Han er manden bag nogen af de mest succesfulde kampagnestrategier og netop nu aktuel med bogen ‘Winners And How The Succeed’. I dette interview med Kongressen.com fortæller Alastair Campbell om, hvordan han ser Hillary Clintons muligheder for succes ved næste års præsidentvalg.
Han bliver kaldt spindoktornes godfather og er kendt som manden, der sammen med Tony Blair, bragte Labour tilbage til magten i 1997 efter 18 år med konservative regeringer. I dag er 58-årige Campbell fortsat tæt forbundet med international toppolitik, om end det i højere grad er i analytikerens rolle. Og forfatterens. Campbell har nemlig haft gevaldig kløe i skrivefingeren de seneste år. Først udkom hans samlede dagbøger fra hans knap ti års samarbejde med Blair. Et 3000 sider langt firebindsværk, der minutiøst gennemgår hver eneste dag i Blair-Campbell samarbejdet fra New Labours spæde start i 1994 og frem til 2003, hvor samarbejdet sluttede.
Nu er Campbell nok en gang bogaktuel. Denne gang med bogen ‘Winners And How The Succeed’. En bog, hvor den tidligere chefstrateg gennem en række cases fra de politiske kredse, sportens verden og erhvervslivet. En af de personer, Campbell i bogen skriver om, er den demokratiske spidskandidat ved næste års præsidentvalg, Hillary Clinton.
Kongressen.com har mødt Alastair Campbell til en samtale om, hvilken strategi fru Clinton bør anvende denne gang, for at undgå, at 2016 ender i nederlag, nøjagtig som 2008 gjorde det.
Hvad kan Hillary Clinton gøre denne gang for at genopfinde historien om sig selv på en måde, som appellerer bedre til amerikanerne end den, hun forsøgte sig med i 2008?
“Bogen her udkommer i USA til oktober og i det amerikanske åbningskapitel, skriver jeg lidt om netop det forestående amerikanske valg. Den gang tilbage i 2008, da Hillary Clinton var oppe imod Obama, der var hans folk bedre til at få folk til at tro på kampagnen end hun var. Og hun blev fremstillet som elitær, mens han fremstod som folkets mand. Den fejl begår hun ikke igen.
Data spiller en stor rolle i politik, men ofte bliver det brugt til at bekræfte en bias, hvilket er en fejl. Det skal bruges til videreudvikling. Jeg kan huske, at Bill Clinton en gang sagde til mig, at vores valgkampe er det eneste i denne verden, der får os alle sammen til at ligne vores pasfotos. De er hårde, barske og så videre. Men Hillary er tough. Hun er vedholdende. Og til syvende og sidst, så handler det om at italesætte fortællingen om, at det har været fint med Obama. Ikke alt er gået helt som det skulle, men det har været fint. Nu er det derfor det rigtige, at stemme på Hillary.”
Kan hun vinde?
“Jeg er sikker på, at hun vinder sit partis nominering, og jeg tror også, at hun kan vinde det samlede valg.”
Hvad kan gå galt?
“En god modstander.”
Ser du nogen på nuværende tidspunkt?
“Jeg følger ikke amerikansk politik så tæt som du gør, men der er ikke rigtig nogen af de nuværende kandidater, hvor jeg tænker at hun ikke kan slå dem. Men det afhænger meget af, hvordan den amerikanske befolkning har det. Hvad de tænker og føler. Jeg talte med Kevin Spacey på et tidspunkt til en artikel i GQ. Han havde en meget god pointe. Jeg sagde til ham: Er du klar over, hvor mange hits, der kommer frem, hvis du googler ’Obama dissapointment’? Hvortil han svarede: Har du prøvet at google ’Obama achievement’ i stedet? Det havde jeg ikke. Og som han så derefter sagde: Husk på, at den gang han blev valgt, samlede Mitch McConnell alle sine republikanske kolleger og gav dem klar besked på, at der ikke skulle være nogen form for tværpolitisk samarbejde under Obamas tid som præsident.
Amerikansk politik er noget rod i øjeblikket. Obama har måske ikke været i stand til at udrette helt så meget som folk havde håbet. Noget af det er hans egen skyld, noget er Republikanernes.
Hillary vil selvfølgelig ikke kritisere Obama. Det bør hun heller ikke gøre. Men hun skal slå på sin store erfaring, sit politiske kendskab gennem et helt liv. Og så er der dem, der siger, at spørgsmålet omkring Bill Clinton kan være en svaghed. Jeg mener, at hun vil kunne vende det til en styrke. For Bill Clinton var i stand til at få ting til at ske. Der er tit mange, der taler om, vigtigheden af at lære af sine nederlag. Det er selvfølgelig rigtigt. Men det er mindst lige så vigtigt, at man lærer af sine sejre. God ledelse, et godt hold, en god strategi. Og evnen til at føre det ud i livet. Det mener jeg, at hun kan. Så jeg tror, hun vinder. Og håber det også.”
You must be logged in to post a comment Login