Den ene valgkamp afløser den anden i USA. For nu hvor midtvejsvalget er overstået, kan kampen om Det Hvide Hus begynde. Ganske vist er der to år til præsidentvalget i 2016, men allerede nu er kandidaterne fra begge partier ved at blive kørt i stilling
Af Anders Agner Pedersen, redaktør, og Mirco Reimer, nyhedschef
Midtvejsvalget blev en syngende vælgerlussing til Demokraterne og præsident Obama. Og hvad betyder det så for præsidentvalgkampen i 2016? Ikke ret meget. Selv om det kan være fristende at lede efter mulige tendenser fra denne midtvejsvalgkamp, som kan give fingerpeg om, hvad der kommer til at ske i 2016, så er det begrænset, hvad 2014 kan fortælle os om 2016.
For selv om det har været et dårligt midtvejsvalg for Demokraterne, så er det langt fra det samme som, at de taber i 2016. Nøjagtig som det heller ikke er givet, at Republikanerne nu har kursen mod Det Hvide Hus igen, fordi de nu har flertallet i begge kamre. Sådan er det ikke.
En tendens kan vi dog læse ud af midtvejsvalgkampen, som også vil komme til at gøre sig gældende i 2016-valgkampen, og det handler om pengenes indflydelse i politik. Det netop overståede midtvejsvalg har været det dyreste i amerikansk historie og antallet af reklamevideoer, bannerreklamer og lignende har været enormt. Både i de demokratiske og de republikanske kampagner. Den samme tendens vil komme til at gøre sig gældende i 2016-valget og det er sandsynligt, at det kommende præsidentvalg vil blive det dyreste i historien.
Hvad angår partiernes situationer frem mod 2016 i kølvandet på midtvejsvalget, er Demokraterne fortsat i den situation, at Hillary Clinton er storfavorit til at blive sit partis spidskandidat. Og at hendes helt store udfordring bliver at håndtere de mange skuffede vælgere i baglandet, og ikke mindst finde en måde at distancere sig fra Obama, så hun ikke bliver trukket med ned i skuffelsens dynd. Sådan var det før midtvejsvalget og sådan er det fortsat.
Bush eller Christie
Hvad angår Republikanerne, er der heller ikke kommet nogen nærmere afklaring om partiets planer i 2016. Det er fortsat forventningen, at enten Jeb Bush eller Chris Christie bliver partiets spidskandidat. Nøjagtig som det var før midtvejsvalget.
Lidt klogere er vi dog blevet om Republikanernes situation frem mod 2016-valget som følge af midtvejsvalget. Det har nemlig længe været en ubekendt faktor, hvorvidt Tea Party-bevægelsen fortsat ville spille en rolle i partiet og amerikansk politik generelt. Set i lyset af valgresultatet, er svaret ikke et klart nej, men tæt på. Tea Party-bevægelsen har med få sporadiske undtagelser ikke haft succes med at gøre sig gældende ved midtvejsvalgkampen, og vil derfor heller ikke på samme måde kunne påvirke den interne partiproces frem mod 2016-valget. Hvilket er godt nyt for både Jeb Bush og Chris Christie, der begge tilhører den mere moderate del af det republikanske parti.
Midtvejsvalget har desuden styrket Christies position yderligere. Den trinde guvernør fra New Jersey er i forvejen formand for de republikanske guvernører. Og da Republikanerne vandt hele tre nye guvernørposter ved tirsdagens valg, er det i sagens natur med til at forstærke Christies position frem mod 2016.
Næste valgkamp er i gang
Midtvejsvalget 2014 blev gjort til en folkeafstemning for eller imod Obama. En afstemning, Demokraterne tabte med et brag. Og forsøget på at linke Hillary Clinton sammen med Barack Obama i 2016, vil utvivlsomt blive gjort fra Republikansk side. Det er for så vidt allerede i gang. Men det ville også have været tilfældet, uanset hvor stor en vælgerlussing, Demokraterne havde fået ved tirsdagens valg. Og er altså ikke noget, der er opstået som følge af den republikanske midtvejssejr.
Med midtvejsvalget ryddet af vejen, kan præsidentvalgkampen 2016 for alvor gå i gang. Og det varer næppe mange måneder, før kandidaterne begynder at melde sig. Lige nu tyder meget på en duel mellem Hillary Clinton på den ene side og enten Jeb Bush eller Chris Christie på den anden. Sådan var det allerede før tirsdagens midtvejsvalg og sådan vil det fortsat være helt frem til valgdagen den 8. november 2016.
You must be logged in to post a comment Login