Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Lars Løkke skal ud i svær balancegang

Når Lars Løkke kommer til møde med Donald Trump, så handler det, fra et sikkerhedspolitisk perspektiv, om at understrege det gode forhold mellem de to lande baseret på fælles deltagelser i krigene i Irak og Afghanistan, samt kampen mod Islamisk Stat. På den anden side gælder det om at dukke hovedet, når snakken falder på det danske forsvarsbudget – for statsministeren vil ikke kunne levere konkrete svar.

Danmark og USA har et rigtig godt og solidt forhold opbygget gennem mange års samarbejde både diplomatisk, handelsmæssigt og handelspolitisk. Alligevel skal statsminister Lars Løkke Rasmussen ud i en svær balancegang, når han mødes med Donald Trump i Det Hvide Hus.

Danmark er nemlig et af de lande, som rammes af Donald Trumps skarpe retorik i forhold til forsvarsbudgetterne i en række NATO. Præsidenten har nemlig gjort det til en central del af sin sikkerhedspolitiske platform, at de andre medlemslande skal leve op til kravet om at bruge 2% af BNP på forsvarsbudgettet. Det lever Danmark i øjeblikket ikke op til.

Derfor gælder det for Lars Løkke om at dreje samtalen hen på beslutningen om at købe F-35 kampfly, den nye beslutning om indkøb artilleri, nye pansrede mandskabsvogne og lastbiler. Kort sagt så gælder det for Løkke om at få understreget alt det fine isenkram, som Danmark står overfor at investere i.

Hvis det mislykkes at aflede opmærksomheden med disse gode nyheder, så gælder det om, at minde om at Danmark hidtil har fået rigtig meget ud af sine begrænsede budgetter. Danmark har kunne stille med relativt store bidrag til missionerne i Irak og Afghanistan, og er også et af de aktive lande i koalitionen mod Islamisk Stat med både specialstyrker, rådgivere og kampfly.

Det udgangspunkt som Lars Løkke har for at dæmpe den hårde retorik fra Donald Trump er på mange måder bedre end for andre alliancepartnere i kraft af vores aktive deltagelse i diverse missioner rundt om i verden. Vi har fået meget ”bang for the buck” i modsætning til andre alliancepartnere. Men budskabet fra Washington D.C., og NATO hovedkvarteret i Bruxelles, er desværre for os, at det ikke længere er nok. Der skal investeres mere, ellers vil Danmark igen ende i rollen som klasse uartige dreng ligesom vi var det i 1980’erne. Der er selvfølgelig langt til den status i øjeblikket, på grund af den massive good will vi har opbygget gennem de seneste årtier. Men kritikken har været hård fra Trump, og det skal Løkke forholde sig til. Han skal sælge relevansen af NATO til en amerikansk præsident som sætter ”America First”, og som ikke er overbevist om at vi kan bidrage med noget super relevant til den dagsorden.

Det bliver altså en svær balancegang for den danske statsminister, når han skal tale om det gode transatlantiske forhold mellem de to lande, men samtidig holde Trumps opmærksomhed væk fra det faktum, at Danmark langt fra lever op til kravet om 2%, og at statsministeren ikke vil kunne sige noget konkret om, hvordan vi har tænkt os at løse det problem. Det vil først blive besluttet, når forhandlingerne går i gang om det kommende forsvarsforlig.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen