Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Folket udeblev fra Trumps folkefest

Han har udnævnt sig selv til en mand af folket. Og i sin indsættelsestale gjorde han et stort nummer ud af at dedikere sejren til folket. Der er bare et problem for præsident Trump: Folket er ikke med ham.

WASHINGTON D.C.: Jeg ved ikke, hvor mange jeg havde forestillet mig, at der ville være til Trumps indsættelse i Washington i dag. Nok ikke lige så mange som til Obamas indsættelser. Dertil er Trumps folkelige opbakning trods alt noget mindre. Men at der skulle være så få, som det endte med at være tilfældet, var bemærkelsesværdigt. Og vidner om, at Trump langt fra er den folkehelt, han forsøger at fremstille sig selv som værende.

Helt efter bogen, var der spærret af hele vejen ned gennem The Mall, fra Capitol Hill og helt ned til Lincoln Memorial. Ved Obamas indsættelser i både 2013 og især i 2009, stod folk som sild i en tønde, hele vejen ned til Lincolns trappetrin, mere end en halv times gang væk fra The Hill.

Sådan var det ikke i dag. Javist, spærret af var der da. Men der var ikke engang det halve fremmøde af, hvad der var for fire år siden. Nok snarere omkring 30 procent. Den bagerste del af The Mall stod gabende tom. Og i den forreste del, frem mod Capitol Hill, skulle man langt fra gøre sig umage for at finde en god plads langt fremme. Ej heller stå i kø særlig længe, for at komme til.

Trumps trofaste støtter var der i sagens natur. Iført den berømte røde kasket med ordene ´Make America Great Again!´ og med en tilfredshed over at Trump nu skulle afløse Obama. Men mange var de ikke. Og det var langt fra heller alle der var på plads på The Mall, der var kommet for at hylde den nye amerikanske præsident.

Undervejs lød taktfaste råb som ´Not my president´ eller den mere aggressive version ´Fuck Donald Trump!´, nøjagtig som skilte som ´Republicans For Putin´ eller ´Trump is KKK´ var talrige.

Fra talerstolen forsøgte Trump at holde fast i den fortælling, han har haft gennem hele valgkampen, nemlig at han er en mand af folket, og at han er manden, der vil give folket deres land tilbage. Problemet for Trump er bare, at valgkampen er overstået og at han nu skal til at være hele Amerikas præsident. Og flertallet af amerikanere er ikke med ham. De støtter ham ikke og gider ham ikke.

En præsident bliver sjældent mere populær end den dag, han tiltræder. Fra det øjeblik ansvaret formelt set overdrages og hverdagen indfinder sig, daler den folkelige støtte gerne. Det er dårligt nyt for Trump, for på indsættelsesdagen, altså dagen hvor han skulle være mere populær end nogensinde, viste RealClearPolitics tallene, at kun godt 42 procent af amerikanerne støttede deres nye præsident. Knap 60 støttede derimod den afgående præsident Obama. Dermed kunne Trump konstatere, at han ikke engang på sin indsættelsesdag, var den mest populære politiker i Amerika.

Det bliver op ad bakke Trump at varetage sit embede som præsident. For selv om hans støtter taktfast klappede af ham i dag i Washington, så er der endnu flere, der ser på ham med skepsis og vrede.

Lørdag er der varslet en stor demonstration her i byen; Women´s March. Mere end 200.000 forventes at dukke op for at ytre deres utilfredshed med den nye leder af den frie verden. Godt nyt for Trump? Ikke just.

Hvordan Trump har tænkt sig at vinde flere end kun kernetroppernes støtte i den kommende tid, er fortsat uklart. Indsættelsestalen var Trump Greatest Hits, med kritik af Washington og en generel America First-retorik fra start til slut. Det henrykker de i forvejen henrykkede, men ikke mange andre. Hvilket er et problem for Trump, nu hvor valgkampen er overstået, og virkeligheden indfinder sig. For manglende folkelig opbakning kan i den grad hæmme et præsidentskab. Spørg bare George W. Bush, hvordan han oplevede det meste af sin anden embedsperiode.

Bundlinjen her i Washington den første dag i Trumps Amerika er således, at Trump havde inviteret til folkefest for at hylde folket, men folket udeblev.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen