Meningsmålingerne har i månedsvis været utroligt klare: Biden vinder præsidentvalget på tirsdag d. 3. november, og han vinder stort. Men på de sociale medier er historien en anden. Her har Trump brugt månedsvis på at varme sine vælgere op til et eventuelt nederlag.
Det bliver næppe et præsidentvalg, som vi kender dem.
På grund af corona-pandemien er flere amerikanere tvunget til at brevstemme end normalt.
Det betyder også, at det kan tage længere tid at optælle stemmerne, end det normalt gør, og vi står derfor formentlig slet ikke med et endeligt resultat over alle stemmer på valgnatten.
På grund af brevstemmernes fordeling – flere demokrater forudsiges at brevstemme end republikanere – forudsiger flere amerikanske eksperter og tænketanke, at vi på valgnatten kan stå med det, de kalder ”a red landslide”.
Et USA-kort, som vi kender det, hvor de forskellige stater farves i et patchwork af rød og blå, alt efter hvilken stat hvert parti vinder, men i år er kortet malet stort set helt rødt på valgnatten. Som brevstemmerne kommer ind og bliver talt op, vil kortets farve også ændre karakter, og flere stater vil gå fra røde til blå.
Biden har længe ført gevaldigt over Trump i meningsmålingerne, og det helt store spørgsmål er derfor nu, om Trump vil udnytte ”the red landslide” og bruge det til at erklære sig som tidlig vinder af valget?
Noget tyder i hvert fald på, at forskellen på røde og blå stemmer på valgnatten godt kunne gå hen og blive noget, han trækker op af værktøjskassen i løbet af valgnatten eller dagene efter.
Han har i hvert fald i månedsvis varmet op til netop det på sine sociale medier.
”Brevstemmer giver valgfusk”
Lad os først kigge på Trumps Twitter.
Her har Trump flere gange luftet, at hvis valget afgøres på ”mail-in-voting” – altså brevstemmer – så giver det et falsk udfald og valgsvindel.
”Mail-in-voting vil give det mest KORRUPTE VALG i vores nationshistorie #RIGGEDELECTION”, skriver han flere gange.
De mange tweets er blevet sendt ud månedligt, ja nogle ligefrem ugentligt. Det er en måde for Trump konstant at sætte digitalt dagsorden på – noget han også benytter sig af i andre sammenhænge, f.eks. når han taler om ”Law&Order” eller ”Crooked Hillary”. Det er ham, der framer historiens narrativ.
Og det er netop det, han er supergod til på primært sin Twitter. Det kan godt være, historien er en, men så vender han den blot på hovedet og tweeter sin egen udlægning af historien, og vupti! Nu har han ændret diskursen på den politiske samtale.
Nogle af hans tweets er ligefrem endt i traditionelle medier. Twitter faktatjekkede f.eks. præsidentens ene tweet, og det var så god en historie, at de traditionelle medier bragte det som bevisbyrde på deres sider.
Men det gav også Trump ekstra vind i sejlene, fordi hans budskab om, at brevstemmer giver valgsvindel dermed blot, er blevet eksponeret til endnu flere mulige vælgere, end dem der får hans indhold på sociale medier.
- til Trump.
Trump deler ’red landslide’ på Facebook
Lad os herefter kigge på Facebook.
Senest har Trump sendt en byge af sponsorerede annoncer afsted til udvalgte vælgergrupper på platformen her i slutningen af oktober.
På Facebook kan politikere som Trump købe sig til data om brugerne. Det er data, vi selv frivilligt overgiver til sociale medier ved at udfylde vores sociale medie-profiler med informationer om vores alder, bopæl, arbejde, forholdsstatus osv.
Derudover tracker de sociale medier andre data på os som f.eks., hvilke videoer vi ser, hvilke artikler vi klikker på, hvilket indhold vi sender sure smileys efter, og hvilke vi sender glade efter.
Alt det ryster de sammen og serverer i en pakke til f.eks. Trump-kampagnen eller andre virksomheder, der vil ramme mikro-målgrupper med deres budskaber.
Det gør alle politikere, Trump gør det i stor stil.
En af hans seneste annoncer er således en grafik med et USA-kort, der er malet helt rødt og med teksten ”Lets make America Red, vote November 3rd”.
Kortet ligner unægtelig det kort over et muligt ”red landslide”, som amerikanske eksperter har advaret i mod.
Det interessante er, at annoncen er sendt ud til 736 målgrupper. Der er 50 stater i USA, så i sidste ende giver det en god omgang målrettede målgrupper i hver vigtig stat (tænk kvinder, mænd, forskellige aldre, etniciteter mm), som annoncen er målrettet efter.
Derudover har Trump sendt en god portion penge efter annoncen, i hvert fald hvis man måler op imod, hvordan han normalt målretter annoncer.
Igen forsøger Donald Trump altså med sin digitale tilstede at snige sig ind i folks bevidsthed med et nyt narrativ på det mulige valgresultat.
Retorik smitter af på vælgerne
Og det virker.
De seneste måneder har flere Twitter-brugere f.eks. delt et billede af en bunke US Postal Service-postkasser med ordene om, at valgsvindelen var i gang. Postkasserne bliver fjernet, så amerikanerne ikke kan brevstemme.
Opslaget er delt i tusindvis.
Eneste problem? Det passer ikke.
Og det er nu netop det miljø, amerikanerne går til valg i på tirsdag. I dag får 1 ud af 5 amerikanere ofte deres nyheder fra sociale medier, men når indholdet kommer fra sociale medier, hvor der ikke er journalister til at faktatjekke for dig, hvordan ved du så, om det rent faktisk passer? Og tager du alt indhold til dig, eller kun det, der passer ind i dit eget verdensbillede, og som du dermed er mere tilbøjelig til at få i dine sociale medie-feeds?
En undersøgelse fra Pew Research Center viser således, at en fjerdedel af amerikanerne tror, at valgsvindel er ”a major problem”, selvom det ikke passer. Og tallet er hele 43 %, hvis man udelukkende kigger på republikanske vælgeres opfattelse af brevstemmer.
Noget kunne altså tyde på, at Trumps konstante snak om, hvordan brevstemmer giver valgsvindel er begyndt at smitte af.
Jeg vil nødigt lyde konspiratorisk. Det er vigtigt at understrege, at vi ikke ved, hvordan udfaldet af valget bliver. Vi ved ikke, hvornår vi kan kalde en officiel vinder af valget. Og vi ved ikke, hvordan f.eks. Trump, der tidligere har nægtet, at han vil acceptere et nederlag, men så senere hev lidt i land, vil reagere på en evt. Biden-sejr.
Men vi kan se, hvordan han i flere måneder har varmet vælgerne op til ovenstående via sine sociale medier, og lur mig, om vi ikke kommer til at høre mere om det, efter alle stemmer er afgivet på tirsdag?