Mens de amerikanske komikere elskede at gøre grin med George W. Bush, har de været noget venligere over for Barack Obama. En del af forklaringen er, at Obama ganske enkelt er sværere at gøre grin med end Bush.
En tv-vært viser et indslag fra nyhedsprogrammet Fox and Friends:
De har haft en psykolog i studiet, der kan fortælle seerne, at det er præsident Barack Obamas barndom og særligt hans fraværende far, der er grunden til at præsidenten nu ikke vil forhandle med republikanerne, efter de har forsaget at regeringen er lukket ned.
“Folkens, de har fat i noget her, det er sandt det her”, forklarer værten, der viser nyhedsklippet. Han er ulasteligt klædt, smilende og med det mørke hår I en glatkæmmet sideskilning. Han kigger kameraet dybt i øjnene. Og gestikulerer ivrigt med pegefingeren for at understrege sine ord.
”Præsident Obama nægter at forhandle med kongressen for at hævne sig på sine forældre!” fortsætter han. ”Det er klart folkens! Vi har jo set den samme triste historie så mange gange før. En sort mand uden rollemodeller, vokser op, bliver præsident og hævner sig ved at give alle sygesikring!”
Stephen Colbert leverer selvsikkert sin tale sin publikum i studiet. Bragende bifald og høje grin strømmer op over ham, mens han takker med et skævt smil og selv klapper med.
Det kunne være højreorienteret meningsjournalistik, men det er satire over samme. En latterliggørelse af højreorienterede tv-værter som Bill O’Reilly og Sean Hannity og en måde at udstille programmer som Fox and Friends og deres fremstilling af præsidenten. I modsætning til dem mener Stephen Colbert ikke det han siger, faktisk mener han det modsatte. Og det gør han så godt, at hans show I år fik en Emmy for bedste comedy show.
Obama fremstår som her oftest som helten i den satiriske fortælling. Han lægger ikke ryg til nær så mange personlige jokes som George W. Bush gjorde. Og til tider virker det som om komikerne, som i tilfældet her, nærmest beskytter præsidenten og tager ham i forsvar. Det er satire på højrefløjens bekostning. Og selv om Obama er drivkraften for Colberts ’bit’ er han langt fra ofret.
Det hænger sammen med Obamas image, mener ekspert i satire og retorik, Jonathan P. Rosssing, der er forfatter til bogen Comic Provocations in racial culture.
“Obama har fået en del tæv af værterne på forskellige comedy show og I bladenes satire tegninger på grund af de mange problemer med ACA (affordable care act), men før det har han fået en forholdsvis mild behandling. Han er simpelthen svær at gøre grin med,” forklarer han.
Læs hele Mette Kjærsgaard om hvordan de amerikanske komikere har slået ring om Obama i antologien ‘Fem År Med Obama – Forandring Vi Kunne Tro På?’ der netop er udkommet på Forlaget Rosenkilde & Bahnhof.
You must be logged in to post a comment Login