Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Fake News fik endelig deres hævn

Donald Trump har i fire år haft både sociale- og traditionelle medier i sin hule hånd. På Twitter har Trump styret slagets gang, og spredt sit politiske narrativ om fake news. Men den der ler sidst, ler som bekendt bedst. Og ”medie-eliten” endte med at få sin søde hævn.

I fire år har Donald Trump baseret sit præsidentskab på et politisk narrativ om en medieelite – fake news – der var ude efter ham og hans vælgerbase, samtidigt med at han gennem de sociale medier har formået at holde dem i sin hule hånd.

Særligt på Twitter formåede Trump at sætte sin egen retning på negative historier og vende dem til positive fortællinger for sig selv. Når præsidenten tweetede, løb pressen efter det. Og de sociale medier vidste ikke, hvad de skulle stille op med præsidentens sociale medie-aktivitet, for… han var jo USA’s præsident. Ham kunne man ikke redigere. Heller ikke, selvom det, han ofte delte på Twitter, Facebook, YouTube og andre platforme, ikke altid holdt helt stik.

Det blev til næsten fire år, før særligt de sociale platforme brød ind. Op til valget d. 3. november implementerede de nye retningslinjer og fjernede muligheden for at udgive politiske annoncer – Trump har brugt over 100 millioner dollars på politiske annoncer alene på Facebook siden maj 2018, hvor tallene blev offentlige.

Det forhindrede dog ikke Trump i at gøre det, han gør bedst: Bruge de sociale medier til at sætte retningen for den politiske dagsorden. Kort efter valgstederne lukkede i USA, gik Trump ud via sine sociale medier og erklærede sig selv som vinder af valget – til trods for, at han endnu ikke havde ramt de magiske 270 valgmænd, det kræves for at blive præsident i USA.

Alligevel var det den historie, de traditionelle medier endnu engang løb efter – helt efter Trumps plan og traditionen tro.

Et valg i de sociale mediers tegn

Dette års amerikanske præsidentvalg har virkeligt været et valg, der har været præget af de sociale medier. På grund af Corona-pandemien har amerikanerne været mere hjemme end normalt, og i dag får en ud af fem amerikanere ofte deres nyheder fra sociale medier. Deres aktivitet på de sociale platforme er kun øget, mens pandemien har stået på.

Også kandidaterne har været nødsaget til at omlægge en stor del af deres valgkampe til de sociale medier – der hvor amerikanerne altså har været i stor stil – fordi de ikke har kunnet afholde de sædvanlige rallies, town hall meetings og vælgermøder.

Det har særligt været til Trumps fordel. Det blev bl.a. tydeligt, da Trump fik konstateret Covid-19 og måtte i isolation på Walter Reed Medical Center i Washington D.C. Ikke just en god historie for præsidenten, der dermed ikke kunne føre valgkamp (modsat Biden fortsatte Trump i stor stil sine fysiske rallies), og som tilmed var langt bagud i meningsmålingerne, særligt pga. en stor kritik af hans håndtering af corona-pandemien – og nu havde han tilmed fået sygdommen selv.

Men hvad gør man så, hvis man er Trump? Man udsender en storm af tweets, og så bliver det, tweet-stormen på i alt 15 tweets, en del af den store historie, der trækker overskrifter i medierne, og altså ikke kun det faktum, at USA’s præsident havde fået konstateret coronavirus.

Og sådan har Trump i fire år – særligt ved hjælp af sin Twitter-tilstedeværelse – formået konstant at sætte den politiske dagsorden. Det skulle dog få sin afslutning.

Endelig ved endnu et Trump-pressemøde, hvor Trump udråbte sig selv som vinder af valget, valgte store TV-stationer som MSNBC m.fl. at cutte signalet og simpelthen dementere, de misinformationer præsidenten indtil da havde fået lov til at dele for åben skærm – og som han i øvrigt havde brugt dagene efter valget til at turnere med, og som alle medier havde efterfulgt.

Bemærkelsesværdigt er det derfor også, at CNN endelig lørdag aften dansk tid kunne udnævne Joe Biden til USA’s næste præsident nærmest på klokkeslættet, hvor Trumps jurister ville afholde endnu en pressekonference – denne gang om, hvad Trump kaldte ulovligheder og valgfusk i valgafhandlingen.

Trumps pressekonference, der kom i kølvandet på et tweet, der lød: ”I won this election, by a lot!” (naturligvis markeret og faktatjekket af Twitter), og som endnu engang skulle sætte retning for mediernes dagsorden og den debat, vi alle har deltaget i de seneste dage, røg med ét fuldstændigt til jorden. CNN udnævnte Joe Biden som vinder af det amerikanske præsidentvalg, da han havde nået de 270 valgmænd, ikke Trump. Biden er valgets vinder.

Det har altså taget ”Fake news” fire år at finde ud af, hvordan man cutter signalet til Trump og hans usandheder. Nu er spørgsmålet, om de kan holde stilen. Men en ting er sikker: Fake news fik endelig sin søde hævn.

Katrine Villarreal Villumsen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og cand.mag. i Amerikanske Studier fra samme sted. Hun har tidligere boet, studeret og arbejdet i Californien, været ansat på Berlingske og i DR Nyheder, og er nu selvstændig og specialiserer sig i at rådgive medier, organisationer og virksomheder i at præstere bedre på sociale medier. Hun underviser desuden i sociale medier i både Danmark og i Norge, ligesom hun har deltaget i en lang række foredrag, oplæg og konferencer om emnet. Tilknyttet Kongressen.com som SoMe-analytiker. Tlf. 3160 5020 E-mail: katrinevillumsen@gmail.com

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen