Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Lars Løkke gik også efter plan B i Washington

Da Lars Løkke Rasmussen besøgte Washington i sidste uge var det ikke kun for at besøge Trump i Det Hvide Hus. Statsministeren lagde også vejen forbi Kongressen, hvor han havde møde med flere fremtrædende medlemmer. På den måde gik Lars Løkke efter at sikre en plan B, hvis samarbejdet med præsidenten bliver for uforudsigeligt. På flere områder har Danmark nemlig et større interessefællesskab med medlemmer af Kongressen end med præsidenten.

Det primære fokus for mange danske medier ved statsministerens besøg i Washington i sidste uge var besøget i Det Hvide Hus. Man fristes til at kalde det for Lars Løkkes plan A, nemlig et godt personligt forhold til Donald Trump. Men hvis et godt personligt forhold ikke er nok, og præsidenten følger op på sine markante udtalelser om frihandel og NATO, så har Danmark brug for en plan B. Derfor var statsministerens besøg i Kongressen næsten lige så vigtigt.

Flere af Trumps udmeldinger under valgkampen vakte udbredt bekymring blandt USA’s allierede. Hans udmeldinger som stillede spørgsmålstegn ved NATO, kritiserede EU og lagde afstand til flere frihandelsaftaler førte til løftede øjenbryn i de europæiske hovedstæder. Men også blandt medlemmer af Kongressen har udmeldingerne vakt bekymring og mødt modstand.

På den måde kan Danmark på flere områder have større interessefællesskab med medlemmer af Kongressen end med præsidenten.
For eksempel når det drejer sig om frihandel, så kan den danske statsminister finde allierede blandt kongresmedlemmerne, da frihandel i årtier er set som et centralt element af USA’s udenrigspolitik – noget som flere ønsker skal fortsætte trods Trumps udmeldinger.
Det samme gør sig gældende, når det kommer til sikkerhedspolitik. Her har Trump af flere omgange stillet spørgsmålstegn ved om USA ville leve op til sine forpligtelser til NATO alliancen, hvis ikke de andre allierede begynder at leve op til deres forpligtelser om at bruge 2% af BNP på forsvarsbudgettet. Det har mødt modstand fra flere medlemmer af Kongressen, som har understreget USA’s vedvarende opbakning til NATO. Det gælder f.eks. senator John McCain, som udenrigsminister Anders Samuelsen mødtes med, da han var i Washington i slutningen af marts.

Det lader til, at mødet mellem Lars Løkke og Donald Trump gik godt – statsministeren fik i hvert fald et positivt tweet fra præsidenten efterfølgende. Et godt personligt forhold mellem Danmarks statsminister og USA’s præsident kan være meget vigtigt, som man så det med f.eks. Anders Fogh Rasmussen og George W. Bush. Derfor var billederne af store smil i Det Ovale Kontor et godt tegn for forholdet mellem de to herrer. Men hvis ikke præsidentens politiske dagsorden stemmer overens med danske ønsker og interesser, så kan et godt personligt forhold kunne føre så langt.
Derfor må den danske regering også pleje sin kontakter på Capitol Hill for at have en plan B, hvis nu Trump går skarpere efter sin politiske dagsorden. Lars Løkkes rejseprogram er udtryk for at man også prioriterer forholdet til Kongressen, og det kan blive meget vigtigt fremadrettet, når Danmark skal navigere i en amerikansk udenrigspolitik dikteret af ”America First”.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen