Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Business

Fragtkaos i USA fortsætter ind i 2022

De lange leveringstider og høje fragtpriser for dansk eksport til USA ser ikke ud til at løje af lige med det samme. Nogle virksomheder oplever stigninger i fragtomkostningen på mellem 50-75 pct.

Af Mikael Nors, Trade Lane Director hos LEMAN

Udfordringerne med høje fragtpriser og lange leveringstider driver ikke over lige med det samme. Mikael Nors, Trade Lane Director hos shippingvirksomheden LEMAN giver sine bedste råd til, hvad du som virksomhed med leverancer til USA kan gøre for at undgå negative konsekvenser.

Hvad er de største udfordringer, når det gælder eksporten fra Europa til USA og fra Kina til USA lige nu?

Den største udfordring er, at ingen af leddene i den store transportkæde er smurte. Nogle af leddene låser sig fast, som fx skibe, der ud for Los Angeles ikke kan komme af med deres last. Los Angeles og Long Beach har nogle af verdens største havne.”

“Kæden knækker sågar helt over ind imellem, som vi eksempelvis så med skibet Ever Given, der sad fast i en uge i Suez-kanalen eller COVID-19-udbrud i Yantian, Kina, hvor en af verdens største og vigtigste havne er beliggende. Disse knæk kan ikke som tidligere blot afhjælpes via øvrig kapacitet, altså ledige skibe og containere, på markedet, eftersom kapaciteten ganske enkelt ikke er til stede.”

“Både skibe og containere kommer alt for langsomt i position, hvor efterspørgslen er. Det driver priserne på fragt i vejret, samtidig med at leveringstiderne stadigvæk bliver længere dag for dag. Med øgede transittider bindes den bestående flåde af containere i længere tid, og mange skibsafgange bliver aflyst i forsøget på at genfinde en rytme for afgange med en fast frekvens.” 

“Det øger naturligvis transittiden for varer, der derfor typisk først bliver afskibet 1-2 uger senere end oprindeligt planlagt. Flere af de største rederier har lagt ordrer på hundredetusindvis af nye containere, men der går en rum tid, inden disse kan afhjælpe containermanglen. Konsekvensen er, at shippingindustrien skubber et bjerg foran sig af varer og logistikmæssige udfordringer. Fragtpriserne holdes højt (stadig stigende), og vareejere må finde sig i en hidtil uset langsom og dårlig ekspedering af deres varer.” 

Nogle virksomheder oplever 50-75 pct højere fragtomkostninger til USA
Hvad har det af konsekvenser for danske virksomheder?

“På den korte og mellemlange bane accepterer danske virksomheder, at markedet er ekstremt forstyrret, og har blikket rettet mod at opfylde kontrakter med de amerikanske kunder, som immervæk stadig er verdens største økonomi, og dermed bringe sig i en gunstig position fra 2022 og fremadrettet. Generelt set er danske varer relativt højt forædlede og kan formentlig stå imod et pænt stykke tid endnu i forhold til øgede fragtomkostninger.” 

“Danske varer er relativt eftertragtede, hvilket også betyder, at der er forståelse for leveringsudfordringerne blandt de amerikanske kunder. I takt med de politiske strømninger fra Joe Biden om yderligere jobs til amerikanerne og dermed intern produktion i USA skal danske virksomheder dog tage denne udfordring alvorlig, når varer er ca. 40-60 dage undervejs. Dette set i lyset af, at leveringstiden før COVID-19 ”blot” var 20-40 dage.” 

“Et konkret hverdagseksempel på, hvor ekstrem en situation vi befinder os i, er en kunde, der sender sæsonvarer til supermarkedskæder og er blevet ramt af 50-75 pct højere fragtomkostninger fra 2020 til 2021, hvilket svarer til op mod 4000 USD mere per container end i 2020.” 

“Denne virksomhed har været i stand til at imødekomme sine amerikanske kunders leveringsforventninger ved at tilpasse produktionen efter de markant længere transittider. Alligevel opstår der en række udfordringer ifm. levering, som dog alligevel bliver løst gennem tæt samarbejde mellem os som speditør og vores kunde. Hvis du som dansk virksomhed ønsker at komme godt ind i 2022 på fragtfronten, er det vigtigt, at du i de kommende måneder har et skærpet fokus på hele din leveringskæde.”

Hvad kan man stille op mod vilkår, der nærmes gælder hele verdensmarkedet?

“Når vi står her i august 2021, midt i stormvejret, så er det vigtigt, at du mikrohåndterer hver eneste forsendelse og husker at kigge langt ud i horisonten med den kommercielle kikkert. Høje fragtomkostninger og forsinkelser er nærmest uundgåelige, så dit fokus skal rettes mod, hvad du som dansk virksomhed selv har reel indflydelse på. På trods af at hele verdensmarkedet er udfordret, så er der nogle elementer, som kan bringe din virksomhed godt igennem de massive bølgeskvulp, vi oplever.”

“Vi må naturligvis se, hvad den nærmeste fremtid bringer, men indikationerne i markedet tyder lige nu på, at fragtraterne vil fastholde deres høje niveau et stykke ind i 2022, og vi er derfor alle sammen nødt til at holde vejret lidt endnu.” 

5 råd til virksomheder, der eksporterer til USA 

1. Kommunikér løbende med kunder, leverandører, myndigheder, offentlighed og andre vigtige stakeholders.

2. Digitaliser din forretning, således så mange rutineprægede opgaver som muligt løses digitalt og frigør resurser til bl.a. kreativitet, innovation, relationsopbygning og ikke mindst research and development.

3. Se din transportleverandør som en strategisk partner og dyrk dette samarbejde på lige fod som med partnerskabet til en kunde. 

4. Send dine varer i ekstra god tid til fremskudte lagre så tæt på den amerikanske kunde som muligt for dermed at minimere udfordringerne med lange leveringstider.

5. Indgå fragtaftaler så langt frem i tid som overhovedet muligt og forsøg samtidig at overholde de lovede mængder til jeres transportør. På den måde opbygger i goodwill og loyalitet, som I kan drage nytte af ved senere forhandlinger. Vær opmærksom på, at mange rederier ikke er indstillet på at indgå længerevarende kontrakter direkte med små og mellemstore vareejere.

Foto: Port of Los Angeles, Barrett Ward/Unsplash

Tine Brødegaard Hansen er erhvervsredaktør på Kongressen.com. Hun har en mastergrad i journalistik fra Syddansk Universitet og har tidligere været redaktør på Sustain Report og digital redaktør på blandt andet Eurowoman.dk, Altfordamerne.dk og Folkekirkens Nødhjælp. Mobil: 51881722 Mail: tine@kongressen.com

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen