Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Feature

Den terapeutiske krigermunk på besøg i Europa

USA’s forsvarsminister James Mattis er i Europa. Her skal han mødes med sine kolleger i NATO, og deltage i den store internationale sikkerhedskonference i München. Mattis vil komme med klar besked om at de europæiske allierede skal bruge flere penge på forsvaret, men nok også terapeutisk fortrøstning til de europæiske allierede.

For lige under to uger siden var James Mattis på besøg i Japan og Sydkorea på sit første besøg som forsvarsminister. Det var selvfølgelig ikke tilfældigt at det var de to lande, som fik besøg først, da de udgør grundpillerne i USA’s asiatiske alliancesystem. Nu er turen så kommet til de europæiske allierede, og NATO alliancen.

Mattis har i pressen fået tilnavnet ”Mad Dog”, og hans kaldenavn i Marinekorpset var ”Chaos”, og man forventningen er at han vil komme med krav til de europæiske allierede om at bruge flere penge på militæret. Det lyder jo lidt skræmmende at ”Mad Dog” kommer med krav til de stakkels europæiske allierede. Men hvis vi lige ser på Mattis’ besøg i Asien, så kan vi også se at han har terapeutiske budskaber til USA’s bange allierede. I Japan og Sydkorea var budskabet nemlig, at USA stod bag sine allierede, som man altid havde gjort. Det kan godt være kravene er blevet skærpede, men USA’s støtte holder stadig.

Det har sådan set været det samme budskab, som Mattis er kommet med i høringerne forud for sin bekræftelse i Senatet til posten som forsvarsminister. Her har budskabet nemlig også været at USA er afhængig af sine allierede, og derfor bør man fra amerikansk side også leve op til sine allianceforpligtelser. Det var jo ellers budskabet fra Donald Trump under valgkampen, at han ikke ville garantere at USA ville leve op til Artikel Fem i NATO Pagten, paragraffen om kollektivt forsvar, hvis ikke de allierede trak deres del af læsset. Det var jo et bekymrende budskab for de europæiske allierede som for en dels vedkommende ikke lever op til kravene fra NATO.
Men ud fra de beroligende budskaber til de asiatiske allierede og hans udtalelser ved høringerne, så kan vi nok også forvente nogle beroligende ord fra krigermunken (et andet af hans tilnavne) Mattis.

Med hans fortid som chef for NATO’s Allied Command Transformation i Norfolk, Virginia har Mattis også en grundlæggende forståelse for betydningen af de europæiske allierede, og hvor vigtigt det er for amerikanske nationale interesser at holde fast i disse alliancer.
Denne forståelse står lidt i modsætning til det klare budskab om ”America First”, som er runget fra Det Hvide Hus i længere tid nu. Så Mattis kan gå hen og blive terapeuten for USA’s allierede, når Trump har råbt højt igen.

Dog kom der lige et ekstra aspekt med i beregningerne i sidste uge. Her var den amerikanske chef for operationerne i Afghanistan til høring i Senatet. General John Nicholson er den seneste chef for USA’s længste krig, og i øjeblikket en glemt krig – både i USA og Europa. Hans budskab var, at der manglede ”a few thousand troops” til NATO’s træningsmission i Afghanistan. Da det er NATO’s mission i landet, så kan styrkerne altså både komme fra USA eller de europæiske allierede. Dermed kan der meget vel være et krav/venlig forespørgsel fra Mattis om der er nogen rundt om bordet, som kunne have lyst til at bidrage med ekstra styrker til missionen i Afghanistan, som helt klart er i problemer i øjeblikket. Vi lader bare til at have glemt, at den er der.

Så selvom Mattis nok vil komme med beroligende ord om USA’s fortsatte støtte til NATO, så vil der også komme krav til de europæiske allierede – både finansielle og militære krav. Med Trump i Det Hvide Hus kunne det være en rigtig god idé at begynde at lytte alvorligt efter.

Written By

Philip Chr. Ulrich er udenrigsredaktør på Kongressen.com og har ansvaret for 'Sikkerhedsrådet'. Han er cand.mag. i amerikanske studier fra Syddansk Universitet med studieophold i Amsterdam. Han har tidligere arbejdet som fuldmægtig ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, og ved Civil-Military Cooperation Centre of Excellence i Holland. Forfatter til 'I Nationens Tjeneste. David H. Petraeus og USA i krig fra Vietnam til Islamisk Stat' som udkom ved Syddansk Universitetsforlag. Desuden har han skrevet udgivelsen 'Velkommen til Trumps verden' og været redaktør på bogen 'Præsidenter - fra Washington til Trump' fra Lindhardt & Ringhof. Han har også bidraget til en række andre udgivelser og bøger om amerikansk politik og historie.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen