Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

’Wirtschaftswunder’ kan være på vej i USA

Amerikansk økonomi står på tærsklen til vækstrater, vi kun kender fra Tyskland. Måske ser vi en ketchup effekt allerede fra næste år, der vil få vækstraterne til at stige lodret

Obama og Kansler Merkel er hinandens modsætninger på stort set alle områder, men allerede fra næste år kan det billede have ændret sig fuldstændigt, for så kan de to statsledere have én afgørende ting til fælles, nemlig, at de står i spidsen for to nationer, der oplever vækst og fremgang. Obama bør allerede nu begynde at øve sig på det svære ord ’wirtschaftswunder’, der er betegnelsen for den enorme økonomiske fremgang Vesttyskland oplevede i 50’erne, hvor landet rejste sig fra krigens ruiner til en økonomisk motor, der oplevede vækstrater på 7-12 procent om året. Tyskerne pløjer fortsat derudad, mens mange af naboerne i EU må vende hver en fem cent for at få økonomien til at hænge sammen.

Helt så vildt som det tyske eventyr vil det trods alt næppe blive i USA, men tendensen peger i den rigtige retning, understreger Ulrik Bie, USA-ekspert og chefanalytiker i Nykredit:
”Vi vil se erhvervsinvesteringer, boliginvesteringer og en nettoeksport, der vil være helt nye kilder til vækst, som man kun kender det fra Tyskland. Man vil ende med en ’tysk’ vækstmodel i USA, som inden for få år vil få stor betydning for det amerikanske vækstpotentiale.”

Olie- og gaseventyr
Det, der især giver anledning til optimisme på vegne af den amerikanske økonomi, er produktionen af amerikansk olie og gas, hvor pilen peger lodret op. Produktionen – og potentialet – er så stort, at det kan ende med en ketchup effekt og så vil væksten for alvor få fart.
”Det er min vurdering at vi i løbet af 2014 vil kunne se konsekvenserne,” siger Ulrik Bie.

Når det drejer sig om amerikansk økonomi, så har overskrifterne ellers længe været præget af tilbagevendende problemer med statsbudget, en dysfunktionel kongres, gældslofter, hjemsendelse af hundrede tusinder af offentligt ansatte og så videre. Men noget tyder altså på, at det er en anden type historier, amerikanerne kan se frem til. Så vil overskrifterne handle om økonomisk fremgang. Allerede nu oplever amerikanerne, at udlandet investerer mere i USA end USA investerer i udlandet. Det er stik modsat i forhold til for eksempel Danmark, hvor man trods skattelettelser til erhvervslivet, afgiftssænkninger og andre tiltag oplever at danske virksomheder investerer mere i udlandet end udlandet investerer i Danmark.

Massive investeringer
I de kommende år vil vi i USA se partnerskaber opstå mellem offentlige og private virksomheder, der vil investere i udbygning af infrastruktur, boliger og rørledninger. Vi vil også se for eksempel højteknologisk tysk petrokemisk industri skyde op i Louisiana. I første omgang vil det næppe give det store boom i nye jobs, men det vil komme, fordi der vil ske fremgang i serviceerhverv og hos underleverandører, der følger mede. Det vil i høj grad være der fra man vil kunne se, at der sker en vækst i jobskabelsen,” siger Ulrik Bie.

Og netop ledigheden har i indeværende år svinget mellem 7,9 procent og 7,3 procent uden rigtig at komme ud af stedet. Ulrik Bie pointerer dog, at den reelle ledighed nok snarere er oppe på cirka 9 procent, når tallene bliver renset, og det uden at beskæftigelsen er steget. Men den balance vil ændre sig cirka samtidig med at Obama har lært at sige ’wirtschaftswunder’ uden at sluge tungen.

Stærke jobtal
Jobrapporten fra oktober var stærkere end forventet. Den viste en jobvækst på i gennemsnit 200.000 i de sidste tre måneder i træk.
”I 2014 vil vi se et solidt funderet moderat opsving. Vi vil se en vækst i privatforbruget samtidig med at den private gæld falder. De amerikanske husholdninger er dog stadig presset og mange kan ikke slå til søren,” siger Ulrik Bie, der vurderer, at amerikanerne vil opleve en økonomisk vækst på to procent næste år.

Anders Agner Pedersen er redaktør på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og New York State University med speciale i amerikansk politik. Er forfatter til bøgerne ‘Kennedybrødrene’ fra 2011 om Jack, Bobby og Ted Kennedy og ‘Da Spin Erobrede Danmark’, som han sammen med Jens Aagaard udgav i januar 2013. Til november er han aktuel med bogen ‘Fred Til Alle Tider – Historien Om John F. Kennedys Største Taler′. Jens Aagaard er nyhedschef på Kongressen.com. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole med praktik på Ekstra Bladet. Dækkede i knap ti år dansk politik for Ekstra Bladet, heriblandt flere folketingsvalg, efterlønssagen og andre markante sager. Var derefter ansat på Søndagsavisen, hvor han blandt andet dækkede dansk politik og skrev interviews og portræthistorier.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen