Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Favreau: Gode taler inspirerer folk

De bedste politiske taler er dem, der inspirerer folk, og vækker følelsen af at de bedste dage venter forude. I dette eksklusive interview med Kongressen.com fortæller manden bag præsident Obamas taler, Jon Favreau, om hemmeligheden bag gode taler

Af Anders Agner Pedersen, redaktør, og Mette Laursen, indenrigsskribent

Han er ikke mere end 34 år, men spildt tiden, ja, det har han bestemt ikke. Tværtimod har Jon Favreau i løbet af de forgangne år været bagmanden bag nogle af de største taler i moderne amerikansk politik. Taler, der er blevet til i tæt samarbejde med manden, der indtil sidste år var Jon Favreaus chef, præsident Barack Obama.
I dette interview med Kongressen.com fortæller Jon Favreau om samarbejdet med Obama og ikke mindst om hvad hemmeligheden bag gode politiske taler er.

Hvad er hemmeligheden bag at skrive en god politisk tale?
“Det er helt afgørende, at du har et godt og tæt forhold til den person, du skriver taler for. Og at I sammen starter med at finde ud af, hvad det er for en historie, I gerne vil fortælle. Sætter jer ned, taler det igennem og sammen finder ud af, hvad det er for et budskab, I gerne vil have ud til folk. Når det er på plads, glider resten af processen meget lettere. Ikke, at det så er let at skrive talen, men så er de grundlæggende rammer på plads. Og så skal man jo så finde ud af, hvad der skal være oneliners, hvad der skal være hovedpointerne, hvilke dele der vil kunne fungere som soundbites og den slags. En tale skal ikke være en samling af oneliners og catchy vendinger. Det glemmer mange politikere tit.”

Hvilken tale er du mest stolt af?
“Jeg svarer næsten altid forskelligt, når jeg bliver stillet det her spørgsmål, fordi der er et par stykker, jeg vipper imellem. Men jeg synes virkelig, at Jefferson Jackson talen fra 2007 er en god tale, fordi indtil da, havde vi ikke fået gjort helt klart, hvad der var rationalet bag Obamas kandidatur. Han holdt en god tale, den dag, han offentliggjorde, at han var kandidat, men der manglede stadig noget. Talen, han skulle holde til Jefferson Jackson middagen, måtte kun være ti minutter. Det tvang os til at holde den kort og skarp. Hvilket er en god ting. Tit bliver politiske taler alt for lange. Men da jeg i sin tid talte med Ted Sorensen om gode råd, sagde han blandt andet at gode taler ikke var for lange. Det var han virkelig god til. Og det er sjovt, fordi Obama jo har en baggrund som forfatter, og derfor er vant til at skrive lange sætninger. Og mine sætninger dengang, vi begyndte at arbejde sammen, var også for lange. Så det var et godt råd. Og en ting, både jeg og Obama lærte.”

Præsident Obama gør ofte brug af storytelling i sine taler, hvilket vi blandt andet så på valgnatten i 2008, hvor han fortalte historien om den 106-årige Ann Nixon Cooper. Hvordan opstod den ide?
“Det var dagen før valgdagen, og jeg så historien på CNN. Der var en masse forskellige valghistorier, men lige netop den med hende, fangede min opmærksomhed. Jeg begyndte så at læse op på hendes historie, og tænkte på, hvad hun havde set og oplevet gennem sit liv. Og det passede perfekt ind i talen.”

Nogle af de bedste taler, præsident Obama har holdt, har gjort brug af storytelling. Hvordan ser præsident Obama på brugen af storytelling i taler? Er han bevidst om ikke at gøre det for ofte, så det mister værdien?
“Ja, det må ikke være sådan, så man hele tiden stiller sig op og siger: Jeg mødte en kvinde i Iowa, hun havde brug for en sundhedsforsikring. Så mødte jeg en anden kvinde i Iowa… Storytelling er et af de ældste begreber i kommunikation, lige siden mennesker begyndte at tale sammen, har det været en måde at inspirere hinanden på. Og derfor skal det selvfølgelig også være en del af politisk kommunikation. For over tid er politisk kommunikation blevet druknet i slaglinjer, slogans og den slags. Så i sin talestil mener jeg afgjort at præsident Obama repræsenterer en tilbagevenden til den mest effektive måde at kommunikere på.”

Der har været mange sammenligninger mellem Kennedy og Obama. Da jeg i sin tid interviewede Ted Sorensen, fortalte han, at han bestemt mente, at der var grundlag for sammenligningen. Hvordan ser du på det?
“Det er jeg meget glad for at høre at Sorensen mente. Når jeg tænker på Kennedys taler, så er det altid sådan, at man bagefter sidder med følelsen af, at man er stolt af at være amerikaner og forhåbningsfuld på verdens vegne. Og det er det, gode taler kan gøre. En tale, der udelukkende informerer folk, er ikke en tale, men en forelæsning. Formålet med en tale er at inspirere og huske folk på, at gode ting er mulige, når folk arbejder sammen. Det var Kennedy god til.”

Da jeg talte med Sorensen, spurgte jeg ham om han troede, at nogle af Kennedys taler ville gå over i historien længere tid end de allerede havde gjort. Det mente han, at dele af indsættelsestalen, dele af Berlinertalen og fredstalen havde gode muligheder for at gøre. Er der nogle af de taler, du har skrevet for præsident Obama, du kan se for dig have en længere historisk holdbarhed?
“Det håber jeg da. Det vil historien jo vise. Men talen, han holdt om race, talen han holdt i Oslo, da han modtog Nobels Fredspris og faktisk også den han holdt i Selma for nylig, kunne godt være langtidsholdbare.”

Hvordan kan præsident Obama fortsat holde gode politiske taler, som er visionære, i det sidste halvandet år han har tilbage som præsident, uden at det er i fare for at overskygge Hillary Clintons kampagne?
“Det tror jeg, at han skal gøre ved ikke at bekymre sig om, hvorvidt hans taler vil skygge for hendes kampagne. Jeg mener, at præsidenten har holdt nogle fremragende taler siden det sidste midtvejsvalg. Han føler sig fri nu. Han siger, hvad han mener og bruger den tid, han har tilbage som præsident, godt. Det er ret interessant i forhold til Selma-talen. Han kunne være taget til Selma, og holdt en mere traditionel tale. Men han tog til Selma, og redefinerede amerikansk patriotisme. Det skete lige efter Rudy Giulianis angreb om, at han ikke elskede Amerika. Så gik han på talerstolen og sagde: Det her er, hvad det at elske Amerika betyder. Og hvad det, at elske Amerika, altid har betydet. Det fungerede utrolig godt, og det skal han blive ved med at gøre. Nøjagtig som Hillary Clinton skal det.”

Anders Agner Pedersen er chefredaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Grundlagde Kongressen.com i 2012 og er en af landets mest benyttede USA-analytikere i både i tv og radio. Medvært på de populære podcastserier ‘POTUS’ og ‘Kennedyland’ og forfatter til flere bøger om amerikansk politik, blandt andet 'KENNEDY', 'De Største Taler' og senest 'Kampen Om Det Hvide Hus'. Skriver på en ny bog om amerikansk politik, der udkommer i 2025.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen