Den amerikanske drøm findes stadig. Et lille, stort set ukendt medie, InsideClimateNews fik i år Pulitzer prisen for deres afsløring af en gigantisk, men stort set ukendt, oliekatestrofe. Kongressen.com har mødt en af journalisterne bag under et besøg i København.
Lisa Song ligner ikke en Pulitzer vindende journalist. Sådan en skal helst ligne en rigtig graverjournalist, der aldrig stopper i kampen for at få historien frem. Lois Lane som arketypen og måske Cate Blachett i rollen som irske Veronica Guerin passer meget godt.
Men hun har ikke engang en læderjakke på, eller et intenst og stålsat blik, der vil få en hver til at ryste i bukserne og prompte svare på hendes kritiske spørgsmål. Hun er en petit amerikansk-kinesisk kvinde på 26, der med lav stemme fortæller om sin historie. Om hvordan et lille webmedie, med fokus på ganske få miljøsager, fik en Pulitzerpris for deres arbejde.
“Klima og miljø er helt sikkert et område, som ikke får nok dækning hos de store medier. Men det er det område, der interesserer mig, og som jeg gerne vil arbejde med. Det var mit første job, da jeg blev ansat hos InsideClimateNews, og historien var min første opgave. Så det er helt sikkert vildt at få en Pulitzer,” siger Lisa Song.
Hun er uddannet i miljøvidenskab fra MIT, og med den baggrund blev tekniske rapporter lettere tilgængelige for hende end for de fleste andre journalister, og hun formåede at stille de helt rigtige spørgsmål til både olieselskaber og politikere. Historien om et olieudslip fra en pipeline i Michigan og afsløringen af de massive miljøkonsekvenser, det har haft blev til en e-bog, vandt en Pulitzer pris og fik politiske konsekvenser. Og historien var alvorlig nok til at Lisa Song flere gang blev truet med at blive anholdt af olieselskabet folk, blev vildledt og fejlinformeret.
“Vi arbejdede på historien i over et år. Det var virkelig et intenst samarbejde mellem mig og mine to kollegaer, og faktisk sidder vi ikke fysiske sammen,. Men er spredt ud over hele landet. Vi mødte hinanden alle sammen for første gang til Pulitzer overrækkelsen,” fortæller hun.
Historien handlen om et udslip af dilbit olie fra en oliepipeline af samme type som den meget debatterede Keystone XL pipeline, der skal løbe fra Canada til den Mexikanske golf i Texas. Og derfor er historien også sprængfarlig i den politiske debat, der raser omkring Keystone XL. Her kunne udslippet i Michigan blive en vigtig læresteg. Udslippet skete kun få måneder efter det store udslip i den mexikanske golf fra BPs boreplatform blandt andet derfor fik det kun besked dækning hos de lokale medier. Havde det ikke været for InsideClimateNews var historien formentlig aldrig kommet ud. Hos mange af de store medier havde der ganske enkelt ikke være resurser til at dække historien. Derfor er det ekstraordinært at et niche medie formår at løfte en så stor historie.
”Det er enormt privilegeret, at vi kunne bruge så meget tid og kræfter på historien. Det er virkelig et komplekst emne og det var enormt tiskrævende både at gå rundt i området og tale med beboerne og vinde deres tillid og at sætte sig ind i præcist hvorfor dilbit er så farligt, og hvor meget hvem vidste hvornår. Vi har en fantastisk ledelse på vores site” siger hun.
Og med en redaktør, Susan White, der har flere Pulitzer priser og andre udmærkelser på CV’et har siden fra starten haft en høj journalistisk standard.
Miljøjournalistik skubbes ud
2013 var også året hvor New York Times lukkede deres Climate Desk. Redaktøren blev flyttet til at dække hus og have stof og journalisterne spredt ud over hele avisen. Og det er en udvikling, der er rigtig skidt for mediernes dækning af energi, miljø og klima, mener Lisa Song.
”New York Times har stadig de samme journalister, og de er stadig dygtige og engagerede i klima og miljøstof. Men jeg tvivler på, at de kan dække området lige så grundigt. Det betyder rigtig meget, fordi de hos New York Times burde føre an på så vigtigt et område. Vi kan dække, hvad vi vil, det kan de ikke længere hos Times,” siger hun.
Hos Inside Climate News har man valgt at fokusere på ganske få områder indenfor miljø, energi og klima. Lisa Song er primært beskæftiget med oliepipelines, som hun kan fortælle endog meget detaljeret og begejstret om.
”Vores udgangspunkt var hele tiden historien. Jo mere vi gravede og undersøgte tingene jo større blev det. Den er virkelig vigtig, og noget af det bedste ved at have fået Pulitzeren er den omtale vores bog har fået. Rigtig mange der aldrig ville have hørt om vores side, eller om den risiko der er ved dilbit olie, har nu læst eller hørt om vores dækning,” siger hun.
Pengesporet til bilfabrikanten
I en tid hvor medier i højere og højere grad er styret af reklamekroner og politiske agendaer er det i følge Lisa Song netop de mindre medier, der står for en stor del den journalistisk uafhængige journalistik, og det på trods af at de ofte er drevet af midler fra private, interesseorganisationer og fonde. En måde at drive medier på som i Danmark vil afføde løftede øjenbryn. For penge lugter som bekendt.
“For os er det slet ikke underligt, at det er fonde, der betaler for at drive siden. Jeg aner som journalist ikke hvem vores donorer er, og det har aldrig været et problem i forhold til hvilke historier vi dækker. Men vi ville heller aldrig tage imod penge fra en klar interesseorganisation. Som f.eks. Greenpeace,” forklarer Lise Song.
Til gengæld modtager siden penge fra The Ford Foundation. Og det kan umiddelbart se mærkeligt ud af en side, der bedriver journalistik, der er udpræget kritisk overfor olieindustrien, får midler fra Ford. Men det er slet ikke så mystisk i en amerikansk sammenhæng.
“Det er ret almindeligt, at sider som vores får penge fra forskellige fonde. Og de fonde har ikke nødvendigvis tilknytning til en virksomhed direkte. Men faktisk ved jeg ikke så meget om det. Jeg laver bare journalistik,” siger hun.
Og det gør hun særdeles glimrende. Historien om The Biggest oilspil you’ve never heard of kan købes gennem Amazon.
http://insideclimatenews.org/topic/dilbit-disaster-series-2012
You must be logged in to post a comment Login