Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Finanskrisen the movie

Filmen bag bogen ‘The Big Short’ rammer i dag de danske biografer. Det er ikke den første film om finanskrisen, men det er uden tvivl den bedste.

Det er sæson for ‘the movie’-film i øjeblikket. Film om virkelige begivenheder. Og ikke mindst film om virkelige begivenheder, der stadig spiller en rolle netop nu.
Om et par uger har ’13 Hours’ premiere. Eller rettere: ‘Benghazi The Movie’. Senere på foråret har Oliver Stones film ‘Snowden’ om, rigtigt gættet, whistlebloweren Edward Snowden premiere. Og i dag, ja, der rammer filmen ‘The Big Short’ så de danske biografer. En film, der lige så godt kunne have haft titlen ‘Finanskrisen The Movie’, for der er tale om filmudgaven af de fatale år, der i 2008 kulminerede med det, der i daglig tale omtales som finanskrisen.

Det er noget af et stjernehold, der er samlet til at fortælle historien om en stribe begivenheder, hvis konsekvenser vi fortsat mærker effekterne af her i starten af 2016. Christian Bale, Ryan Gosling, Brad Pitt og Steve Carell spiller alle centrale roller i filmen, der bygger på Michael Lewis’ fremragende bog af samme titel. Der er med andre ord forudsætninger for en både spændende, velspillet og tankevækkende film. Og en film, som der af samme grund har været store forventninger til.

Derfor er det også en fornøjelse at erfare, at forudsætningerne rent faktisk forløses. ‘The Big Short’ ER en både spændende, velspillet og tankevækkende film. En film, der evner at tage et emne, der umiddelbart kan lyde tørt – sorry, boligøkonomer – og gøre både alment forståeligt og endda ligefrem underholdende.

‘The Big Short’ er ikke den første film om finanskrisen, men den er uden tvivl den bedste. Historien om, hvordan en lille håndfuld folk opsnappede, at der var noget riv-rav-ruskende galt med måden, tingene kørte tilbage i 00’erne og at det måtte ende med det brag, som det til slut gjorde, er hovedrystende, hvilket folkene bag filmen flere gange skærer ud i pap. Men på en måde, så den moralske pegefinger vel nok er løftet, men på en humoristisk måde.

Michael Lewis, hvis bog danner grundlag for filmen, har gennem de seneste år skrevet flere gode bøger om amerikansk økonomi, blandt andet ‘Flash Boys’ fra 2015. Og må sammen med Andrew Ross Sorkin (manden bag ‘Too Big To Fail’) siges at være blandt de dygtigste litterære formidlere af moderne amerikansk økonomi og finanskrisen i særdeleshed. Derfor er det også positivt, at Bale, Gosling, Pitt og resten af holdet bag filmen på fornemmeste vis løfter bogens kvaliteter ind i filmens verden.

Ud over at give et godt indblik i, hvad der førte til finanskrisen, giver filmen samtidig et godt grundlag for at forstå, hvorfor amerikanerne fortsat er rasende på Wall Street. Og hvorfor den demokratiske præsidentkandidat, Bernie Sanders, høster massive bifald fra publikum, hver gang han taler dunder imod bankerne. For her, syv et halvt år efter Lehman Brothers’ krak og den amerikanske økonomis nedtur startede, har vreden ikke langt sig. Tværtimod. Den stortrives rundt om i de amerikanske delstater og er lige nu en central ingrediens i den anti-establishment-cocktail, især Bernie Sanders serverer sine tilhørere. Og de bliver næppe mindre vrede, såfremt de går i biografen for at se filmen.

Med ‘The Big Short’ har vi nu fået ‘Finanskrisen The Movie’. Det er som sagt ikke den første og det bliver næppe heller den sidste. Men indtil videre er det den bedste. Og det er bestemt ikke ufortjent, at filmen er Oscar-nomineret til bedste film og at Christian Bale er i spil som vinder af bedste mandlige birolle. For ‘The Big Short’ er virkelig en film, det er værd at investere både tid og penge i. Der er kontant afregning, smæk for skillingen og fuld valuta for pengene. Alt det man kunne ønske sig af en film om, nå ja, finanskrisen.

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen