Præsident Trump har omsider sat navn på, hvem han ønsker som sin ambassadør her i Danmark. Valget er faldet på Carla Sands, der var blandt Trumps økonomiske rådgivere i valgkampen. Og der venter Sands noget af en opgave – hun skal ikke bare repræsentere en upopulær præsident. Hun skal samtidig løfte den tunge arv efter Rufus Gifford
Så skete det omsider. Knap et halvt år efter, at Donald Trump svarede ´snart´ på spørgsmålet om, hvornår den nye amerikanske ambassadør i Danmark ville blive udpeget, er det nu sket. Valget er faldet på Carla Sands. Hun er uddannet kiropraktor, har tidligere spillet skuespil og har de seneste år stået i spidsen for virksomheden Vintage Capital, som hun overtog ledelsen af efter hendes mand, Fred Sands, døde i 2015.
Hun startede egentlig med at støtte Ted Cruz i den republikanske primærvalgkamp, men sluttede sig senere til Trump-holdet, og blev i sensommeren 2016 en del af hans team af økonomiske rådgivere. Hvilket er den primære årsag til, at Sands nu inden længe kan skifte staterne ud med Strandvejen. Og en tilværelse som ambassadør i Danmark.
Traditionelt set er ambassadørposten i Danmark en, der gives til personer, der på den ene eller anden måde har støttet den sejrende kandidat i præsidentvalgkampen. Enten via fundraising, rådgivning eller lignende. Det gjorde sig gældende for Rufus Gifford, det gjorde sig gældende for Laurie Fulton og det gør sig nu også gældende for Carla Sands.
Nøjagtig som sine forgængere har Sands ingen diplomatisk erfaring, hvilket imidlertid ikke er usædvanligt. Det havde Gifford eller Fulton heller ikke, for nu blot at nøjes med at se på de to, der tjente under Trumps forgænger, Barack Obama. Men netop fordi de diplomatiske relationer mellem USA og Danmark er gode og uden de helt store kurrer på tråden, er det sjældent karrierediplomater, der bliver sent i retning af København, når ambassadeposterne skal besættes. Det var ikke tilfældet med Gifford, eller med Fulton og nu heller ikke med Sands.
Carla Sands står over for en stor opgave som amerikansk ambassadør i Danmark. Af flere grunde. For det første fordi hun skal repræsentere en præsident og en administration, som meget få danskere har den store fidus til. Det i sig selv gør hendes udgangspunkt vanskeligere end både Giffords og Fultons, som begge repræsenterede en yderst populær præsident blandt danskerne, nemlig Obama.
Samtidig står hun over for den – nærmest umulige – opgave at løfte arven efter Rufus Gifford. Aldrig tidligere har vi oplevet en amerikansk ambassadør nå de poularitetshøjder og den stjernestatus i befolkningen som det endte med at blive tilfældet med Gifford. Tv-programmer, bøger, artikler, taler og en yderst udadvendt stil var med til at gøre Giffords tre et halvt år som ambassadør i Danmark helt enestående. Og til noget, som det vil være umuligt at overgå. Uanset hvilken person, der måtte følge efter ham.
Carla Sands kan ikke blive nogen ny Rufus Gifford. Det skal hun heller ikke prøve at blive. For det vi så med Gifford var snarere undtagelsen end regelen hvad angår amerikansk diplomati i Danmark. Igen af Giffords forgængere har opnået samme rockstjerne dyrkelse, som han. Og jeg tvivler på, at Sands kommer til at overgå ham på den front. Ikke fordi hun ikke sagtens kan blive en succesfuld ambassadør, for det kan hun sagtens. Det handler om det helt enkle, at det Gifford gjorde var helt uden sidestykke.
Derfor vil det kloge for Sands være at anerkende Giffords indsats fra starten, og derfra skabe sin egen stil, sin egen fortælling, sit eget brand. Hvilket hun formentlig da også vil gøre.
Skal man tage ja-hatten på, på vegne af den nye ambassadør, så er det værd at huske på, at det som ambassadør i Danmark er muligt at stable en pæn portion popularitet på benene, selv om man repræsenterer en upopulær præsident. Det så vi i tilfældet med James P. Cain, der var ambassadør under Bushs anden embedsperiode, og som trods sin chefs begrænsede popularitet formåede at bevare et godt navn og en god position blandt danskerne.
Det varer altså ikke længe inden vi har en ny amerikansk ambassadør her i Danmark. Hvordan Carla Sands så har tænkt sig at gribe rollen an, må vi væbne os med tålmodighed lidt endnu for at se. Sikkert er det imidlertid, at hun starter et sværere sted end de to foregående på posten, grundet sin chefs yderst begrænsede opbakning her i landet. At hun så samtidig skal løfte den tunge arv efter den vel nok mest populære amerikanske ambassadør, der nogensinde har været i Danmark, ja, det gør ikke opgaven mindre kompliceret for fru Sands.
You must be logged in to post a comment Login