Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kongressen.comKongressen.com

Politisk analyse

Twitter fjerner endnu et Trump-tweet, men booster præsidentens narrativ

Twitter har taget kampen op mod Trump, og flere sociale medier er så småt begyndt at følge trop. Det er et svært dilemma for de sociale kanaler, der vil ses som platforme og ikke som udgivere. Alligevel føler de, at de har et demokratisk ansvar forud for november-valget. Men den kamp passer som hånd i handske til Trumps narrativ.

Twitter har denne weekend slettet endnu et Trump-tweet.

Denne gang handler det om en kampagne-video, som er delt på Trump-præsidentkampagnens officielle Twitter.

Kampagnevideoen indeholder bl.a. billeder fra en George Floyd-demonstration, og ifølge Twitter bryder netop de billeder med fotografens ophavsret. Derfor er videoen fjernet fra platformen.

Men kigger vi på Trumps egen Twitter-profil, har han naturligvis ikke været sen til at nævne det, som ifølge ham er ”censur”.

”Twitter pulls Trump campaign video of president showing empathy for peaceful protesters. They are fighting hard for the radical left democrats. A one-sided battle. Illegal. Section 230!” tweeter præsidenten, der ligeledes linker til et billede med teksten ”Censorship” med en stor, rød streg igennem.

På de relativt få tegn formår Trump alligevel at opsummere de sidste mange dages kontrovers med Twitter:

I sidste uge fakta-tjekkede Twitter to af Trumps tweets, der var faktuelt forkerte, og som omhandlede valgprocessen op til november-valget.

Senere slettet Twitter også et af Trumps tweets, som ifølge platformen ”forherligede og opfordrede til vold” mod de mange demonstranter i USA.

Og nu har de altså fjernet endnu et tweet med en kampagnevideo, der ifølge Twitter selv bryder ophavsretten.

Præsidenten underskrev derfor et præsidentielt dekret, der skulle undersøge ”the Communications Decency act, section 230”, som er den lov, der giver sociale platforme en slags immunitet.

Pga. loven skal de sociale medier ikke stå til ansvar for, hvad der bliver postet på deres platforme, da de anses som platforme og ikke udgivere.

Og nå ja, så fik præsidenten lige vendt i sit tweet, at Twitters seneste træk altså er ”a one-sided battle”, og at de ”kæmper for de radikaliserede venstrefløjs demokrater”.

Netop at Trump får bundet denne lille hale på historien er vigtig, men det kommer vi tilbage til.

Flere sociale medier følger Twitter
Twitter var nemlig nok de første til at tage kampen mod Trump, men i den forgangne uge er det alligevel begyndt at røre på sig hos de andre store sociale platforme.

Snapchat har nu besluttet, at platformen ikke længere vil promovere Trumps stories i deres ”discover-funktion”.

Det er dog noget, Snapchat hele tiden tager stilling til hos andre profiler på platformen, og Trumps profil og stories er stadig synlige, så det er i sidste ende kun et meget lille skridt på vejen.

Facebook har hele tiden indtaget ”lurepasser”-rollen, selvom de er det største sociale medie.

Platformen bøvler stadig med efterdønningerne af Cambridge Analytica-skandalen i 2018, ligesom de er under pres frem mod november-valget, når det kommer til misinformationer delt på platformen.

De er derfor dødsensangste for, at præsidentens dekret rent faktisk skal ende med at røre ved platformenes immunitet.

Kort var Zuckerberg da også ude at sige, at Facebook har andre ”husregler” på deres platform end Twitter, og derfor valgte de at lade Trumps budskaber stå.

Den seneste kampagne-video har Facebook dog alligevel valgt at fjerne fra sin platform med samme henvisning som hos Twitter: den krænker ophavsretten.

Det er da heller ikke noget nyt fænomen hos de sociale medier. For nyligt meldte Instagram ud, at de ville gøre det lettere for brugerne at undgå rettighedskrænkelser på platformen.

Derfor er det også en forholdsvis sikker kamp for Facebook at blive en del af. Zuckerberg har dog nævnt, at det sociale medie vil kigge nærmere på de retningslinjer, de opererer efter.

Med andre ord: Facebook vil hellere reguleres indefra end oppefra.

Twitters kamp er Trumps fordel
Fælles for alle disse platforme er dog en ting: de har hamrende svært ved at finde ud af, hvordan de skal tackle Trump, der længe har været en svær størrelse at gå til.

Trump er dog ikke den eneste. Platformene har også længe haft en kamp med Brasiliens præsident Jair Bolsonaro, der konsekvent deler misinformationer omkring corona-virus på sine sociale medier.

Disse verdensledere er samtidigt nogle af de profiler, der har den største rækkevidde på de sociale medier (Trump har flere følgere end selveste paven!), og da platformene alligevel føler et ansvar for at modvirke spredningen af misinformationer, som kan være med til at ændre diskursen på en politisk debat, går de altså i højere grad også til disse politiske frontfigurer, og Twitter har således åbnet ballet.

Men hjælper det?

Her vender vi tilbage til Trumps tweet, der omhandler, hvordan Twitter altså har fjernet hans seneste kampagnevideo.

Trump har nu vendt historien på hovedet – det er han i øvrigt en mester udi, hvis man analyserer hans tweets.

Ifølge Trump, der altså har sendt historien videre i omløb på Twitter, godt boostet af hans 80 millioner følgere, men nu med et nyt fortegn, så handler det altså ikke om copyright-problematikker, men om det faktum, at Twitter (og andre sociale medier for den sags skyld) censurerer ham, og at de ”kæmper hårdt for de radikaliserede venstrefløjs demokrater”.

Det udsagn passer en del bedre ned i Trumps narrativ, og Twitters handling ligger altså endnu engang perfekt til præsidentens højreben. Det booster præsidentens budskaber i hans præsidentkampagne forud for valget d. 3. november.

Der er nemlig ingen tvivl om, hvilken vinkel Trumps base og de ”persuadable voters” tager med fra den her omgang fra Twitter:

”Kanalen censurerer præsidenten og forsøger dermed at forhindre, at han bliver genvalgt”.

Og det er i sidste ende alt, Trump har brug for.

Katrine Villarreal Villumsen er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og cand.mag. i Amerikanske Studier fra samme sted. Hun har tidligere boet, studeret og arbejdet i Californien, været ansat på Berlingske og i DR Nyheder, og er nu selvstændig og specialiserer sig i at rådgive medier, organisationer og virksomheder i at præstere bedre på sociale medier. Hun underviser desuden i sociale medier i både Danmark og i Norge, ligesom hun har deltaget i en lang række foredrag, oplæg og konferencer om emnet. Tilknyttet Kongressen.com som SoMe-analytiker. Tlf. 3160 5020 E-mail: katrinevillumsen@gmail.com

Læs også:

Copyright © 2021 Kongressen