Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Interview

Amerikas mest troværdige mand

Ankermanden på ’The Daily Show’ fylder 50 i dag – men selv om Jonathan Stuart Leibowitz alias Jon Stewart er blevet en gammel ’knark’, så fastholder han en stor fanskare, der er vilde med hans hudfletning af medier og politikere

Af Anders Agner Pedersen og Jens Aagaard

I 13 år har Jon Stewart uge efter uge pillet tøjet af politikere, der viste sig ikke at have noget inden under, og latterliggjort og udstillet hykleri og dobbeltmoral i nyhedsmedierne. Det har han tænkt sig at fortsætte med, for intet tyder på, at medier og politikere pludselig skulle holde op med at kvaje sig. Så længe det er tilfældet, vil Jon Stewart og hans hold bag ’The Daily Show’, have råstof nok til at holde gang i satiremøllen.

Jon Stewart, der fylder i dag 50, har formået at bevare en friskhed og udvikling af programmet, fortæller forlagschef Bjørn Erik Niss, der har skrevet bogen ’Velkommen til The Daily Show med Jon Stewart’:
”Nu går han ind og tager meget mere personlig stilling til fordel for Obama og kommer med direkte meldinger, som er hans egne synspunkter. Han laver også længere og mere seriøse interviews, som bliver lagt ud på programmets hjemmeside.”

I kødet på Bush
Jon Stewarts store, folkelige gennembrud kom i forbindelse med Irak krigens start i 2003:
”Bush-regeringen italesatte krigen på en meget lukket måde, som var svær at modsige. Det handlede om ’good and evil’ og ’fight for freedom’. Nyhedsmedierne købte lynhurtigt den præmis, og så er det svært at argumentere og trænge igennem med andre budskaber, men det lykkedes for Jon Stewart at få nedbrudt distancen og tale om krigen på en anden måde,” fortæller Bjørn Erik Niss.

Jon Stewarts hovedmodstander har i alle årene været nyhedsstationen Fox News, men også andre stationer har fået med krabasken. Kun et år efter sit folkelige gennembrud gjorde han sig igen bemærket – denne gang på CNN. Jon Stewart var inviteret ind som gæst i programmet ’Crossfire’, men godt halvvejs i det 15 minutter lange interview skiftede udsendelsen pludselig karakter, da Jon Stewart rettede en skarp og direkte kritik af selve programmet, men også af studieværterne, for at være overfladiske. Interviewet vakte stor opmærksomhed og et par måneder senere lukkede programmet – CNN tilskrev det direkte Jon Stewarts kritik. Men det var ikke slut med det.
I 2009 afslørede han ubarmhjertigt ved hjælp af en række klip, hvordan nyhedskanalen CNBC, der ellers var storleverandør af troværdige og anerkendte finansnyheder, havde bragt den ene forkerte analyse efter den anden om situationen på de finansielle markeder op til finanskrisens start i 2008. 

Daily Show er nyhedskilde for mange
Med andre ord udfører Jon Stewart i virkeligheden en journalistisk grunddisciplin, hvor han holder magthaverne fast på det, de siger, og det, de gør, og ofte ender med at afsløre dem i dobbeltmoral og hykleri. Og altid på en satirisk, sjov og uhøjtidelig måde. Det er formentlig en af grundene til, at Jon Stewarts ’Daily Show’ er blevet den primære nyhedskilde for mange amerikanere.
”Flere målinger har vist, at han er ’the most trusted man’. Den tillid gør, at folk forventer, at det han har valgt ud som det vigtigste emne at tage op i sit show, også er det rigtige – modsat 24 timers kanalerne, hvor det måske kan være svært at finde ud af, hvad der egentlig er de vigtigste emner. Sandheden drukner i ligegyldigheder,” siger Bjørn Erik Niss. Han tilføjer dog, at programmets styrke også risikerer at blive dets svaghed på længere sigt:
”Risikoen er, at han ender med at blive en part – det er dér, at programmet risikerer at blive ’træt’. Men foreløbig er der ingen nedgang at spore i seertallene.” 

Mange fans i Danmark
I Danmark har Jon Stewart også formået at opbygge en stor og trofast fanskare. Det kan der være flere grunde til. Han er uhøjtidelig, og så følerdanskerne sig langt mere på bølgelængde med Demokraterne, hvor Jon Stewart har sit kernesegment. Men ifølge Bjørn Erik Niss skyldes identifikationen formentlig også, at Jon Stewart sætter fingeren på nogle udviklingstendenser, man tidligere troede var forbeholdt amerikanerne:
”Herhjemme har vi set en kraftig vækst i antallet af spindoktorer, og vi har fået vores første 24 timers nyhedskanal – som dog ligger langt fra de amerikanske. Men han kritiserer nogle af de ting, hvor vi umiddelbart siger:’only in America’, men samtidig frygter kommer her til landet.”

 

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen