Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Trump ved godt, hvem Proud Boys er, selvom han benægter

Donald Trump sagde under den seneste TV-debat, at Proud Boys – en højreekstremistisk gruppe i USA – skulle ”Stand back and stand by – træk jer tilbage og hold jer klar”. Det sendte kuldegysninger gennem Republikanernes parti, og Trump har nu afvist overhovedet at vide, hvem de er. Men historien gentager sig selv. Trump ved godt, hvem Proud Boys er, og det her er en del af hans taktik

”Proud Boys, stand back and stand by – træk jer tilbage og hold jer klar”, lød det i tv-debatten på Fox News mellem Trump og Biden. 

Trumps kommentar faldt, efter debattens moderator spurgte Trump, om han ville tage afstand fra ”white supremacists”. 

Trumps kommentar sendte straks kuldegysninger gennem det republikanske parti, og nu har Trump således været ude og afvise, at han overhovedet kender til Proud Boys-grupperingen, som er en højrefløjsgruppe, der blev grundlagt i 2016. Gruppen er kun for mænd og beskriver bl.a. sig selv som pro-vesten, anti-indvandring.

På få år har gruppen optrådt i flere politiske sammenhænge, ofte med synlige våben, og gruppen er blevet mere og mere kendt. Senest stak medlemmer af Proud Boys hovedet frem under urolighederne i Portland, hvor det kom til flere sammenstød mellem demonstranter fra begge fløje.

Dem vil republikanerne naturligvis ikke forbindes med. Heller ikke selvom der unægtelig er en del støtter blandt grupperingen.

Så Trump måtte på banen og sige, at han altså ikke kender til dem. Det gjorde Trump således, da han foran Det Hvide Hus svarede på de første spørgsmål efter debatten.

Eneste problem? Trump ved godt, hvem Proud Boys er, og det her er bare en del af hans taktik.

Trump sender ’prøveballoner’ afsted

Der er nemlig en ting, der ofte går igen i Trumps kommunikation – både i debatter og særligt på de sociale medier: Han sender ’prøveballoner’ afsted. 

Får han en negativ reaktion, så kan han jo altid bare trække i land igen – som han altså nu har gjort med Proud Boys.

Ringer det en klokke? Det burde det i hvert fald, for det er nøjagtigt samme strategi, Trump brugte i 2016, da snakken faldt på en anden racistisk gruppering, nemlig KKK. Her påstod Trump, at han ikke kendte til deres leder David Duke til trods for lignende, indledende referencer. 

Og i 2017 brugte Trump samme strategi, efter han havde omtalt højreekstreme demonstranter ved urolighederne i Charlottesville, Virginia som ”some very nice people”. Dem kendte han pludselig heller ikke. 

Virker det bekendt? Så er det, fordi det er akkurat samme strategi og historie, der nu kører, men som i dag bare handler om Proud Boys.

Ja, Trump er notorisk dårlig til at tage afstand fra grupperinger, der støtter ham og bærer ham frem som præsident og kandidat, men denne nye fortælling om hans afstandstagen fra Proud Boys falder lige akkurat ned i præsidentens strategi.

F.eks. går den ud på konstant at prikke til grænsen for, hvad man kan tillade sig som præsident. Det gør Trump hele tiden ved at retweete QAnon-teorier, højreekstremistiske grupper eller selv ytre sig racistisk. 

Med andre ord: Trumps udtalelse lander ikke i et vakuum. Han har varmet op til det her og brugt det aktivt i sin kampagne – særligt på de sociale medier – lige siden han stillede op som præsident første gang i 2016.

Sociale medier ved ikke, hvad de skal gøre ved Trump

Er det så ikke ’business as usual’, fristes man måske til at spørge?

Jo, på sin vis. Men her kommer endnu en vigtig pointe.

I 2018 fjernede store sociale medie-platforme som Facebook og Twitter rent faktisk alt, hvad der havde med Proud Boys at gøre. 

Det er interessant, fordi det var platformene, der tog et aktivt valg og gik til kamp mod de her grupperinger, der på mange måder strider mod platformenes retningslinjer.

Men hov, nu har vi altså så at gøre med en amerikansk præsident, der konstant feeder det samme indhold ind på de sociale medier – og ikke mindst ud til sin base og mulige, omvendelige vælgere – og ham ved platformene ikke, hvad de skal gøre ved.

Igen smelter Trumps verden fra SoMe altså sammen med den virkelige verden – og altså senest under tv-debatten, der blev set af intet mindre end 73 millioner mennesker. 

Det gør den i øvrigt tit. F.eks. som for nyligt, da Trump tweetede, at FDA (Fødevare- og Lægemiddelforvaltningen) måske var en del af ”den dybe stat” – en QAnon-reference.

Og hov. Dem har præsidenten sørme i øvrigt også engang afskevet. Begynder der at tegne sig et mønster?

Ja, Trump er notorisk dårlig til at tage afstand fra grupperinger, som støtter ham. Men han er også rigtig god til at aktivere dem, og det har han gjort siden 2016.

Og giver ’prøveballonerne’ bagslag, kan man jo altid bare trække i land. 

Der er altså ikke tvivl. Trump ved godt, hvem Proud Boys er.

Katrine Villarreal Villumsen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og cand.mag. i Amerikanske Studier fra samme sted. Hun har tidligere boet, studeret og arbejdet i Californien, været ansat på Berlingske og i DR Nyheder, og er nu selvstændig og specialiserer sig i at rådgive medier, organisationer og virksomheder i at præstere bedre på sociale medier. Hun underviser desuden i sociale medier i både Danmark og i Norge, ligesom hun har deltaget i en lang række foredrag, oplæg og konferencer om emnet. Tilknyttet Kongressen.com som SoMe-analytiker. Tlf. 3160 5020 E-mail: katrinevillumsen@gmail.com

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen