Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

QAnon-tilhængere: Trump har ikke Covid-19

Donald Trump er testet positiv for Coronavirus, og han befinder sig lige nu på et militærhospital, hvor han bliver behandlet for den dødelige sygdom. Men hos QAnon-bevægelsen – tilhængerne af verdens hurtigst voksende konspirationsteori er historien en anden. Og hver en besked om og fra Trump bliver overanalyseret. Det kan i sidste ende få betydning for, hvordan særligt hans base oplever historien om deres handlekraftige præsident, der nu er smittet med Covid-19.

”Her til aften er førstedamen og jeg testet positive for COVID-19. Vi går med det samme i karantæne og behandling. Vi skal nok komme igennem det her SAMMEN!”.

Sådan lød det kortfattede – dog på mange måder meget verdensomvæltende – tweet fra USA’s præsident Donald Trump d. 2. oktober. I øvrigt hans mest re-tweetede tweet nogensinde med næsten en million retweets i skrivende stund.

Tweetet – og det faktum at Donald Trump, hans kone Melania Trump og adskillige andre fra hans indre kabinet i Det Hvide Hus nu er testet positive for Covid19 – vender da også tingene lidt på hovedet her under en måned før præsidentvalget i USA, og mange spørgsmål begynder at melde sig. 

Hvor syg er præsidenten? Er det livstruende, nu han med sine 74 år er i risikogruppen, og hvad med valgkampen?

På de sociale medier lyder spørgsmålene – og ikke mindst svarene – dog en anelse anderledes. 

Knap var meldingen om Trumps positive Covid19-test landet, og knap var han sendt videre til militærhospitalet Walter Reed Medical Center, før konspirationsteorierne om ham begyndte at sprede sig på de sociale medier. 

Særligt QAnon-bevægelsen har sat gang i det helt store detektiv-arbejde. For er præsidenten virkelig syg med Covid19? Pandemien er jo opfundet til lejligheden. Eller er det her i virkeligheden endnu en måde for Trump at komme ”den dybe stat” til livs på?

Mickey Mouse-ur afslører corona-dato

QAnon-konspirationsteorien er i bund og grund ideen om, at verden styres af en ”dyb stat”. Denne dybe stat ledes af eliten, som består af højtplacerede politikere, mediefolk og kende, som ofte, ifølge Q-tilhængerne, begår seksuelle og sadistiske overgreb mod små børn for på den måde at tilegne sig mere magt.

Donald Trump derimod er sat i verden for at modarbejde denne dybe stat.

Egentlig består QAnon-teorien af mange mindre teorier: Bill Gates opfandt Corona-pandemien for at tjene penge. 5G-netværket slår dig ihjel. Hillary Clinton driver en pædofiliring fra kælderen i et pizzaria. Mieller-undersøgelser af Ruslands indblanding i det amerikansk valg i 2016 er faktisk en del af et større kup, Trump er ved at udføre. Blot for at nævne et par stykker. 

Det hele startede angiveligt i 2017, da Trump til en pressekonference for militærfolk sagde ”it is the calm before the storm” (det er stilhed før stormen, red.). Da en journalist gentagne gange spurgte, hvad han mente med sætningen, svarede Trump blot: ”Det får I at se”.

Kort tid efter dukkede kryptiske opslag op på det sociale medie 4chan, hvor en person med brugernavnet ”Q” skrev en besked, der trak tråde til Trumps hentydning til ”The Storm”.

Og lige siden er Q dukket op flere gange og på flere sociale fora med nye ledetråde – eller ”brødkrummer” – som QAnon-tilhængerne kalder dem.

Og Donald Trumps positive coronatest er altså nu ingen undtagelse.

På de sociale medier er tilhængere af QAnon-konspirationsteorien nu begyndt at dele nye teorier og ”brødkrummer”, der alle handler om, at historien om, at Trumps positive COVID-19-test blot er endnu en måde for Trump at komme ”den dybe stat” til livs på.

Trumps oprindelige tweet om, at han og førstedamen nu var testet positive, lød således på engelsk: 

”Tonight FLOTUS and I tested positive for COVID-19. We will begin our quarantine and recovery process immediately. We will get through this TOGETHER!”

Men QAnon-bevægelsen har nu analyseret sig frem til, at det naturligvis også er en form for kode i Trumps forsøg på at få ”den dybe stat” ned med nakken, og at han i virkeligheden har fået COVID-19 for på den måde at ”TO GET HER” – en reference til Hillary Clinton, som er både Trumps og Q-bevægelsens store fjende. 

Og da Trump via Twitter senere talte i en video fra Walter Reed Medical Center, hvor han lige nu bliver behandlet for sygdommen, for på den måde at forsikre befolkningen om, at alt er okay, blev videoen og talen hurtigt overanalyseret af Q-bevægelsen til, at Trump rent faktisk befinder sig på et skib, og at han i løbet af videoen udsender flere forskellige koder – altså ”brødkrummer” – som de kan researche videre på. 

Andre QAnon-følgere har ligeledes henvist til en Q-brødkrumme – altså, en ledetråd fra den hemmelige Q, der konstant lægger nye teorier ud, hvor personen i september havde delt et billede af et Mickey Mouse ur. 

Mickey Mouses lille hånd star på 10 og den store hånd på 2. 10/2. Eller på amerikansk kalenderangivelse: 2. oktober – samme dag som Trump altså meldte ud, at han er smittet med coronavirus.

Fredag trendede søgetermet ”QAnon” sågar på Google med mere end 50.000 søgninger.

Konspirationsteorier trives på sociale medier

Konspirationsteorier er ikke noget nyt fænomen i amerikansk politik, samfund og historie. Mange amerikanere tror i dag på mindst én konspirationsteori, viser undersøgelser. 

Ifølge Statista i 2019 troede 47 % af amerikanerne således på, at Harvey Lee Oswald ikke slog John F. Kennedy ihjel. 23 % af amerikanerne tror, at terrorangrebet d. 11. september 2001 var et ”inside job”, og 22 % af amerikanerne tror, at klimakrisen er et fupnummer.

Konspirationsteorier har da også eksisteret nærmest siden USA’s fødsel i 1700-tallet. Dengang bundede de særligt i Illuminati-ordenen, og senere frimurerne, der i stor grad fik amerikanernes konspirations-elskende hjerter – og vrede at føle.

QAnon derimod har kun få år på bagen, men er allerede verdens hurtigst voksende konspirationsteori. 

Ifølge en meningsmåling fra Daily Kos/Civiqs fra september i år, tror 56 % af republikanerne på QAnon-teorierne. Sammenlignet er det kun 4 % af de adspurgte demokrater, der svarer det samme. Og der er god grund til, at teorien har vokset sig så stor så hurtigt.

For det første oplever vi i disse år, at amerikanerne mister troen på demokratiets institutioner. For det andet forsvinder flere og flere lokalnyheder rundt om i USA og erstattes af såkaldte ”nyheds-ørkener” – altså kæmpemæssige områder, hvor flere tusindvis af amerikanere ikke har adgang til lokalnyheder via en lokal tv-station – eller avis.

Der er altså ingen til at faktatjekke og redigere de historier, som mange amerikanere nu får primært gennem deres sociale medier. I dag er det en ud af fem amerikanere, der får deres nyheder gennem sociale medier, viser en undersøgelse fra Pew Research Center. 

For det andet deles teorierne i dag hurtigere via de sociale medier, hvor de spredes på kryds af tid og grænser, og hvor der altså ikke altid er samme ”gate keepers” i form af de traditionelle medier til at faktatjekke dem.

Trump puster selv til QAnon-ilden

Samtidigt bruger Donald Trump selv konstant sine sociale medier til at puste til QAnon-ilden ved særligt at retweete Q-referencer eller Q-positive posts eller ved at bruge Q’s logo i sine Facebook-annoncer. Som f.eks.  d. 23. august, da han tweetede:

”The deep state, or whoever over at the FDA is making it very difficult for drug companies to get people in order to test the vaccines and therapeutics. Obviously, they are hoping to delay the answer until after November 3rd. Must focus on speed, and saving lives!”

Og nu er turen altså så kommet til Trumps positive coronatest, skal man tro QAnon-tilhængerne.

I sidste ende kan det dermed også få betydning for Trumps base – hans mest loyale følgere og vælgere – og deres opfattelse af hele den her sag om Trumps positive coronatest og COVID-19-pandemien generelt.

De mest loyale QAnon-tilhængere har brug for at gribe fat i de her teorier for at forstå den i øjeblikket konstant forandrende verden, der altså på ingen måde passer ned i deres eget verdensbillede. 

Hvis deres stærke, handlekraftige præsident bliver smittet med coronavirus blot en måned før hans skæbnevalg, så er det med andre ord blot endnu en måde, ”den dybe stat” forsøger at få ham ned med nakken på. 

For de fleste af os ville det at blive ramt af en virus, som har slået over 200.000 mennesker ihjel i USA, være en øjenåbner for, at der nok bør gøres noget, men sådan vil det altså næppe ende med Trumps stærkeste vælgerbase, QAnon-tilhængerne.

Den seneste udvikling i valgkampen – Trumps sygdomsforløb – vil derimod formentlig blot fungere som et incitament til, at de graver endnu dybere efter svar – ”brødkrummer” – på, hvorfor ”den dybe stat” forsøger at få deres stærke præsident ned med nakken.

Katrine Villarreal Villumsen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og cand.mag. i Amerikanske Studier fra samme sted. Hun har tidligere boet, studeret og arbejdet i Californien, været ansat på Berlingske og i DR Nyheder, og er nu selvstændig og specialiserer sig i at rådgive medier, organisationer og virksomheder i at præstere bedre på sociale medier. Hun underviser desuden i sociale medier i både Danmark og i Norge, ligesom hun har deltaget i en lang række foredrag, oplæg og konferencer om emnet. Tilknyttet Kongressen.com som SoMe-analytiker. Tlf. 3160 5020 E-mail: katrinevillumsen@gmail.com

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen