Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Litteratur

Hatten af for ‘I Krig For Lincoln’

Der er skrevet rigtig mange bøger om den amerikanske borgerkrig, og rigtig mange aspekter af krigen er diskuteret og analyseret til ukendelighed. Men Anders B. Rasmussens nye bog ‘I Krig For Lincoln’ formår alligevel i fremragende stil at belyse et nyt og interessant aspekt af borgerkrigen. I bogen følger vi nemlig de danske udvandrere som kæmpede for deres nye land.

Af Philip Chr. Ulrich, forsvarsanalytiker, og Anders Agner Pedersen, redaktør

Det er en af de vigtigste begivenheder i amerikansk historie, nærmest kun overgået af Revolutionen. Det var en kamp om en nations overlevelse, men også om frigørelse af et helt folk. Derfor er der skrevet utrolig mange bøger om den amerikanske borgerkrig. Nu er der udkommet endnu en, men denne bog formår alligevel at skille sig ud fra mængden. Emnet er danske udvandrere i USA, som deltog i den amerikanske borgerkrig både frivilligt og ufrivilligt, for enten syd- eller nordstaterne.

Anders B. Rasmussen guider læseren i sikker stil fra udvandrerne ankommer til USA, til deres deltagelse i krigen, og i et særligt vellykket og interessant kapitel hører vi om hvordan det gik de danskere man har fulgt gennem bogen, og hvad rolle de fik i det amerikanske samfund efter krigen.

Danskerne i USA
I bogen følger man en gruppe danskere fra forskellige samfundslag, som kommer til USA i den klassiske søgen efter en bedre tilværelse. Her blev de grebet i et nationalt opgør om delstaternes selvbestemmelse og slavers rettigheder.
Her støttede danskerne i stor grad op om frigørelsen af slaverne i sydstaterne, og flere gik aktivt ind i diskussionen gennem intens aktivitet i de skandinaviske aviser.

Da USA blev delt i to sluttede flere danskere sig til unionshæren, for at deltage i den noble sag det var at befri slaverne og bevare unionen.
Gennem deres historie bliver læseren ledt gennem flere af borgerkrigens største begivenheder. Vi følger danskerne som deltog i kampagnerne op og ned af Mississippi-floden, forsvarede New Orleans, erobrede New Orleans. Vi følger udviklingen i det største slag nogensinde på amerikansk grund – de tre berømte dage ved Gettysburg hvor Unionens overlevelse i en kort periode hang i en yderst tynd tråd.
Ud over at høre om krigens forfærdeligheder, hører man også om livet som fange i sydstaternes mest frygtede fangelejr – Andersonville. Her døde fangerne i stort antal som følge af underernæring, dårlig hygiejne og simpel vold blandt fangerne for at få sikret sig de få ressourcer som var i lejren. Det er gribende læsning, og som læser er man i gode hænder hos Anders B. Rasmussen, der skriver både varieret og flydende.

Fagligt og sprogligt overskud
Der er i det hele taget utrolig meget godt at sige om ‘I Krig For Lincoln’. Anders B. Rasmussen har stået i den bedste skole man kan tænke sig, nemlig som researcher for Tom Buk-Swienty i forbindelse med tilblivelsen af hans to bøger om 1864. Og selv om det kræver sin mand at gå en så dygtig læremester i bedene, så lykkes det ikke desto mindre for Anders B. Rasmussen. Nøjagtig som Buk-Swienty, demonstrerer han et både fagligt og sprogligt overskud, som harmonerer på fornemmeste vis. At han så har fået sin gamle mentor til at skrive et i øvrigt meget tankevækkende forord, er kun med til at gøre et i forvejen glimrende værk endnu bedre.

Der, hvor Anders B. Rasmussen virkelig demonstrerer, at han ikke bare er en dygtig historieskildrer, men også evner at trække trådene frem til vor tid, sker i bogens efterskrift. Her forklares læseren blandt andet, hvordan efterdønningerne af borgerkrigen kan ses i det amerikanske samfund den dag i dag. Perspektiver, der er både overraskende og tankevækkende.

Anders B. Rasmussen har med andre ord begået en litterær perle, som ligner et godt bud på gaven til de mange mænd, der hvert år svarer: ‘Sokker og rødvin’ på spørgsmålet om, hvad de ønsker sig til jul. Og os, der allerede har læst den, ja, vi kan bare krydse fingre for, at det ikke varer længe før Anders B. Rasmussen griber fjerpennen igen.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen