Lige som vi gik og troede, at sommerperioden i politik altid er ensbetydende med agurketid, ja så skulle vi da tro om igen, at dømme efter overskrifterne om USA’s kontroversielle sundhedsreform. For hen over sommeren har vi mere end én gang fået serveret overskrifter, der kunne få selv den mest trofaste Obama–fan til at ryste i bukserne. Det skete bl.a., da nyhedsmedier bragte nyheden, ”Obamacare kan ikke reddes”.
En appeldomstol i Washington D.C. afgjorde i slutningen af juli – to for, én imod -, at den statsstøtte som hjælper millioner af lav- og mellemindkomst familier med at betale for deres sundhedsforsikring, kun er lovlig i stater, der selv har oprettet forsikringsbørser. Det indbød til lidet flatterende overskrifter om ”Ødelæggende tilbageslag”, ”Helvede er løs”, og ”Kaos i Obamacare”.
At dømme efter disse overskrifter, bød sommeren altså på strabadserende sager for Obamas prestigeprojekt, og reformen var tilsyneladende på katastrofekurs…eller hvad?
Miseren i Washington skulle meget hurtigt vise sig ikke helt at have den tyngde, de konservatives medielakaj, FOX News, havde givet den. For ovenstående overskrifter kom selvfølgelig fra det konservative medie, der synes at have gjort det til deres fornemmeste opgave at promovere skræmmekampagner om the Affordable Care Act, og i øvrigt også alt andet Barack Obama har rørt ved.
Og der skulle da heller ikke gå mange timer fra afgørelsen i Washington, til en appeldomstol i Richmond, Virginia, ca. 100 mil fra hovedstaden, enstemmigt modsagde selvsamme dom ved at stadfæste statsstøtten i alle stater.
Det Hvide Hus udtalte da også straks efter, at forsikringstagere fortsat vil modtage den finansielle støtte mens de juridiske tvister løses, og at den ufordelagtige afgørelse fra Washington ikke vil have nogen praktisk betydning mens sagen går sin gang i retssystemet.
Fire små ord
Begge afgørelser illustrerer på fineste vis, den efterhånden meget langtrukne kamp om den famøse sundhedsreform, som republikanere og andre modstandere ønsker omstødt.
Den specifikke sag omhandler i korte træk fire sølle ord i the Affordable Care Act, der siger, at statsstøtten, der gives som skattefradrag, er tilgængeligt for folk, der tilmelder sig ordningen gennem en forsikringsbørs, der er ”etableret af staten” (”established by the state”).
Da 36 staters forsikringstilmelding er styret føderalt (fordi primært republikanske stater ikke selv ønskede at tilbyde ordningen), mener modstandere af reformen, at lovteksten bør læses bogstavligt, og derfor ikke gælder for amerikanere, der tilmeldes gennem den føderale forsikringsbørs, men kun gælder dem, der tilmeldes en forsikringsbørs, der er statsbaseret. Modsat mener fortalere for reformen, at skattefradragene skal tilfalde alle, uanset om de er tilmeldt gennem en stats – eller føderalt styret forsikringsbørs, og altså bør fortolkes i overført betydning.
Hvordan tvisten om skattefradrag til forsikringstagere slutter, er der ingen der kan vide, men det synes ikke usandsynligt, at det kunne blive en konflikt der bliver taget op i højesteret i løbet af de næste par måneder, formentlig med en del oppustede overskrifter til følge.
Ted Cruz og meningsmålingerne
Selvom det mest af alt var pseudonyheder Megyn Kelly og hendes kumpaner kunne præsentere i sommerheden, gør både højre – og venstrefløjens medier meget ud af reformen netop i disse måneder. Det er der én god grund til: midtvejsvalget.
Tirsdag d. 4. november kan nemlig meget let få betydning for Obamas sundhedsreform.
Republikanerne arbejder på højtryk for at kunne overtage demokratiske sæder i Kongressen, for derved bl.a. at kunne begrænse the Affordable Care Act – i bedste fald, få den afskaffet.
En af dem, der stædigt kæmper for at skille sig af med reformen, er Texas’ famøse senator, Ted Cruz. Cruz udtalte for nylig, at sundhedsreformen ikke er her for at blive, og at han fortsat vil arbejde på at få tilbageført ”hvert eneste forbandede ord i Obamacare”.
Texaneren med de cubanske rødder var en af de ledende kræfter i kampen mod reformen sidste efterår, der som bekendt førte til en seksten-dage lang nedlukning af regeringen, og han skyr da heller ingen midler for at nå sit mål, og opfordrer i stor stil sine tilhængere til at ytre deres utilfredshed med den nye sundhedsreform, der med Cruz’ egne ord ”slet ikke virker”.
Selvom reformen ”slet ikke virker”, udsendte CNN i slutningen af juli en meningsmåling, der indikerede, at mere end halvdelen af USA’s befolkning mener, at sundhedsreformen har hjulpet enten deres familie eller andre i landet, selvom mindre end en femtedel siger, at de personligt har draget fordel af reformen.
En tilsvarende CNN – undersøgelse indikerer, at et overtal af amerikanere er imod the Affordable Care Act, men dele af denne opposition består faktisk af folk, der ikke mener, at reformen gør nok. I følge folkene bag meningsmålingen sagde 38% af amerikanerne, at de er imod loven fordi den er for liberal, men 17% sagde, at de var imod den, fordi den ikke er liberal nok. Altså kan man godt være tilhænger, og så alligevel være modstander.
Der er ingen tvivl om, at medierne de næste måneder vil bugne med meningsmålinger, skræmmekampagner og sprængfarlige overskrifter om den meget omdiskuterede sundhedsreform. Og der kan ikke herske nogen tvivl om, at den kommer til at afgøre stemmer i både rød og blå retning op til valget i november.
Men selvom republikanerne på nuværende tidspunkt er spået et godt midtvejsvalg, er det endnu for tidligt at sige, hvad det potentielt kan have af konsekvenser for reformen – en ting er valgløfter og politisk spin, noget andet er virkeligheden, når vi når så langt.
En ting er dog sikkert, The Affordable Care Act klarede sig igennem agurketiden, trods udmeldinger om det modsatte. Nu venter et vigtigt næste kapitel om reformens fremtid. Kun tiden vil vise om FOX News til efteråret kan genbruge deres overskrifter fra i sommer, og om Obamacare virkelig ikke kan reddes.
You must be logged in to post a comment Login