Republikanske præsidentkandidater og senatorer fra begge partier har i den seneste måneds tid kritiseret Obama for ikke at gå hårdt nok til Beijing, når det kommer til regimets overtrædelse af menneskerettighederne. Den anspændte situation mellem de to supermagter og den økonomiske krise gør det dog højest usandsynligt at Obama vil gå for hårdt til emnet under statsbesøget.
Den 22. september starter Kinas præsident Xi Jinping sit første statsbesøg i USA. Det forventes at Xi Jinping og Obama blandt andet vil diskutere stridigheder om cyber-angreb og territoriale konflikter udfor Kinas kyst og så selvfølgelig det altafgørende økonomiske forhold mellem verdens to største økonomier. Derimod skal man nok ikke regne med at Kinas overtrædelse af menneskerettighederne kommer til at fylde det store.
Der er ellers grund til at være kritisk. Siden Xi Jinping blev præsident i 2013 er menneskerettighedssituation in Kina betydeligt forværret. Xi Jinping har strammet kontrollen over civilsamfundet på en lang række punkter, hvilket har medført at mere end 1000 dissidenter er blevet sat i fængsel. Xi Jinping har begrundet stramningerne med henvisning til at dette er nødvendigt for den national sikkerhed. Et argument der ikke er ulig de argumenter den amerikanske og andre vestlige regeringer har brugt, når de har begrænset frihedsrettigheder af hensyn til terrorbekæmpelse.
I USA har situationen den seneste tid medført et stigende antal opfordringerne til Obama om at bruge statsbesøget til at kritisere Xi Jinping for den negative udvikling.
Senatorer fra begge partier lægger pres på Obama
Midt i august opfordrede 10 fremtrædende senatorer Obama til at bruge statsbesøget til rejse Kinas krænkelser af menneskerettighederne – specifikt i forhold til over 250 fremtrædende advokater og aktivister der blevet fængslet siden juli i år. Blandt underskriverne fandt både demokrater som Ben Cardin og republikanere som John McCain. Tidligere har en privat underskriftsindsamling opfordret Obama til at aflyse statsbesøget i protest mod fængslingerne.
Få dage efter senatorernes brev udtalte en af Obamas egne, Tom Malinowski, en fremtrædende embedsmand i det amerikanske udenrigsministerium, at Kina må forbedre sin respekt for menneskerettigheder, hvis man ønsker et konstruktivt statsbesøg i september. Malinowskis udtalelse kom i forbindelse med et to-dages amerikansk-kinesisk topmøde i Washington dedikeret udelukkende til menneskerettigheder. USA brugte mødet til at kritisere politisk-motiverede fængslinger og diskrimination af kinesiske kristne, mens Kina kritiserede USA’s mange episoder med politivold inklusiv mordet på den sorte teenager Michael Brown i Ferguson, Missouri den 9. august sidste år.
Walker og Rubio i forudsigelige angreb
Ikke overraskende har også flere republikanske præsidentkandidater i de seneste uger været ude at kritisere Obamas Kina-politik for at svigte menneskerettighederne. Scott Walker, guvernør i Wisconsin, har ligesom underskriftsindsamlingen opfordret Obama til at aflyse statsbesøget i protest over blandt andet Kinas forfølgelse af kristne og menneskerettighedsaktivister. En anden kandidat, Marco Rubio, senator fra Florida, har i en artikel i det anerkendte magasin Foreign Affairs anklaget Obama for ”en foruroligende villighed til at ignorere menneskerettighedsovergreb i håbet om at tilfredsstille det kinesiske lederskab.” Rubio lovede endvidere, at hvis han skulle går hen og blive USA’s næste præsident, så vil han gøre mere for at presse Beijing til at overholde menneskerettighederne. At republikanerne kritiserer en demokratisk præsidents Kina-politik – og særligt op til et valg – skal man dog ikke lægge for meget i. Det har været en fast tradition mindst siden præsident Truman blev beskyldt for at have ”tabt Kina” til kommunismen i 1949.
Krisen i Kina formindsker Xi Jinpings fleksibilitet
Man kunne fristes til at tænke at den nuværende økonomiske krise i Beijing ville give Obama et stærkere udgangspunkt til at presse Xi Jinping på menneskerettighederne. Men Xi Jinpings svækkende position som følge af den økonomiske situation i Kina og den politiske uro den har medført kan ironisk nok gøre det vanskeligere for USA at håndtere Beijing, da Xi Jinping formentlig vil føle sig mere presset til at fremstå stærk overfor kineserne. Det betyder, at han vil være endnu mindre villig til at give efter for eventuelle amerikanske krav om forbedringer på menneskerettighedsområdet. En offentlig udmelding der lover forbedrede menneskerettigheder afgivet under et ophold i USA vil uundgåeligt blive fortolket som et svaghedstegn hjemme i Kina. Noget Xi Jinping ikke kan tåle i hans nuværende situation.
Det er derfor yderst tvivlsomt at de kritiske røster fra senatorer og præsidentkandidater som Walker og Rubio kommer til at have den store indvirkning på Obamas samtaler med Xi Jinping. Hvis Obama skal afslutte sit præsidentembede med et fremskridt på menneskerettighedsområdet er en lukning af Guantánamo stadig et langt bedre bud end politiske dissidenter i Kina.
You must be logged in to post a comment Login