCAA’s beslutning kan markere en ny begyndelse. James skrev i et tweet i slutningen af oktober, efter beslutningen, at selvom, det er “en smuk dag for alle universitetsatleter!, så er det ikke en sejr, men en start,”. 

Men en start på hvad, har Huma kommenteret. 

I en pressemeddelelse skriver Huma, at NCAA’s afgørelse “ikke er et grønt lys for at modtage” indtægter. “NCAA-beslutningen tillader ikke universiteter og colleges til direkte at betale deres atleter, som Huma ser som en modsætning til deres ambition om spillere at blive behandlet som almindelige studerende, sammenlignelige med studerende, der muligvis arbejder forskellige job på universitetsområdet.


Likeness

Men hvad betyder det egentlig? At tjene penge på sin ”likeness”?


For det er vigtigt at understrege, at på trods af beslutningen, om at college-atleterne må tjene penge på sin ”likeness” – så er der ikke tale om en direkte løn.

Zion Williamson for eksempel, der spillede en sæson på Duke sidste år, før han kom til NBA, er et glimrende, dog unikt eksempel. 

Macintosh HD:Users:andersfriisdaugbjerg:Desktop:Zion.jpg

Williamson var en af de mest hypet college-atleter, man har set længe. Med hans vanvittige fysik, utrolige adræthed og tilpas flamboyante spillestil, så fik han hurtigt ikke blot fans på Duke University, i USA, men i hele verden.

Basketballspilleren som i dag slår sine folder i New Orleans Pelicans var så stort et navn i college-regi, at alle de store sportsmærker var klar til at tilbyde ham ”sko-aftaler”, der var flere millioner dollars værd. Samtidig med det stod der firmaer klar på stribe for at kunne få ham til at repræsentere dem via for eksempel Instagram – men det måtte han grundet reglementet ikke.

Zion Williamson kunne have tjent millioner af dollars allerede inden han trådte ind i NBA, på grund af det kæmpe følgeskab han havde allerede sidste år, hvilket altså er det både Huma, Lebron og mange andre kæmper for.

Medstuderende er støtter op
Men hvad mener dem, som det hele egentlig drejer sig om?

Jovist vil atleterne gerne betales, men hvad med de medstuderende, som i forvejen rækker dybt i egne lommer for overhovedet at må befinde sig på deres respektive colleges. Hvad mener de om, at atleter, som i forvejen kan få et stipendium for at gå på college, eventuelt også kan tjene penge udover det?

Det er de faktisk enige om, er en forholdsvis fornuftig ide.

Ifølge en nylig undersøgelse foretaget af ”College Pulse” blandt 2,501 college-studerende støttede et flertal af dem initiativer til at betale college-atleter.

”Det vi fandt ud af var, at flertallet af de studerende går ind for at studerende atleter kan modtage betaling, og de giver overvældende støtte til at lade studerende atleter drage fordel af navn og image,” siger Terren Klein administrerende direktør for College Pulse, til CNBC og fortsætter:
”Debatten om, hvorvidt college-studerende skal have løn eller ej, tager mere og mere fart, så vi ønskede at høre de studerendes mening omkring emnet – et emne som direkte påvirker et college, siger Terren Klein.

Ifølge undersøgelsen svarede hele 68% af de adspurgte college-studerende, at de enten ”foretrak” eller ”stærkt foretrak”, at college-atleterne fik en form for løn for det ”arbejde”, de laver.

College Pulse spurgte også, hvordan en sådan ”løn” skulle distribueres. Her svarede 60% af de adspurgte, at alle generede penge (TV-aftaler, reklameindtægter osv.) skulle gå til atleterne, mens 38% svarede, at indtægterne skulle fordeles til de atleter, som i højere grad generer indtægterne.
Et skridt nærmere – eller?
Stjernerne er enige, flere politikere er enige, ja sågar de medstuderende er enige – college-atleter burde have en form for betaling for det arbejde de laver, men det får de ikke, og det gør de nok ikke lige foreløbelig.
Men indtil nu, i hvert fald med de aftaler, som er lavet og underskrevet, hvor er vi så i dag?

I Californien er man et skridt nærmere, hvis det ultimative mål hedder at college-atleter skal have løn, og ifølge nogle atleter for eksempel Lebron James, så er NCAA’s beslutning en positiv ting, en start. Men hos andre, fx eksperten Huma, så NCAA’s beslutning blot et røgslør for at dæmpe diskussionerne og debatterne.

Så hvor står de universitets-studerende atleter i dag? Indtil videre: samme sted som i går.

Anders Daugbjerg studerer på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) i Aarhus, hvor han skriver bachelor om det mulige opgør med den traditionelle idrætskultur i Danmark. Tilknyttet Kongressen.com som sportsskribent med fokus på NBA. Tlf. 27 51 80 03 
 Mail: Andersdaugbjerg@hotmail.com

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen