“They can’t catch us…”
Flere delstater er stadig i gang med at optælle stemmer i skrivende stund. Alligevel har begge præsidentkandidater været på scenen i nye versioner af valgaftenstalerne og med vidt forskellige budskaber.
Når en kandidat er den første på scenen en valgaften, er det sjældent et godt tegn. Men Demokraternes Joe Biden valgte alligevel at gå ud før Donald Trump. Biden leverede, hvad der nok mere skal betegnes som bemærkninger end en tale, idet den ikke varede mere end et par minutter og primært handlede om optimismen omkring hans chancer for stadig at blive valgt, hvilke delstater det så ud til at gå godt i, og ikke mindst at han ønskede og opfordrede til, at der skulle være ro omkring valghandlingen og de sidste stemmer blev talt med. ”Keep the faith”.
Så kom Trump på banen.
Hvad er tidsrammen for et valg?
Lidt over en time senere trådte Trump ind på scenen i Det Hvide Hus til tonerne af “Hail to the Chief”. Begge dele tegn på, hvilken rolle Trump-kampagnen så deres kandidat nu skulle træde ind i. På nogle måder var Trumps tale også fokuseret på optimisme omkring delstatsresultater, som Bidens havde været.
Men i stedet for at sige, at han troede på, at det gik i den rigtige retning, fremsatte Trump budskabet om, at han sådan set allerede havde vundet, og at det var et problem, at delstater som Michigan og Pennsylvania ikke havde tildelt ham deres valgmandsstemmer endnu. ”They are never gonna catch us – they can’t catch us” var budskabet her i forhold til Trumps føringer på dette tidspunkt.
Samtidig ville han have, at delstaten Arizona, der til gengæld var blevet tildelt Biden, skulle forblive i spil ud fra samme devise, som han netop havde beklaget sig over, blev brugt i de andre delstater.
Trump talte ikke om en potentiel sejr, hvis disse stater gik hans vej. Trump talte om sejr i datid: ”Frankly, we did win this election”. Selvom i hvert fald medierne i USA havde lagt op til, at der nu var tale om en tæt valggyser, så var Trumps rammesætning i denne tale, at valghandlingen var slut, og at et andet resultat nu skal ses som en form for valgsvindel.
Som sædvanligt talte Trump med lidt for åbne kort omkring sin videre strategi, idet han ikke kun talte om, at det ville blive et juridisk slagsmål, men at kampagnen nu ville gå til højesteret i stedet for til de retsinstanser, der også skal rådføres omkring anklager først. Trump har gødet jorden for denne tro på valgsvindel i valgresultatet længe, og det samme gælder brugen af højesteret aktivt som medspiller i valghandlingen.
En ny slags valgaftenstale og en valgkamp uden umiddelbar slutdato
Begge kandidater forsøgte med en ny type valgaftenstale at sætte rammen for den kommende diskussion i USA. Trumps tale var den mest sensationsprægede og kan ende med at give bagslag ved at være for tydelig i sin strategi, mens Bidens ord var lige akkurat nok og så ikke mere. På den måde var disse utypiske taleøjeblikke alligevel med til at opsummere de to kandidaters retoriske varemærker i denne valgkamp, hvis slutdato nu er op til heftig debat.