Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Mr. Rasmussen goes to Washington

Statsminister Lars Løkke Rasmussen besøgte torsdag den amerikanske præsident, Donald Trump i Det Hvide Hus. Kongressen.com var med hele vejen rundt.

WASHINGTON D.C.: Ville han eller ville han ikke få et håndtryk? Fru Merkel havde jo ikke fået sit, da hun sad på stolen til venstre for præsidenten i Det Ovale Kontor for et par uger siden over for verdenspressen.

Men, men, men… Klokken lidt over tre om eftermiddagen, denne torsdag i Washington D.C. stod det klart, at den danske statsminister fik sit håndtryk. For rullende kameraer og en horde af danske (og enkelte amerikanske) journalister, kom Løkkes højre hånd flyvende i retning af Trumps i en sådan fart, at man næsten kunne høre lyden hele vejen bagerst i det tætpakkede rum.
Og dermed var succeskriteriet vel så godt som indfriet. Sådan da.

For selv om historien om håndtrykket hurtigt blev en hurtig nyhedshistorie på diverse netsider, så var det så langt fra den eneste grund til, at statsministeren havde et smil så bredt som The West Wing på læberne, som han sad der, i selskab med verdens mægtigste mand.

Forud for Løkkes møde med præsident Trump var gået en række møder, blandt andet med senator Bob Corker og senator Marco Rubio på Capitol Hill, inden den sorte vogn med de tonede ruder og de danske og amerikanske flag forrest, kunne trille op til Det Hvide Hus, hvor Trump tog imod.

Emnerne på Løkkes dagsorden var klare, lod statsministeren forstå et par timer før mødet, da han mødtes med de danske journalister til optaktsinterview et stenkast fra Det Hvide Hus.

Der skulle tales frihandel, grøn omstilling, terrorbekæmpelse, NATO og frihandel, og så skulle der i det hele taget etableres en god relation til den nye amerikanske præsident. For uanset at Trump må siges at være noget mindre populær i Danmark end forgængeren Barack Obama, så ændrer det ikke på, at det fortsat er i landets interesse at have et godt forhold til verdens eneste supermagt.

Og det lykkedes efter sigende at komme hele vejen rundt om alle emnerne, fastslog statsministeren, da han godt en times tid efter håndtrykket i Det Ovale Kontor var vel overstået, kunne mødes med pressen en sidste gang denne torsdag.

Det havde været et både godt og konstruktivt møde, som var foregået i en fordragelig tone, indledte Løkke, inden spørgsmålene væltede ned over ham. Var han mere rolig nu, i forhold til samarbejdet med Trump end han havde været før? Ja, det var han bestemt. Havde han fået understreget at han fortsat ønskede at fremme frihandelsdagsordenen mellem USA og EU? Så absolut. Var der blevet lyttet til argumenterne? Bestemt også. Havde det rykket noget i Trumps holdning? Tja… måske. Og hvad med NATO-samarbejdet? Havde Løkke også fået en regning med hjem, ligesom Merkel efter sigende havde fået det? Nej, dog ikke. Men de havde dog talt NATO og talt om vigtigheden af, at også Danmark skruer op for forsvarsbudgetterne.

Tid til at sige tak for nu for statsministeren, der skulle videre sydpå til både De Dansk Vestindiske Øer og Mexico efter et tætpakket døgn i Washington.

Løkkes mission med at få cementeret det gode forhold mellem Danmark og USA var lykkedes. Og så endda med et håndtryk af den tydelige slags oven i hatten.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen