Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Murdoch, Pecker og Sinclair: Her er Trumps medie-venner

Mens den historiske corona-krise har banket ind over USA og kostet snart 100.000 amerikanere livet, har Trumps krig med og mod medierne taget til i styrke og karakter. Her er et kig på, hvor Trumps venner er i det amerikanske mediebillede.

Indtil corona-krisen for alvor tog sit jerngreb om det amerikanske samfund, havde Donald Trump aldrig besøgt eller benyttet sig af presserummet i Det Hvide Hus. Ikke officielt, i hvert fald. Hans foretrukne træfpunkt med medierne har altid været ude foran Det Hvide Hus’ sydlige have, med brandbilen i baggrunden og den larmende Marine One i standby-tilstand i lydsporet, hvor reporterne har råbt deres spørgsmål, som præsidenten så har råbt sit svar retur på.

Men da Trump så, at de daglige pressebriefings, som vicepræsident Pence skulle tage sig af, havde utroligt gode seertal på stort set alle tv-kanaler, overtog han selv podiet. Det har givet mange “virale” øjeblikke, men vigtigst for Trump har det virket som et plaster på såret over at han ikke har kunne afholde sine rallies i store sportsarenaer rundt om i landet med titusindevis af tilskuere på lægterne og gulvet.

De, som har set de mange (til tider meget lange) pressebriefings, har ikke været i tvivl om, at der blandt pressekorpset var ganske få medier repræsenteret, som Trump ikke har et horn i siden på og dermed vælger at kalde nasty eller fake news. Hans aversion mod CNN, MSNBC, CBS, NBC, New York Times, Washington Post, The Atlantic og en stribe andre større mediehuse er uomtvisteligt. Den krig har stået på længe før Trump vandt nomineringen hos Republikanerne og senere præsidentvalget over Hillary Clinton i 2016. I det store mediebillede har Trump udset mange fjender, og efterhånden er der få venner tilbage. 

Selvom de vel på papiret nok er få i antal, så er de i udbredelse, kendskabsgrad og ikke mindst stor loyalitet hos Trumps vælgerbase ekstremt stærke og nærværende. Her er medierne, der er hører til blandt Trumps støtter:

Fox News og de tilhørende kanaler Fox Business, Fox News Radio og Fox Nation har siden dag 1 været Trumps helt store og mest udbredte støtte. Og det har sin vægt. Fox News er den mest sete nyhedskanal i USA med prime time seertal i gennemsnit over 3 mio., med præsidentens gode ven Sean Hannity som den absolut største magnet med mere end 4 mio. seere i snit.

Kanalen har ikke veget meget fra den blinde støtte til præsidenten, men der er nogle profiler på skærmen, der afviger lidt fra det store billede. Chris Wallace er en af dem og det stikker til præsidenten, der ikke lader enhver chance for at stikke tilbage fra sig med syrlige tweets til følge. Også Neil Cavuto har udfordret udsagn fra præsidenten med reel fakta, mens Shep Smith over en årrække var den mest kritiske overfor Trump hos Fox News. Til sidst endte han med selv at tage konsekvensen og forlod kanalen sidste år. I det store hele er den markante opbakning til præsidenten udtalt hos Fox News og de affilierede kanaler, en linje der blev tegnet og lagt af den tidligere chef Roger Ailes. Den altoverskyggende figur og mediemogulen over dem alle, australske Rupert Murdoch, er kendt for at have en direkte telefonlinje til præsidenten, ligesom Roger Ailes også havde det.

Sinclair Broadcasting Group er en ultrakonservativ mediegruppe, der i en årrække har ekspanderet ganske aggressivt med opkøb af adskillige lokale tv-stationer og netværk, og er med 193 tv-stationer over hele USA i dag det næststørste tv-selskab efter Nexstar Media Group, der ejer 197 tv-stationer. Det betyder at det familieejede mediekonglomerat når ud til ca. 40 procent af alle mediebrugere i landet. 

Den redaktionelle linje i selskabet har fået voldsom kritik internt og eksternt. Tv-stationerne er blevet pålagt at bringe enslydende statements og må kun bruge udvalgte politiske analytikere, der alle har erklæret sig som støtter af Trump og hans politiske virke, hvilket kritikerne kalder propaganda-lignende tilstande. Det er velkendt at Sinclair-familien har gode forbindelser til Trump-lejren og at de har forsøgt at få liberaliseret nogle medielove til deres fordel, hvilket også har vakt voldsom kritik fra uafhængige medieobservatører såsom CPJ.org.

Breitbart Media er også et velkendt landingssted for Trumps følgere, når de skal søge informationer og nyheder. Det ultrakonservative site har, siden Andrew Breitbart stiftede det i 2007, ageret talerør for det såkaldte “alternative højre”. Breitbart har også ret offentlige forbindelser til Trump og hans indercirkel, nævneværdigt via Steve Bannon, der inden han blev toprådgiver for Trump, var chef for Breitbart. Bannon tegnede i lang tid den redaktionelle linje og erklærede i 2016 at netop Breitbart skulle være platformen for alt-right bevægelsen. Det populære nyhedsmedie har ikke mistet støtte siden Trump kom til som præsident og støtten til præsidenten har heller ikke helmet på noget tidspunkt.

One American Network er stadigvæk en relativ lille spiller på det store tv-marked, men kanalen, dens ansatte og ikke mindst det publicerede indhold har gjort den til en populær figur hos præsident Trump. Så meget, at kanalens reporter i Det Hvide Hus (som ikke er legitimt akkrediteret), har fået særlig opmærksomhed og ekstra spørgetid. OAN skyr ikke fra at publicere mildest talt kontroversielt indhold og den redaktionelle linje er åbenlys langt til højre fra midten. Bag OAN står Herring Networks, der er ejet af Robert Herring, en forretningsmand med base i San Diego, og en erklæret Trump-supporter. Trump har sågar, når han har været sur på Fox News over kritiske indslag eller kommentarer, luftet ideen om at købe OAN, så han i det mindste har et talerør i sit favør.  Det er endnu kun blevet ved snakken.

National Enquirer er et sladderblad i sin reneste form, der stadig er ejet af American Media med David Pecker i spidsen. Bladet har en lang og skandaleombrust historie bag sig og har aldrig lagt skjul på, at der blev brugt betaling – og nogle gange også afpresning – i jagten på at kilderne til at tale. Bladet var en begejstret støtte for Donald Trump under valgkampen og efterfølgende. Det er kommet frem, at det nære venskab mellem Pecker og Trump betød, at bladet brugte “catch and kill” teknikken på nogle af de skandaler, der potentielt kunne ramme Trump. En metode, hvor bladet køber historien af en kilde for derefter aldrig at bringe den. Det er kommet frem, at affæren mellem Trump og nøgenmodellen Karen McDougal blandt andet blev lukket ned med denne metode.

Washington Times, Forbes og National Review er alle konservative medieplatforme, hvor den redaktionelle ledelse er erklæret pro-Trump. Dog med undtagelse af National Review, der med baggrund i mediets kristne fundament ved flere lejligheder har kritiseret eller ligefrem taget afstand til Donald Trump. Samlet set er de dog en tydelig del af den højrefløj af det politiske spektre.

Drudge Report, Newsmax, Daily Caller, Infowars (Alex Jones), Rush Limbaugh med flere: Der er tale om “medier” i anførselstegn, for egentlig er det mere platforme for konspirationsteorier, sladder og holdninger end reelt kurateret journalistisk indhold. Men præsidenten har flere gange blåtstemplet nogle af personerne bag, senest radioværten Rush Limbaugh, som under Trumps State of the Union tale tidligere på året, blev tildelt Presidential Medal of Freedom, en af de højeste civile anerkendelser der findes i USA. Alex Jones fra Infowars tilhører vel det, man roligt kan kalde det alternative medieunivers. Han har blandt andet været bannerfører for konspirationsteorier såsom at skyderiet på Sandy Hook-skolen i Connecticut aldrig fandt sted og blot var Obama-regeringens opfindelse for at få våbenmodstanden mobiliseret i USA – for blot at nævne den måske værste.

Der kan næppe herske megen tvivl om, hvis man følger de amerikanske medier med en vis frekvens, at der i højere og højere grad er tale om ekkokamre på begge sider. Og at afstanden mellem dem bliver mere og mere udtalt i disse tider. 

Hvis man vil se det i grafisk version kan man klikke ind på dette interaktive kort og se, hvor medierne bliver placeret efter “bias” – altså hvor de opleves at stille sig på det politiske spektre: https://www.adfontesmedia.com/interactive-media-bias-chart/?v=402f03a963ba

Lars Græsborg Mathiasen er redaktionschef på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og har arbejdet på TV 2 Nyhederne/News, Discovery, Viasat Sport, TV 2 Sport, medstifter af NFL-sitet Gul Klud, videojournalist, vært og redaktør på Jyllands-Posten, hvor han blandt andet var ophavsmand til magasinet “Det Ovale Kontor”. Ligeledes bidragsyder til “Glimt Af Et Præsidentvalg” samt "Obama - Håbets Præsident".

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen