Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Litteratur

Gribende beretning fra landet hvor solen græder

Puk Damsgård, der i de sidste tre år har været korrespondent for DR i Mellemøsten, tager i sin nye bog ‘Hvor Solen Græder’ læserne med til Syrien. Et land hærget af borgerkrig og som præsident Obama har haft mere end vanskeligt ved at finde ud af, hvad han skulle stille op med. Og lad det være sagt allerede nu – det er bestemt en bog, der er værd at læse

Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg havde set frem til at læse Puk Damsgårds nye bog ‘Hvor Solen Græder’. Jeg har tidligere læst ‘De Renes Land’, hvor Damsgård på glimrende vis gav læseren et indblik i situationen i Pakistan. Derfor satte jeg mig også straks til rette i hjørnet af sofaen, så snart ‘Hvor Solen Græder’ var landet i min postkasse. Og så fløj tiden ellers. Og før jeg fik set mig om, var der gået det meste af en søndag. Og jeg havde fået læst mig igennem endnu en litterær perle fra Puk Damsgård.

I ‘Hvor Solen Græder’, tager Damsgård denne gang læseren med til det krigshærgede Syrien. Et land, der i snart tre et halvt år har været præget af borgerkrig, død, ødelæggelse og mennesker på flugt. Og et land, hvor de tragiske menneskeskæbner står i kø.
Som korrespondent for DR har Puk Damsgård gentagne gange rejst til Syrien for at fortælle seerne om den seneste udvikling i den syriske tragedie. Ofte til steder, hvor jeg har tænkt: ‘Hvordan tør hun det?’ og bagefter tænkt ‘Fedt at hun turde og dermed fik fortalt historien’.

Hvordan endte jeg her?
At det ikke helt ufarligt at begive sig rundt i Syrien, bliver man hurtigt klar over, når man læser ‘Hvor Solen Græder’. Damsgård er god til at trække historien ned i øjenhøjde og vise læseren, hvad det er for ting, der er blevet hverdag for syrerne, nemlig bombeangreb og ildkampe. Samtidig er hun god til at skrive sig selv ind i historien, de steder det giver mening og god til at stille sig op med sit danske udgangspunkt og tænke det, som vi nok alle sammen ville tænke, hvis vi befandt os et sted, hvor bomberne regnede ned om ørerne på os, nemlig: ‘Hvordan var det lige, at jeg endte her?’

Syrien har de seneste par år fyldt en del i de internationale medier. Dels i forhold til præsident Assads brug af kemiske våben og præsident Obamas noget elastiske røde linje i den forbindelse, og dels i forbindelse med terrorgruppen IS, der i øjeblikket kontrollerer store områder i Syrien. Netop derfor er ‘Hvor Solen Græder’ også yderst relevant at læse. Ikke bare fordi den er skrevet i et fængende og letlæseligt sprog, men også fordi den er med til at give en forståelse af en konflikt, der næppe forsvinder lige med det samme, men som tværtimod ser ud til at komme til at fylde stadig mere på den internationale dagsorden de kommende år. Ikke mindst på grund af bekæmpelsen af IS.

Et øjebliks normalitet midt i kaos
Det er en særpræget følelse, man sidder med mens man læser ‘Hvor Solen Græder’. På den ene side er man forfærdet over de mange frygtelige ting, der dagligt finder sted rundt om i Syrien. På den anden side tænker man: ‘Bare de nu klarer den’, når Damsgård og hendes fotograf pludselig befinder sig midt i et bombeangreb. Endelig tager man ind i mellem sig selv i at trække på smilebåndet over nogle af de små anekdoter og billeder, Damsgård deler ud af i bogen. Eksempelvis, hvordan Damsgård og fotograf en aften midt i kaos forsøger at finde et øjebliks normalitet i en lille lejlighed, hvor de laver middagsmad og hører podcast af ‘Mads og Monopolet’. Eller da Damsgård efter en hård tur vender hjem til sin kæreste og lejligheden i Kairo og bliver mødt med en knus og ordene: ‘Hej skat, du er lidt beskidt. Tag du lige et bad, så laver jeg en burrito til dig’.

Værd at læse
I det hele taget er ‘Hvor Solen Græder’ en både spændende og læseværdig bog. En bog, der giver stof til eftertanke og som samtidig giver et godt indblik i en del af verden, som også i de kommende år vil spille en central rolle i den internationale debat, og et land, som både USA, Danmark og resten af den vestlige verden vil have et forøget fokus på, grundet IS.
Derfor er jeg også glad for, at endte med at bruge det meste af en hel søndag på at læse ‘Hvor Solen Græder’. Og kan kun anbefale andre at gøre det samme. Den er bestemt værd at læse.

Læs det store interview med Puk Damsgård om den aktuelle situation i Syrien på onsdag her på Kongressen.com

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen