Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Frygt og lede i Las Vegas

Nattens republikanske tv-debat i Las Vegas blev helt som forventet en brutal affære, hvor angrebet fløj på kryds og tværs gennem luften. Ingen af kandidaterne kunne imidlertid trække sig ud som klare vindere af slagsmålet. Et par af dem skal dog overveje, om de snart bør trække sig ud af valgkampen

Mange ord kan bruges til at beskrive den republikanske præsidentvalgkamp indtil videre. Kaos er et. Uforudsigelighed er et andet. Men de to ord, der for alvor er definerer den , i hvert fald set ud fra et republikansk perspektiv, er frygt og lede.
Frygt, fordi der rundt om i USA i øjeblikket er en stor frygt for terror. En frygt, der blev yderligere forstærket efter angrebene i Paris og ikke mindst i San Bernardino for et par uger siden.
Lede, fordi der rundt om i USA i øjeblikket er en stor politikerlede. En lede, der er blevet stadig større de seneste år, i takt med at dysfunktionaliteten i Washington er gået fra midlertidig til permanent.
Ved de foregående debatter har både frygten og leden været centrale pointer, som de republikanske kandidater har haft som grundlag for deres pointer.

Nattens debat i Las Vegas blev ingen undtagelse. For på en aften, hvor national sikkerhed og krigen mod IS var de centrale emner, handlede det for samtlige kandidater om at fremstå som en stærk leder med stærke løsninger, som samtidig stod i stærk kontrast til den nuværende administration. Samtidig nærmer startskuddet for primærvalgene sig med hastige skridt, og det både tonen og det interne positionsspil skærper til.

Det var forventet, at Donald Trump ville komme under angreb, efter hans kontroversielle melding om at forbyde muslimer indrejse i USA. En melding, som har mødt massiv kritik, både fra partiledelsen og de øvrige republikanske præsidentkandidater. Og det var da også der aftenens moderator, CNN´s Wolf Blitzer, lagde ud. Derfra haglede angrebene ned over Trump, som dog ikke rykkede sig en tomme, men fastholdt sit standpunkt. Uanset hvad de andre måtte mene. Dog irriterede det tydeligvis byggematadoren, at han skulle forholde sig til så meget kritik, som det var tilfældet. Og at det tydeligvis ikke passede ham at være omgivet af folk, der ikke syntes at forstå hans fortræffeligheder.

At Trump ville komme under beskydning, var ikke overraskende set i lyset af de seneste ugers interne slagsmål i det republikanske parti. Overraskende var det imidlertid, at manden, der mest konsekvent førte an i Trump-angrebene var manden, som Trump gentagne gange har gjort grin med for at være kedelig, nemlig Jeb Bush.

Den tidligere favorit, hvis kampagne stort set har været i krise siden den startede for et halvt års tid siden, gik til stålet fra det øjeblik han fik ordet og blev ved til lamperne slukkede. Hvor meget skade, Jebs angreb reelt set gjorde på Trump, er fortsat for tidligt at afgøre. Men at det var en Jeb Bush, der var kommet til Las Vegas med ønsket om at bryde ud af den negative spiral, han længe har befundet sig i, var tydeligt. Om det så vil have den ønskede effekt og bringe Jeb tilbage i centrum, er tvivlsomt. For selv om Jebs præstation i nat var det bedste, vi har set fra ham i debatsammenhæng, så er spørgsmålet, om han kan nå at generobre det tabte terræn. Det er der i skrivende stund ikke meget, der taler for. Ikke fordi Jebs præstation i Las Vegas ikke var bedre end de foregående omgange. Men fordi manden, der har overtaget hans plads som ledelsens favorit – Marco Rubio – fortsat kører på en langt større klinge end Jeb i debatterne. Og i valgkampen generelt.

Og netop Marco Rubio var en af de kandidater, der, nøjagtig som Trump, var fokus på forud for debatten. For efter stærke præstationer i de foregående debatter, var det forventningen, at Rubio ville få kærligheden at føle fra flere af de øvrige kandidater. Ikke mindst fra Tea Party-kandidaten Ted Cruz. De to senatorer fra henholdsvis Florida og Texas har de seneste uger sendt verbale angreb mod hinanden fra hver deres platform. En strid, der kun blev yderligere intensiveret i nat. Cruz og Rubio angreb hinanden på kerneområder som national sikkerhed, immigration, forsvarsbudgetter og lederskabsevner. En tvekamp, der skubbede stort set alle andre kandidater i baggrunden, og som vi uden tvivl kommer til at opleve mere af, både i pressen og i de kommende debatter.

Som så ofte før, stod der igen i nat kandidater nok til at stille et fodboldhold på den republikanske debatscene. Og som så ofte før forsvandt flere af dem helt ud af billedet, da først de centrale slagsmål begyndte. Værst var det for John Kasich og Carly Fiorina, der flere gange forsvandt helt ud af debatterne. Ligesom også Rand Paul og Ben Carson havde svært ved få fodfæste.

Sidste mand på scenen, New Jersey-guvernør Chris Christie, havde en rimelig aften i Nevada. Igen i nat gjorde han brug af det samme kneb, som han har brugt tidligere, nemlig at tale direkte ind i kameraet til folk hjemme i stuerne. Tale til dem om frygt og om ønsket om at få lov til at beskytte dem og Amerika. Indtil videre har det haft den helt store effekt nationalt, men Christie er i den seneste tid rykket frem i målingerne i New Hampshire og satser tydeligvis på, at en stærk præstation i den vigtige primærstat kan tilføre momentum til hans kampagne.

Modsat de tidligere debatter, var der ikke nogen klar vinder af nattens debat. Rubio fik nok engang positioneret sig som kandidaten, som the establishment sætter deres lid til. Cruz fik manifesteret sig som Tea Party-kandidaten, der stadig håber at kunne lokke Trump-vælgere over. Og Trump, ja, han kørte sit helt eget show som så ofte før. Ingen af kandidaterne vil formentlig kunne se de helt store effekter af nattens debat i målingerne. Dertil var ingen af præstationerne hverken tilstrækkelig stærke eller svage.

Der er nu en måned til næste republikanske tv-debat. En debat, hvor der med stor sandsynlighed vil stå lige så mange kandidater på scenen, som der gjorde i nat. En debat, hvor der formentlig har været masser af ballade om Trump i dagene op til. Og en debat, hvor frygt og lede igen vil være centrale temaer. Nøjagtig som det var tilfældet i nattens debat i Las Vegas.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen