Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Nedskæringer sætter sindene i kog

De amerikanske medier flyder over med historier om konsekvenserne af den såkaldte sequestration, der betyder nedskæringer i det offentlige for et astronomisk beløb. Amerikanerne er rasende over, at partitaktiske hensyn blokerer for en løsning på krisen

Af Lea Søndergaard Outzen og Jens Aagaard

De amerikanske medier er fulde af historier om den såkaldte sequestration – automatiske nedskæringer på det offentlige budget, der trådte i kraft 1. marts. Det er der en god grund til, for der er trods alt tale om nedskæringer på 1.200 milliarder dollars over de næste ti år. Forsvaret kommer til at bære 50 procent af nedskæringerne. De øvrige 50 procent bliver fordelt ud over en række føderale institutioner – for eksempel vedligeholdelse og opsyn med nationalparker, domstole, FBI, fødevarekontrol, boligstøtte ordninger og meget andet.

Amrikanerne er rasende over, at partitaktisk hensyn blokerer for en løsning, og nedskæringerne bliver i medierne behandlet med en blanding af seriøsitet, ironi og undren. Kongressen. com har taget en rundtur i de amerikanske medier.

ARIZONA REPUBLIC kan fortælle, at nedskæringerne sætter en stopper for en opvisning fra flyvevåbnets populære luftshow med jagerpiloterne i ’the Blue Angels’, når høsten af de såkaldte ’sweet onions’ i Georgia bliver fejret ved statens traditionelle høstfest 20. april: ”Der er tillige en stor risiko for, at yderligere 12 shows over hele landet må aflyses til stor skade for turismen i de berørte byer,” skriver avisen.

Også lufttrafikken vil blive ramt, skriver LOS ANGELES TIMES: ”23 kontroltårne I Californien er blandt de mere end 200 tårne over hele landet, der vil lukke ned 7. april, når de føderale flymyndigheder begynder at effektuere besparelser på 600 millioner dollars.”

HOUSTON CHRONICLE fortæller, at især Texas vil blive hårdt ramt af besparelserne på militæret. Derfor har otte demokrater, valgt i Texas, sendt et brev – eller snarere en bøn – til den republikanske formand for Kongressen, John Boehner, for at få et møde, der kan begrænse skaderne: ”Besparelserne vil især gå hårdt ud over Fort Hood, Lackland Air Force Base og Fort Bliss. I løbet af 2013 kan besparelserne koste næsten 100.000 jobs,” skriver avisen.

NEW YORK POST skriver også om besparelserne i militæret, men med en mere ironisk vinkel: “Flådens hangarskibe er under angreb – men angrebene kommer ikke fra hverken kinesiske eller iranske missiler, men fra Washingtons nedskæringer. I sidste uge skulle USS Abraham Lincoln efter planen have sat kursen mod den persiske golf, men må nu blive i havn. Heller ikke Linolns søsterskib, USS Harry S. Truman, kan sætte kursen mod Mellemøsten, som det ellers var planen.”

NJ.COM (New Jersey) skriver, at uddannelsessystemet også vil blive hårdt ramt af nedskæringerne. Især studerende fra lavindkomstfamilier vil mærke nedskæringerne hårdt: “2.130 studerende fra lavindkomstfamilier i New Jersey vil ikke længere kunne få hjælp til at finansiere deres studier. Oveni vil yderligere 160 lærere i folkeskolen miste deres job.”

USA’s tredje ældste avis, Philadelphia Inquirer, konstaterer, at nedskæringerne kan få store konsekvenser for sundhedsvæsenet: ”Uden en aftale i Washington kan budgetnedskæringerne for alvor træde i kraft. Og de kan i bogstaveligste forstand være livsfarlige. Adskillige nedskæringer i sundhedsvæsenet vil ramme os meget hårdt.”

Written By

Jens Aagaard er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole. Dækkede i knap ti år dansk politik for Ekstra Bladet og var derefter ansat på Søndagsavisen, hvor han blandt andet dækkede dansk politik og skrev interviews og portræthistorier. Udgav i januar 2013 den anmelderroste bog ‘Da Spin Erobrede Danmark’ sammen med Anders Agner Pedersen og var blandt bidragyderne til antologien ‘Fem År Med Obama – Forandring Vi Kunne Tro På?’. Tilknyttet Kongressen.com som portrætskribent.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen