De færreste havde set det komme, og chokket hos Demokraterne er tydeligt i USA i dag. Men foran Hilton Hotel i New York, vidnede gårsdagens sejrsfest om, at der er noget – og nogen – medierne, den amerikanske elite og det etablerede politiske system har ignoreret. I går betalte de prisen.
Dagen startede med håb, optimisme og tro på sejr. Men som aftenen skred frem, blev der nærmest begravelsesstemning foran Javits Center i New York, hvor Hillary Clinton skulle have holdt valgfest i går aftes. Hvor der tidligere på dagen lød taktfaste ”Hillary, Hillary” fra mængden, blev der helt stille, da resultaterne fra Florida og andre vigtige svingstater begyndte at tikke ind. De mange amerikanske flag hang mod jorden, og chokket stod malet i ansigterne på de mange tusinde Demokrater, der fulgte slagets gang fra det, de troede skulle have været en sejrsfest. ”Det kan ikke være rigtigt,” sagde folk til hinanden og rystede mistroisk på hovederne. Flere græd, andre gik hjem, og de færreste kunne tro det, de så.
Og det er nok netop det sidste, der er læren af valget i går. Det var tydeligt cirka et kvarters kørsel derfra foran Hilton Hotel i Midtown Manhattan, hvor Donald Trump og Republikanerne holdt valgfest. Her var stemningen euforisk. ”USA, USA”, ”Build that wall” og ”Lock her up,” råbte Trump-støtterne igen og igen, når de fik de seneste resultater ind på deres iPhones. Stars and Stribes og flag med Trumps navn skrevet på siden hang udover hegnet ved 6th Avenue. Skilte med de efterhånden velkendte slogans som ”Drain the Swamp” og ”Make America Great Again” blev båret rundt i mængden med stolthed. ”Jeg er så glad. Jeg er lige ved at græde,” sagde David Ryan, der havde stået skiftevis foran hotellet og Trump Tower siden klokken fem om morgenen. ”Kan du lide min hat?” spurgte en anden tilhænger stolt og pegede på sin kasket, hvor ”Make America Great Again” stod skrevet med guld-bogstaver.
Og som sejren blev mere og mere sikker, og tilhængerne krammede hinanden i sejrsrus, blev det tydeligt, at der var noget, medierne og den politiske elite havde overset.
Det var 23-årige Maya Kano, der stod med en rød Trump-kasket over sit mørke hår, et godt eksempel på. Først ville hun slet ikke være med i et interview. Som hun sagde: ”Jeg har venner her i New York, der er Demokrater, så jeg har været bange for at sige, at jeg stemmer på Trump.” Faktisk var der ingen, der kendte hende, der vidste, hvor hun ville sætte sit kryds, fortalte hun. ”Jeg har ikke sagt det højt til nogen. Jeg har ikke skrevet det nogen steder eller posted noget på sociale medier. Men jeg har altid vidst, at jeg ville stemme på Trump,” fortalte hun.
Meget tyder på, at det er stille støtter som Maya Kano, der har taget fusen på USA. Så meget at Maya Kano selv erkendte, at meningsmålingerne havde fået hende til at tvivle på en Trump-succes. ”Medierne lagde det ud som en Clinton-sejr, men nogle af os republikanere er stille,” sagde hun. ”Vi er stille, men vi stemmer.”
Det havde hun ret i, og det lader til, at meningsmålingerne netop ikke har opfanget de stille Trump støtter, heriblandt de republikanske kvinder, de færreste regnede med ville stemme på ham.
Denne aften var der dog ikke mange stille Trump-støtter foran Hilton Hotel. Og mens de endelige resultater – og Trump selv – lod vente på sig, udspillede der sig en forsmag på den splittelse, USA står overfor. Undervejs blev festen afbrudt af en gruppe unge demonstranter, der blandede sig med Trump-støtterne. ”No Trump, No Trump” og ”No KKK” (Ku Klux Klan red.) råbte de over hegnet til Trump-støtterne. Det blev for meget for flere af tilhængerne, der sprang over hegnet med deres ”Lock her up” skilte. Diskussionerne bølgede frem og tilbage, og situationen var på et tidspunkt tæt på at udvikle sig til slåskamp. ”Du skal ikke gøre det,” råbte Trump-støtterne til de af deres trosfæller, der var tæt på at komme i slåskamp. ”Medierne vender det bare imod os.” Det var i sandhed en noget anderledes valgfest, der udspillede sig i nat.
”Vi har hele tiden vidst Trump ville vinde,” fortalte Joey Cino, der stod og råbte med på ”Lock her up” – en hentydning til Hillary Clintons email-sag. ”Nu tager vi vores land tilbage.” Mængden var tydeligvis enig med ham.
Måske vidste Joey Cino, Maya Kano og de andre støtter foran Hilton Hotel noget, som medierne havde overset. I hvert fald er Donald J. Trump USA’s præsident til næste år.
You must be logged in to post a comment Login