COP21 kan sætte fart på en ambitiøs grøn omstilling og et farvel til olie, kul og gas. Men det kræver vilje og ambitioner fra deltagerlandene – og fra dansk side, at Løkke-regeringens frontalangreb på klimapolitikken stoppes.
Af Birgitte Lesanner, chef for Greenpeace i Danmark
Klimatopmødet i Paris nærmer sig, og forventningerne er blandede. Målet er en stærk aftale, så vi kan bremse klimaforandringerne og holde den globale temperaturstigning under 2 grader. Omvendt har vi jo prøvet det før, og tør man næsten håbe?
I Greenpeace arbejder vi stenhårdt for, at Paris-aftalen sender et klokkeklart signal til verden om, at de fossile brændslers tid er forbi og æraen for vedvarende energi er skudt i gang. Derfor foreslår vi et langsigtet mål om en udfasning af fossile brændsler og en indfasning af 100% vedvarende energi senest i 2050, der skal sætte rammerne for den globale grønne omstilling.
Det kan lyde urealistisk – men det er det ikke. Vi har regnet på sagen, og i sidste måned offentliggjorde vi en rapport, der viser, hvordan vejen til 100% vedvarende energi helt konkret kan se ud i hele verdens energisektor. Udgifterne til omstillingen vil blive rigeligt dækket alene af besparelserne på indkøb af olie, kul og gas og samtidig kan omstillingen skabe millioner af nye jobs.
Den grønne omstilling giver både mening for klimaet og pengepungen. Det budskab, håber vi, når frem til politikerne inden klimatopmødet. Forhåbentligt kan vi om to måneder stå med en juridisk bindende aftale, der efterlader en bedre verden til vores børn. Den aftale bør Danmark være med til at arbejde for.
Desværre er det ikke det, der sker lige nu. Optakten til mødet i Paris har fra dansk side været beskæmmende. Løkke-regeringen har meldt ud, at man ikke føler sig bundet af målet om 40% reduktion af drivhusgasudslippet i 2020, målet om kuludfasning i 2030, eller målet om 100 % vedvarende energi i el-& varmesektoren i 2035. Og senest, at man vil skære 175 millioner kroner (næsten 40%!) fra den klimapulje, der skal hjælpe udviklingslande med at nedbringe deres klimaudledninger og tilpasse sig de klimaforandringer, der allerede sker og kun bliver værre med tiden.
Det er et rigtig skidt signal. Klimafinansiering bliver et afgørende emne i Paris og Danmarks udmeldinger over de seneste par måneder kan skade hele Paris-processen. Det gode eksempel på, at en grøn omstilling kan lade sig gøre og er støttet bredt af befolkning og industri er røget. Vi opfordrer Løkke og hans regering til hurtigst muligt at komme til besindelse og hæve ambitionsniveauet igen. Danmark skal og bør bidrage til at få vedtaget den klimaaftale, som verden så desperat har brug for.
You must be logged in to post a comment Login