Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Legenden Lincoln længe leve

Selv om det er 138 år siden, at Abraham Lincoln døde, er han fortsat et ikon i amerikansk politik og historie. I den nye storfilm ’Lincoln’ med Daniel Day-Lewis i titelrollen, skildres det på fremragende vis, hvordan Lincoln fik afskaffet slaveriet og for evigt skrevet sig ind i historiebøgerne som en af USA’s største præsidenter

I Det Ovale Værelse hænger der et billede af en tynd, sortklædt mand med den slags skæg, som man normalt kun ser i Tuborg Classic reklamer. Manden på billedet er Abraham Lincoln, en af de største præsidenter i amerikansk historie, og en af de politikere, den nuværende præsident, Barack Obama, oftest ynder at fremhæve, når han skal nævne politiske forbilleder.

Abraham Lincoln er ikke den længst siddende præsident i amerikansk historie, lige som han heller ikke er hverken den ældste eller yngste, højeste eller laveste, tykkeste eller tyndeste. Men når den 16. præsident for Amerikas forenede stater knap 140 år efter sin død, fortsat hyldes som en sand legende, skyldes det flere ting.
Tiden, Lincoln stod i spidsen for, var begivenhedsrig og blodig. Den amerikanske borgerkrig truede med at dele Amerika i to, og samtidig kæmpede dele af det politiske system, med præsidenten i spidsen, en intens kamp for at få afskaffet slaveriet. Begge dele endte med at falde ud til den side, Lincoln ønskede det. Unionen forblev intakt, og slaveriet blev bragt til ende trods højlydte protester fra flere sider.
Historierne om den visionære, handlekraftige og karismatiske præsident, der var ved magten fra 1861 til sin død i 1865, er siden hen blevet skildret i adskillige bøger, hvoraf flere af dem er anbefalelsesværdige. Blandt andet David Herbert Donalds biografi ’Lincoln’, Doris Kearns Goodwins ’Team Of Rivals’ og John Keegans ’The American Civil War’, der også er udkommet på dansk.

Daniel Day-Lincoln
I morgen kan de danske biografgængere så se frem til at få skildret historien om den legendariske præsident i den nye storfilm ’Lincoln’ med Daniel Day-Lewis i titelrollen. Det er ikke første gang, at der er filmskabere, der tager fat i emner som borgerkrigen, slaveriet og Lincolns person. Senest kunne filmseerne opleve Lincoln som vampyrjæger i ’Abraham Lincoln – The Vampire Hunter’. Heldigvis har Steven Spielberg, der står bag ’Lincoln,’ ikke følt nogen trang til at give præsidenten superkræfter eller lade ham bruge nætterne på at jage monstre. I stedet har Spielberg i mere end ti år researchet i Lincolns præsidentembede og begivenhederne omkring det for på bedste vis at kunne skildre en af de mest berømte historier, siden det amerikanske demokratis fødsel i 1789. Og godt hjulpet af en som altid fremragende Daniel Day-Lewis i præsidentens skikkelse, lykkes det glimrende.

Legenden lever videre
Der er næppe nogen tvivl om, at Abraham Lincoln også mange år ud i fremtiden vil stå som en af de største præsidenter i amerikansk historie. Nøjagtig som der heller ikke er nogen tvivl om, at billedet af ham i Det Ovale Værelse bliver hængend,e så længe Barack Obama er commander in chief. For historien om Lincoln er en af de historier, som alle præsidenter ønsker at videreføre. Det er historien om idealisme, drømme, visioner og anstændighed. Og uanset om man er demokrat eller republikaner, så er det begreber, som de både hylder og ønsker at repræsentere.

’Lincoln’ har premiere torsdag den 31. januar i biografer over hele landet.  

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen