Den nye amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, har store planer for de kommende år. For selv om den dansk-amerikanske relation er lang og stærk, så er der stadig flere områder, hvor der er potentiale for videreudvikling, fortæller ambassadøren i dette interview med Kongressen.com
Det hører til sjældenhederne, at pressen møder talstærkt op i Kastrup Lufthavn for at modtage en ny ambassadør. Faktisk kan det vel tælles på en enkelt hånd, hvor tit det er sket.
Ikke desto mindre var såvel journalister som fotografer mødt talstærkt op fredag den 30. august 2013 sidst på formiddagen, for at tage imod den nye amerikanske ambassadør, Rufus Gifford, og dennes partner Stephen.
For det er en af de store drenge fra Obamalejren, der har overtaget ambassadørposten i Danmark efter Laurie Fulton takkede af tilbage i starten af 2013. Under Obamas 2012-valgkamp, bestred Gifford den vigtige post som Finance Director, hvilket betød, at han var hovedarkitekten bag den mest succesfulde fundraising kampagne i amerikansk politisk historie. Knap 1,2 milliarder Dollar, lykkedes det Obama-kampagnen at indsamle. Blandt andet med hjælp fra millioner af ’almindelige’ borgere, der i snit donerede 25 Dollar.
Knap et halvt år er nu gået siden 39-årige Gifford flyttede ind i ambassadørboligen Rydhave, nord for København. Og tiden er, med hans egne ord, fløjet af sted, for ikke nok med, at der er rift om den nye ambassadør fra mediernes side. Den nye ambassadør har haft travlt med at lære sit nye hjemland og ikke mindst danskerne at kende.
At han trives godt i sit nye embede, lyser ud af ham, da han tager imod Kongressen.com på den amerikanske ambassade på Dag Hammerskjolds Alle på Østerbro. Hen over julen har han været hjemme hos familien i Massachusetts, og han har nu kastet sig over arbejdet igen.
For Gifford vil noget med sit ophold her i Danmark. For ja, forholdet mellem Danmark og USA er godt, tæt og mange år på bagen, men det er, i Giffords optik, langt fra det samme som, at han så bare kan svinge benene op på bordet og holde kursen. Det ville ellers være fristende, men det er nu ikke planen, fastslår Gifford.
Tværtimod vil han bruge det stærke udgangspunkt til at videreudvikle forholdet mellem Danmark og USA. For der er stadig masser af udviklingspotentiale, og masser af steder, hvor landene kan lære af hinanden, forklarer Gifford.
Forholdet mellem Danmark og USA er langt og stærkt. Du har boet her i snart et halvt år. Hvad er dit indtryk af relationen mellem vores to lande indtil videre?
Det er endnu stærkere end jeg fik at vide at det var. Jeg fik, uofficielt, at vide at jeg skulle hertil for cirka et år siden. Så venter den officielle godkendelsesproces i løbet af foråret og den slags, men fra det øjeblik, jeg fik at vide, at jeg skulle hertil, gik jeg i gang med at læse alt, hvad jeg kunne finde om Danmark. Og ikke mindst den danske historie. Men selvfølgelig også om de diplomatiske relationer mellem Danmark og USA. Så jeg fik læst en hel del bøger. Derudover blev jeg løbende briefet af folk fra Udenrigsministeriet, som alle sammen fortalte mig, at hvor meget de elskede danskerne og hvor meget de værdsatte partnerskabet med Danmark. Det var selvfølgelig dejligt at høre. Men jeg tror først rigtig at jeg forstod det, da jeg kom til Danmark. Og mødte danskerne. Både ministre, erhvervsfolk, studerende og folk på gaden. Og jeg er meget begejstret over de stærke forbindelser, der er mellem vores lande.
Der, hvor jeg virkelig synes, der er nogle spændende muligheder er, hvordan vi udvikler forholdet yderligere og udnytter, at relationen mellem vores lande er så stærk. Det er det, jeg gerne vil bruge min embedsperiode her i landet på at udvikle. Alle de små ting, vi kan gøre for at gøre forholdet endnu bedre. Gøre det gode endnu bedre. Så indtil videre er mit indtryk meget positivt og det har levet op til alle mine forventninger.
Hvad kunne det være for ting, der kunne udvikles fremadrettet?
Det sker tit, at de ældste venner er dem, man tager for givet. Og der er en risiko for, at vi tager vores gode forhold for givet. Begge vores lande er meget fremad synede. Vi kunne tage udgangspunkt i, hvad der har fungeret i relationen mellem USA og Danmark de sidste 200 år og så bare fortsætte på samme måde. De ville være sikkert og effektivt. Men jeg er mere optaget af at finde frem til de ting, der ikke er blevet gjort endnu. Fokusere på entreprenør ånden og innovationen. Det har været meget inspirerende at møde folk fra energisektoren og lære, hvordan man implementerer grøn teknologi i jeres erhvervsliv og samfundet. Det er et område, hvor jeg ser et stort potentiale.
Jeg taler tit med mine studerende på DIS om det her og vil derfor også gerne høre dit syn på det her spørgsmål. Ser du USA bevæge sig en mere dansk retning, eller ser du i højere grad Danmark bevæge sig i en mere amerikansk retning?
Det er interessant. Det er nok en kombination. Det er et virkelig godt spørgsmål. Det er jeg faktisk aldrig blevet spurgt om før. Men jeg tror, at konceptet omkring entreprenør ånden, altså tage en ide, turde tro på den og bygge noget op fra grunden, er måske ikke en unik amerikansk del, men det er i hvert fald noget meget amerikansk. Det er i hvert fald noget, som jeg er stolt over og elsker ved vores land. Det synes jeg, at man i stigende grad begynder at se i Danmark nu. På den måde synes jeg, at danskerne bevæger sig i en amerikansk retning.
På den anden side, synes jeg at USA er begyndt at tage ved lære af den måde, danskerne passer på deres land og deres klima. Der synes jeg, at USA er begyndt at bevæge sig i en mere dansk retning. Måske ikke så meget på føderalt niveau, fordi det lige nu er meget svært et opnå en form for politisk konsensus på føderalt niveau. Men går man ned på delstatsniveau eller i de enkelte byer, så ser man meget af det. Så det går lidt begge veje. Og jeg er glad for at kunne komme til Danmark med mine amerikanske idealer, men jeg er også glad for at kunne tage de danske idealer med mig tilbage til USA.
Læs anden del af interviewet, hvor Rufus Gifford fortæller om fundraising arbejdet under Obama kampagnerne i 2008 og 2012, i antologien ’Fem År Med Obama – Forandring Vi Kunne Tro På?’ der udkommer mandag den 20. januar 2014 på Forlaget Rosenkilde & Bahnhof.
You must be logged in to post a comment Login