Sommeren er over os og traditionen tro betyder det, at Anders Agner og Philip Chr. Ulrich har kastet blikket over bogreolerne og kommer med lidt anbefalinger til amerikansk sommerlæsning.
Af Anders Agner, chefredaktør, og Philip Chr. Ulrich, udenrigsredaktør
Sommerferien er så småt i gang og her på Kongressen.com er vi således os ved at gøre klar til en kort sommerpause inden vi fra starten af august igen er klar til at dække valgkampen, coronakrisen og de mange andre store begivenheder fra USA.
Men nu står ferien får døren og ferietid er lig med læsetid. Sådan er det i hvert fald hos os og til alle jer, der har det på samme måde kommer der her lidt anbefalinger til amerikansk litteratur i sommervarmen.
Anders:
Der er kommet flere gode bøger på dansk om USA de seneste måneder. To af de tre bøger, jeg har valgt at anbefale denne sommer er således danske udgivelser. Den sidste er en gammel valgkamps klassiker, som man kan ty til, hvis man har lyst til at varme op til efterårets præsidentvalg med et blik på tidligere præsidentvalg.
Sprækker – Torsten Jansen
Den opmærksomme læser vil måske erindre at jeg tilbage i foråret anmeldte Torsten Jansens bog om det dansk amerikanske forhold med rosende ord og en klar anbefaling. Den gælder fortsat, selv om det nu er blevet sommer. ‘Sprækker’ er således fortsat en både læseværdig, velskrevet og solidt researchet bog, der gør læserne klogere på det både langvarige, vigtige og komplekse forhold mellem USA og Danmark.
Uden Mandat – Bo Lidegaard
I midten af august har den nye danske storfilm om Henrik Kauffmann premiere i de danske biografer med Ulrich Thomsen i hovedrollen. Men der er allerede nu mulighed for at fordybe sig i den vel nok vigtigste diplomat, Danmark til dato har haft i USA. Således er Bo Lidegaards Kauffmann-biografi ‘Uden Mandat’ en sand pageturner. Lidegaard er en forrygende historie formidler, der på fængende vis fortæller om en helt særlig karakter i det danske diplomatis historie.
The Making Of The President 1960 – Theodore White
Der er gennem årene skrevet mange fremragende bøger om de amerikanske præsidentvalgkampe. For mig er Theodore Whites om 1960-valgkampen dog noget særligt. Den tætte duel mellem John F. Kennedy og Richard Nixon skildres på forbilledlig vis af White, der siden hen gentog den kampagne litterære kunst ved valgene i 1964, 1968 og 1972. Så skulle man sidde i strandstolen og tænke at det kunne være fedt at varme op til efterårets præsidentvalg med lidt old school kampagne litteratur, så er Theodore Whites ‘The Making Of The President’ umulige at komme uden om.
Philip:
Der kommer altid en lind strøm af bøger om amerikansk sikkerheds- og udenrigspolitik. De spænder fra akademiske udredninger om verdens gang til personlige erindringsbøger, og med præsident Trump i Det Hvide Hus er udgivelsesraten bestemt ikke sat ned. De bøger jeg har valgt handler om Trump-administrationen men også om de tendenser og udfordringer vi ser for USA i disse år på det sikkerheds- og udenrigspolitiske område.
The Room Where it Happened: A White House Memoir – John Bolton
Bogen har allerede skabt stor røre i USA og sådan set også i danske medier med sine afsløringer af samtaler mellem præsident Trump og andre statsledere og dens generelle billede af hvordan tingene forløber i Trump-administrationen. John Bolton var national sikkerhedsrådgiver i halvandet år, og i denne bog tager han os bag de lukkede døre i præsident Trumps Hvide Hus. Han er indtil videre det højest stående tidligere medlem af Trump-administrationen, som har udgivet sine erindringer om perioden. Alene af den grund er bogen interessant at læse – bare husk de kildekritiske briller.
Rigged: America, Russia, and One Hundred Years of Covert Electoral Interference – David Shimer
Det er valgår i USA, og begivenhederne i 2016 betyder at man igen i år er meget opmærksomme på fremmede magters forsøg på at påvirke udfaldet. Denne bog kigger på, hvordan det ikke er noget nyt at stormagter blander sig valghandlinger, og følger udviklingen gennem det sidste århundrede på dette område, og giver et dybdegående billede af begivenhederne i 2016.
The Kill Chain: Defending America in the Future of High-Tech Warfare – Christian Brose
Vi har i mange år været vant til, at USA har været alle andre lande teknologisk militært overlegne på alle områder. Den tid er forbi, men hvad er det helt konkret for trusler USA står overfor fra lande som Kina og Rusland, og hvordan bør man forholde sig til disse? Det er nogle af de spørgsmål som Brose tager op i sin bog.