Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Interview

Mark Cuban – Milliardær, NBA-ejer og mulig 2020-kandidat

Siden 2016 har der været rygter om, at Dallas Mavericks-ejeren og forretningsmillardæren, Mark Cuban, vil stille op som præsidentkandidat. Mød her den højtråbende basketball entusiast.

Da den amerikanske avis New York Times i juni 2018 spurgte Mark Cuban, om han overvejede at stille op som kandidat til præsidentvalget i 2020, svarede han dem på en e-mail: ”Ja, men jeg er ikke villig til at diskutere det på nuværende tidspunkt.”

Rygtet om den 60-årige tech-milliardærs nye eventyr som uafhængig præsidentkandidat har floreret siden 2016, hvor han støttede den demokratiske kandidat, Hillary Clinton, og hvor han også selv offentligt deltog aktivt i den politiske debat omkring spørgsmål vedrørende infrastruktur, Ombamacare og andre politiske problemstillinger, som man normalt ikke forventer at skulle snakke med en NBA-ejer om.

Men Mark Cuban er ikke som alle andre NBA-ejere.

The American Dream
Mark Cuban er født og opvokset i Pittsburgh, Pennsylvania, i en middelklase familie. Han fik som ung at vide af sin far, at hvis han ville på college, så skulle han selv betale for sin uddannelse – så det gjorde han. Cuban tog et lån og kom ind på Indiana University, hvor han udviklede sin entrepreneøriske natur, som i dag er altoverskyggende i hans hverdag. Han har i interviews fortalt, at han tjente 25 dollars i timen, på at undervise andre studerende på universitetet i diskodans samtidig med, at han også åbnede en bar.

Da han dimitterede, flyttede han i en kort periode hjem til Pittsburgh, inden han i 1982 rykkede til Dallas. Efter en periode med forskellige jobs, lånte Cuban 500 dollars og startede it-firmaet Microsolutions, som i løbet af få år fik store kunder som fx Wallmart. I 1990 solgte den dengang 32-årige Cuban firmaet for seks millioner dollars.

Siden da har entreprenøren ikke set sig tilbage. Han har tjent enorme summer af penge, både på at investere i start-up virksomheder, købe og sælge aktier og meget mere. i 2000 foretog den store basketball entusiast sin største investering hidtil.

Dallas Mavericks
285 millioner dollars. Det var prisen Mark Cuban betalte for Dallas Mavericks franschiset i 2000. Organisationen havde på det tidspunkt ikke spillet en playoff kamp i 10 år. Det var den altoverskyggende virkelighed, som forretningskometen Mark Cuban købte sig ind i, da han overtog franchiset fra den daværende ejer Ross Perot Jr. – sønnen til den store texanske forretningsmand Ross Perot, som var uafhængig kandidat ved præsidentvalget i 1992.

Dallas Mavericks var forfærdeligt spillende og havde over de seneste 20 år kun vundet 40 procent af deres kampe. Forventningen fra omverdenen var, at den opfarende og højlydte forretningsmand, som havde sin ekspertise i tech-industrien, ikke ville kunne ændre meget på den statistik, men som mange af de andre ting Mark Cuban lagde sin energi i, skete der gode ting for basketballholdet.

Cubans personlighed på sidelinjen gik ikke ubemærket hen, og han begyndte at indkassere et utal af bøder fra NBA, fordi han råbte af både spillere, trænere og dommere under kampene. I en af de mere infamøse episoder fik han en bøde, da han råbte efter en dommer: ”I wouldn’t hire him to manage a Dairy Queen!”. De amerikanske aviser kaldte hurtigt Mark Cuban for et ”opmærksomhedskrævende rigmands barn”, og at ”sportsverdenen havde brug for ham, som man har brug for en tredje armhule.”

Men som det meste af alt andet, Mark Cuban havde fingrene i, blev Dallas Mavericks også til guld. 10 år efter han var tiltrådt som ejer, vandt Mavericks, anført af den tyske veteran Dirk Nowitzki, over Lebron James og resten af det stjernespækkede og dyrt betalte Miami Heat mandskab.
Mark Cuban blev tildelt en stor del af æren for Mavericks succes, hvor han ikke kun havde hjulpet med at vinde et mesterskab, men også havde været med til at ændre kulturen i en organisation, som ifølge Forbes Sports, i dag er NBA’s fjerdemest værdifulde franchise med en estimeret værdi på 1,9 milliarder dollars.
Og så er spørgsmålet: Har Mark Cuban – en højtråbende milliardær med en passion for basketball overhovedet en platform og en base for at kunne være en seriøs modstander i en kamp om at indtage positionen som USA’s 46. præsident?

Den eneste der kan out-trumpe Trump
Nøjagtig ligesom Donald Trump har Mark Cuban en betragtelig fanbase. Udover de omkring seks millioner seere, som hver uge ser ham i den amerikanske version af ”Løvernes Hule”, har investoren 7,7 millioner følgere på Twitter. Cuban finder du også på første række til samtlige af Mavericks hjemmekamp, og så er han konstant en eftertragtet herre, som bliver booket til at holde konferencer om salgsteknikker og virksomhedsfilosofi.

Men det er ikke kun en stor tilhængerskare, som Cuban har i ryggen. Hans viden om politik, hans ideer og tanker om, hvordan landet burde blive ledet og hans åbenlyse kritik af den nuværende præsident Donald Trump, har for længst gjort ham interessant for mange politiske kommentatorer og nyhedskanaler, som ofte inviterer ham ind til en snak. Blandt andet har den tidligere politiske rådgiver Mark McKinnon, som har stået i spidsen for flere succesfulde præsident valgkampagner sagt: ”Han er en langt bedre forretningsmand end Donald Trump og har en langt bedre forståelse for de politiske problemstillinger, og hvis spørgsmålet i 2020 bliver, hvem der kan out-trumpe Trump, så er det bedste, og måske det eneste svar, Mark Cuban.”

Mark Cuban er billedet på den nye slags præsidentkandidat, som det amerikanske folk muligvis kan se sig selv samles under. I nutidens USA er det ikke kun længere politikere, som har været på scenen i årtier, som stiller op og har en chance til præsidentvalget – det har Donald Trump bevist.
Interessante personer med endnu mere interessante personligheder og med forskellige spidskompetencer har mulighed for at samle det amerikanske folk på en måde, som man ikke har set før. Kandidater som Michelle Obama, Oprah Winfrey og Mark Cuban bliver seriøse udfordrere, fordi de er populære, og dét kombineret med evnen og viljen til at lede, så kan Cuban være en seriøs udfordrer til titlen.

I 1992 førte Ross Perot ifølge nogle undersøgelser det trevejs opgør, der var mellem ham, George H.W Bush og Bill Clinton, som i sidste ende vandt kapløbet om at blive præsident – ikke mindst fordi Perot gaflede en stor del af de vælgere, der normalt ville have gået til Bush.

Så måske har Mavericks-ejeren med den kolossale pengepung, den store viden, de mange spidskompetencer og den store fanbase, en chance for at vinde, hvis han stiller op som uafhængig præsidentkandidat i 2020.

Anders Daugbjerg studerer på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) i Aarhus, hvor han skriver bachelor om det mulige opgør med den traditionelle idrætskultur i Danmark. Tilknyttet Kongressen.com som sportsskribent med fokus på NBA. Tlf. 27 51 80 03 
 Mail: Andersdaugbjerg@hotmail.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen