Løn og skat er vigtige faktorer, når amerikanske virksomheder skal investere i Danmark, men det er mindst lige så vigtigt, at der er dygtige medarbejdere, og det kniber det gevaldigt med. Talentmassen er simpelthen for dårlig, mener amerikanske investorer, der i stedet lægger deres penge i andre lande
Af Anders Agner Pedersen og Jens Aagaard
Går uden om Danmark
Han understreger, at flere og flere amerikanske investorer vælger at gå uden om Danmark, når de skal placere deres penge. Hovedsageligt fordi amerikanerne ikke mener, at talentmassen er stor nok i Danmark. Hvis der ikke bliver taget drastiske skridt til at optimere den danske arbejdskraft på nuværende tidspunkt, bliver det et endnu større problem om 20 år, når den demografiske udvikling for alvor er slået igennem, og der er flere uden for arbejdsmarkedet, end der er inden for.
“Vi må se i øjnene, at Danmarks naboer, Sverige og Tyskland, er større lande og dermed også større markeder. Samtidig er lønomkostningerne i de to lande langt lavere, end de er i Danmark, så derfor bliver Danmark nødt til at have noget særligt at byde på for at tiltrække investorer – her i blandt amerikanske investorer,” siger Stephen Brugger.
Han peger på nogle afgørende ting, der efter AmChams mening skal til for at optimere talentmassen i Danmark. Det kræver en grundig analyse af hvilke kompetenceområder, der er strategisk vigtige for Danmark i fremtiden. Der skal investeres målrettet i de uddannelser, der matcher erhvervslivets behov. Universiteter og forskningsmiljøer skal opprioriteres, det skal gøres mere økonomisk attraktivt for de studerende at fuldføre deres uddannelser på normeret tid, og så skal relationen mellem virksomheder og studerende sikre en glidende overgang mellem studie og job.
You must be logged in to post a comment Login