Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Litteratur

Når sociale medier laver Hollywoodstjerner

De sociale medier er blevet det nye sted at jagte den amerikanske drøm. For Facebook, Twitter og Instagram er med til at skabe en platform for folk, der måske ellers ikke var blevet stjerner. Eksempelvis Benjamin Lasnier, der nu er en stjerne, fordi han ligner Justin Bieber. Læs uddrag af Nathalie Larsens kapitel fra Den Amerikanske Drøm her.

Af Nathalie C. Larsen

På afstand kan den amerikanske drøm tolkes som noget forholdsvis overfladisk. Som rigdom og berømmelse – og som stræben efter en lille smule mere glitter i sit liv. Det er de sociale medier perfekte til at fremhæve: For på de sociale medier viser vi ofte den mest flatterende og politisk korrekte side af os selv og svarer høfligt ”fine,” når der bliver spurgt ”how are you doing?” Som i så mange andre sammenhænge er vi blevet superbrugere i forhold til at vende den pæne side til på selfien og sørge for at vise overskuddet og avisen sammen med kaffen, frem for gryderetten eller regnvejrsdagen, når vi deler et foto på Facebook. Det er ikke noget, der er kommet med de sociale medier, men de sociale medier er blevet et hverdagsværktøj til netop denne disciplin: At vise os selv og vores liv frem. Men ikke bare vise os frem, også modtage anerkendelse, andres klap på skulderen, et like eller en ”smuksak”-kommentar. Og ikke mindst for at skabe en position for os selv: Et virtuelt publikum af venner, bekendte og kollegaer, der lytter til os og hører os, når vi brokker os over alt fra politik til køen i den lokale Netto.

For nogle er denne opmærksomhed – likesne, kommentarerne og delingerne – dog vokset til at være andet end et lille hverdagsboost og dopamin-kick. Måske er det også startet i det små for dem, men i dag er det opmærksomhed i en helt anden kaliber, som disse social media-kendisser får. De er blevet berømte, og de har opnået den form for anerkendelse og stjernestatus, der ligger i den lidt overfladiske og skarpvinklede tolkning af den ultimative amerikanske drøm: At gå fra at være en nobody til at være somebody. De er kendisser, og de lever den amerikanske drøm om rigdom og berømmelse på internettet.

Fænomenet er populært kaldet social media fame eller insta fame, der henviser specifikt til platformen Instagram, men også til den hurtige vækst i berømmelsen, som de unge idoler har oplevet. En berømmelse, der, som med så meget andet indhold på nettet, kan miste bevågenheden igen, lige så hurtigt som den er opstået. Hurtigt ind og hurtigt ud.
Lige nu spytter de sociale medier internetstjerner ud, som har flere fans end de allerstørste medier verden over. Stjernerne er helt unge mennesker og deres popularitet kommer af en villighed til at dele og være private – helt offentligt. De er vokset til berømtheder på rekordtid, og de er personificeringen af en tidsalder, hvor værktøjerne til at nå en masse mennesker er remedier, som de kan til fingerspidserne: Instagrams, tweets, posts, selfies, hashtags og emojis.

Benjamin Lasnier har over fem millioner fans på Facebook. Laver han en selfie, får han omkring 30.000 likes, selv i disse algoritmeforvaltende tider, hvor Facebooks justering af, hvad man ser og ikke ser i sit news feed, er blevet så forfinet, at fans af eksempelvis en offentlig persons side ikke altid ser indholdet, der deles. Når man taler om opslag på Facebook taler man ofte om, hvor langt ud i netværket et opslag rækker, altså hvor langt opslaget spreder sig. Det kalder man reach eller rækkevidde. Og Benjamin kan vise rækkevidde på sine facebookopslag, som enhver anden offentlig facebookside ville dø for. Spørgsmålet, der melder sig her, er, hvordan og hvorfor?

Den korte version er, at Benjamin ligner Justin Bieber. Han ligner Justin Bieber, og han er ikke bange for at spille på det. Han fortæller om sit liv, sin hverdag, og så er han selv fan af superstjernen. Siden 2013 hvor Benjamin blev opdaget, har han fået fans over hele verden, og så er han blevet en pladekontrakt rigere. For det er naturligvis et andet aspekt af populariteten på de sociale medier – man kan kapitalisere på det.

Læs hele Nathalie Larsens kapitel i Den Amerikanske Drøm, der udkommer tirsdag den 30. juni på Forlaget Rosenkilde.

Written By

Kongressen.com er et uafhængigt netmedie om amerikanske samfundsforhold. Vi grundlagde mediet i oktober 2012 ud fra den ambition at tilføre dækningen af supermagten substans og analyse. Som verdens supermagt spiller USA en helt central rolle for den verden, som Danmark er en del af. Derfor er der behov for at dække såvel amerikansk indenrigs- som udenrigspolitik på en mere kvalificeret og nuanceret måde. Lige som der er behov for at fortælle historier om det amerikanske samfund generelt. Det er det, vi her på Kongressen.com ser som vores fornemmeste opgave at gøre.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen