Efter et svært 2014, har præsident Obama fået en stærk start på 2015. Ikke mindst med State Of The Union-talen. Et stadig stigende antal amerikanere bakker op om deres præsident, ligesom antallet af vælgere der mener, at deres land er på rette spor igen, stiger.
Der er grund til smil rundt om morgenbordet i Det Hvide Hus, når præsident Obama gør klar til endnu en dag som amerikansk præsident. For selv om nederlaget ved midtvejsvalget i november gjorde ondt, både på præsidenten og hans demokratiske partifæller, så har Obama på bemærkelsesværdig vis formået at transformere skuffelsen over nederlaget til fornyet kampgejst. Det kom tydeligt til udtryk i forbindelse med State Of The Union-talen, hvor præsidenten optrådte med stort overskud.
Og det giver pote. I hvert fald har Obama i de seneste par måneder formået at vende den negative udvikling, der prægede hans opbakning i befolkningen. For hvor tendensen i 2014 var tydelig, nemlig at flere og flere amerikanere blev utilfredse med deres præsident, er udviklingen nu vendt. Ifølge de nyeste tal fra RealClearPolitics, mener 45,8 procent af vælgerne nu, at deres præsident gør et godt stykke arbejde, mens 49,1 procent mener det modsatte. Altså fortsat et lille flertal af utilfredse vælgere. Den gode nyhed for Obama er, at han er ved at lukke hullet. Dagen efter midtvejsvalget, onsdag den 5. november, var det kun 42,2 procent af amerikanerne, der var tilfredse med deres commander-in-chief, mens 53 procent var utilfredse. Det går med andre ord i den rigtige retning for præsidenten på den front.
USA på rette spor igen
Også i spørgsmålet om, hvorvidt USA er på rette spor som nation, kan Obama ligeledes glæde sig over fremgang i målingerne. Kort før jul, den 21. december, mente 26,1 procent af amerikanerne, at deres land var på rette spor, mens 66,5 procent mente det modsatte. Men også her er udviklingen vendt. Ifølge tallene fra RealClearPolitics, mener 33,4 procent af amerikanerne nu, at deres land er på rette spor, mens antallet, der mener det modsatte, er faldet til 57,6 procent.
Også på Capitol Hill, er der grund til en lille smil denne torsdag. Om end i mere behersket form. For det går lidt bedre med befolkningens opbakning til de folkevalgte på The Hill end det har gjort længe. Men så alligevel kun halvt. For ifølge tallene fra RealClearPolitics, mener 15,5 procent af vælgerne, at kongresmedlemmerne kan være deres indsats bekendt, mens 72,2 procent mener det modsatte. I sig selv ikke tal, der under normale omstændigheder ville give anledning til spontane klapsalver og glædesudbrud. Men når medlemmerne af både Senatet og Huset måske alligevel smiler et lille, stille smil over tallene, er det fordi antallet af utilfredse er faldet de seneste par måneder. I kølvandet på midtvejsvalget, var antallet af vælgerne, der var utilfredse med Kongressen helt oppe på 80,1 mens blot 12,7 var tilfredse. Med andre ord er utilfredsheden aftagende, om end vælgernes indstilling er gået fra utilfredse hen i retning af ‘ved ikke’, mere end tilfredse.
Hillary og Jeb i front
Hvad angår målingerne omkring de forskellige kandidater, der kan tænkes at være i spil ved præsidentvalget i 2016, er der fortsat ikke meget spænding at hente hos Demokraterne. 61,2 procent af de adspurgte foretrækker Hillary Clinton som partiets kandidat, mens Massachusetts-senatoren Elizabeth Warren er at finde på andenpladsen med 11,3 procent.
Lidt mere åbent er det på den republikanske front. Den tidligere Florida-guvernør, Jeb Bush, fører med en tilslutning på 17 procent, mens New Jersey-guvernøren, Chris Christie, indtager andenpladsen med 11,2 procent. Herefter følger Paul Ryan med 10 procent, Rand Paul med 8,6 og Mike Huckabee med 8,0.
2015 tegner til at blive et højspændt og dramatisk et af slagsen i amerikansk politik. Demokraterne og Republikanerne synes stadig ikke at være grebet af en pludselig lyst til tværpolitisk samarbejde, og i takt med at stadig flere præsidentkandidater melder sig på banen, vil valgkampen og dermed også den skærpede politiske duel for alvor intensiveres.
Så meget desto større er grunden til at antage, at præsidenten smiler et tilfredshedens smil denne morgen i Washington D.C. over målingerne. For selv om 2015 bliver endnu et hårdt år for ham rent politisk, så viser tallene, at han er ved at genvinde amerikanernes opbakning. Hvilket har stor betydning, både for ham og hans partifæller.
You must be logged in to post a comment Login