Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Amerikansk skuldertræk over dansk skattesænkning

Den kommende sænkning af selskabsskatten vil næppe få udenlandske investorer til at placere deres penge i Danmark, som det ellers er regeringens mål. Det vurderer den amerikanske handelsforening AmCham. Det nytter ikke at være på niveau med konkurrenterne, hvis Danmark skal vinde – vi skal være bedre på alle områder

Af Anders Agner Pedersen og Jens Aagaard

Erhvervsledere havde svært ved at skjule smilene, da regeringen i sidste uge sprang ud med konkurrenceevnepakken, der blandt de væsentligste elementer sænker selskabsskatten fra 25 til 22 procent samt indeholder lempelser af energiafgifterne. Virksomhedernes pengebeholdning vil stige, men om det fører til skabelse af markant flere nye jobs, står hen i det uvisse.

Det er også tvivlsomt, om pakken vil medvirke til at tiltrække udenlandske investeringer. Foreløbig er virksomheder som for eksempel Intel, Skype, Apple og Facebook gået uden om Danmark og har i stedet åbnet afdelinger i Sverige, kun få kilometer fra København.

Det er lige præcis investeringer som disse, at regeringen gerne vil have fat i frem over, men der er ikke meget, der taler for, at det vil ske, vurderer Stephen Brugger, direktør i den amerikanske handelsforening American Chamber of Commerce (AmCham).
”Regeringens initiativer er et skridt i den rigtige retning. Sænkelsen af selskabsskatten bringer Danmark på niveau med naboerne, men det vil ikke tiltrække udenlandske investorer i et omfang, så det kan ses i statistikkerne. Men det kan måske forhindre investeringer i at forlade landet,” siger Stephen Brugger til Kongressen.com. 

Kæmper om færre investeringer
Danske virksomheder investerer for 265 milliarder kroner mere i udlandet, end udlandet investerer i Danmark. Det kræver hårdt slid at ændre den udvikling. For selv om USA og EU er på vej med en frihandelsaftale, så går flere og flere af de amerikanske investeringer uden om Europa og ender i stedet i BRIK landene og i Afrika, der til sammen repræsenterer et enormt vækst potentiale. Med andre ord bliver der hård kamp om de færre og færre amerikanske investeringer.
”Selvfølgelig ville det være bedre at have en selskabsskat på for eksempel 19 procent. Det ville også sende et signal om, at regeringen er proaktiv. For hvad nu hvis svenskerne igen skulle beslutte sig for at sænke deres selskabsskat fra de nuværende 22 procent? Skal Danmark så gå med igen?” spørger Stephen Brugger

Han understreger, at Sverige på en lang række punkter er foran Danmark, når det gælder om at tiltrække udenlandske investorer. De svenske personskatter og lønninger er lavere end de danske. Samtidig er det svenske marked dobbelt så stort som i Danmark, og endelig har svenskerne ikke det samme ry som danskerne for at være lukkede og fjendtligt stemte over for udlændinge. 

Finnerne presser også på
Men Danmark er ikke kun under pres fra svenskerne. Også Tyskland er attraktiv for udenlandske investeringer, og som noget relativt nyt er Danmark nu også kommet under pres fra Finland. Omkostningerne i Finland er lavere end i Danmark, og hvis man har planer om at komme ind på det russiske marked, er Finland et godt sted at starte virksomhed, fordi der er sikkert at være, og fordi Rusland ligger lige rundt om hjørnet.

Hvis Danmark skal slippe helskindet gennem den massive krydsild fra nord, øst og syd, så er det ikke nok kun at se på de økonomiske redskaber, mener Stephen Brugger. Så er det også nødvendigt med en langsigtet national handlingsplan for at udklække højt kvalificeret arbejdskraft samt at indføre smidige regler for at kunne importere højt uddannede udlændinge. Det er tillige nødvendigt at skrue ned for en – efter Stephen Bruggers mening – fjendtlig retorik over for de multinationale selskaber.

”I Danmark skal vi være bedre end vores konkurrenter. Vi skal ikke bare kunne matche dem, for hvis det er tilfældet, så vælger investorerne Danmark fra.”

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen