Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Ekspert frygter mere ustabilt Pakistan

En langvarig krig i Afghanistan står på tærsklen til at slutte, og det åbner op for et helt nyt kapitel i det amerikanske engagement i den sprængfarlige trekant: Pakistan, Afghanistan og Indien. Amerikansk professor fra Brooking Institute frygter for kaos og borgerkrig i regionen

Af Anders Agner Pedersen og Jens Aagaard

12 års krig i Afghanistan lakker mod enden. Ved udgangen af næste år vil de amerikanske styrker være ude af det krigshærgede land, meddelte præsident Obama for nylig i sin ‘State Of The Union’-tale. Det fremtidige amerikanske exit vil få store konsekvenser, ikke bare for Afghanistan, men for hele regionen. Ikke mindst for nabolandet Pakistan, der allerede nu er meget skrøbeligt, og som kan blive yderligere destabiliseret, som følge af den amerikanske Afghanistan-exit. Det vurderer Stephen Cohen, som er amerikansk professor og forsker i sikkerheds- og udenrigspolitik ved det anerkendte Brookings Institute.

”Jeg er meget pessimistisk omkring fremtiden. Når de amerikanske styrker er ude af Afghanistan, frygter jeg en række scenarier, der spænder over kaos, borgerkrig og destruktion. Jeg så gerne, at USA arbejdede for en holdbar løsning i Afghanistan, der også inddrager Rusland, Kina, Indien og pakistanerne,” siger Stephen Cohen i en samtale med Kongressen.com

I fredags deltog han i en konference i København, arrangeret af Dansk Institut for Internationale Studier, hvor forholdet mellem Indien, Pakistan og Afghanistan blev belyst.

Netop de tre lande repræsenterer forskellige kapitler i amerikansk udenrigspolitik. USA havde brug for pakistanerne i krigen mod Al Qaeda, men i pakistansk selvforståelse har amerikanerne ikke udvist den fornødne respekt, fordi USA har set stort på internationale regler og udført militære operationer i Pakistan. Samtidig er USA i fuld gang med at knytte tætte relationer til Indien, som i de kommende år bliver en vigtig allieret for USA. Det kan risikere, at belaste det amerikansk/pakistanske forhold yderligere, fordi Pakistan fortsat betragter Indien som sin hovedfjende, forklarer Cohen, der har skrevet flere bøger om netop dette emne, blandt andet ‘The Future Of Pakistan’ og som til maj er aktuel med endnu en bog om netop forholdet mellem Indien og Pakistan.

Hvor belastet er forholdet mellem USA og Pakistan?
”Sidste år nåede landene et lavpunkt i deres forhold. I Pakistan var der en decideret frygt for, at USA ville angribe landet og stjæle deres A-våben. Men det dårlige forhold har ændret sig i de sidste fem-seks måneder. Begge lande har indset, at de har fælles interesser. Det er dog hovedsageligt militære interesser. Hvis forholdet virkelig skal blive stabilt og godt, så mener jeg, at USA og Pakistan skal finde sammen i et samarbejde, der handler om økonomi og handel, et samarbejde folk og folk i mellem. Men jeg er overbevist om, at John Kerry vil føre den linje ud i livet.”

Hvordan oplever pakistanerne Obamas forsøg på at knytte Indien til sig som en tæt allieret for at få inddæmmet Kina?
”Man kan trække tråden tilbage til Bush, der i 2008 lavede en atomaftale med Indien. Det mente pakistanerne var det endelige ’bevis’ på, at USA havde valgt side til fordel for Indien. Men det valg har USA aldrig taget. Vi har en to vejs politik, der retter sig mod Indien for at inddæmme Kina, og på den anden hånd har vi en Pakistan politik, der retter sig mod Afghanistan og den islamiske verden.

Forsøger inderne at udnytte det forhold, at Obama er opsat på at knytte tætte relationer til landet?
”Jeg vil være meget forsigtig med at bruge ordet ’allieret’ om Indien. De ønsker selv en multialliance, hvor USA indgår på lige fod med Kina, russerne og selv Pakistan. Indien ønsker ikke at blive fanget i en tæt alliance med USA.”

Har Pakistan vist interesse i at få kontrol med grænseegnene til Afghanistan for at undgå, at Al Qaeda smutter ind over grænsen, regrupperer sig og vender tilbage til Afghanistan?
”Der er stor bekymring for, at pakistanerne ikke kan styre de afghanske talibanere. De har i forvejen svært ved at styre de pakistanske talibanere. Der er stor bekymring for, at en større islamisk revolution vil skylle ind over Pakistan. For at få styr på det, kan pakistanerne få brug for USA, men Obama har sagt, at 12 års krig er nok. Resultaterne har været beskedne – hvis nogen overhovedet.”

Hvordan ser USA på det pakistanske A-våben program?
”Med bekymring. Kineserne har været ansvarlige med deres A-våben. Inderne har været ansvarlige. Det samme har russerne og israelerne. Til gengæld er vi på usikker grund, når det gælder Nordkorea og Pakistan.”

Written By

Jens Aagaard er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole. Dækkede i knap ti år dansk politik for Ekstra Bladet og var derefter ansat på Søndagsavisen, hvor han blandt andet dækkede dansk politik og skrev interviews og portræthistorier. Udgav i januar 2013 den anmelderroste bog ‘Da Spin Erobrede Danmark’ sammen med Anders Agner Pedersen og var blandt bidragyderne til antologien ‘Fem År Med Obama – Forandring Vi Kunne Tro På?’. Tilknyttet Kongressen.com som portrætskribent.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen